Ситуацията в Грузия поразително прилича на тази в Украйна отпреди

...
Ситуацията в Грузия поразително прилича на тази в Украйна отпреди
Коментари Харесай

Грузия върви по пътя на Украйна

Ситуацията в Грузия поразително наподобява на тази в Украйна отпреди години. Това стана ясно от думите на журналиста Руслан Трад. В предаването „ Кой приказва “ по Дарик той направи разбор на протичащото се в Грузия, която повече от месец е разтърсвана от всеобщи митинги, поради стъпките на държавното управление към приемане на Закон за непознатите сътрудници, който отдалечава страната от опцията ѝ да стане член на Европейски Съюз и НАТО. Днес министър председателят на Грузия Иракли Кобахидзе разгласи, че следва Народното събрание да утвърди противоречивия закон като не се преценява с протестиращите, а с волята на болшинството от популацията в страната.



Според ръководещото болшинство на партия „ Грузинска фантазия “със закона се внася бистрота във връзка с задграничното финансиране на неправителствени организации. Според критиците обаче законопроектът е основан по модела на Кремъл и цели да заглуши самостоятелни медии и неправителствения бранш.

„ Този законопроект, в случай че влезе в действие, медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20% финансиране от чужбина, са длъжни да заявяват, че го получават от организация, обслужваща ползите на непозната страна “, изясни Руслан Трад пред Дарик.

По думите му обаче законът се прокарва поради персонални цели на грузинския милиардер Бидзина Иванишвили, който е олигархът, изравен зад „ Грузинска фантазия “.

„ Иванишвили, който е милиардерът олигарх зад „ Грузинска фантазия “ има ползи този закон да бъде прокаран, с цел да саботира влизането в Европейски Съюз на Грузия. Той е характерен олигарх от 90-те години, натрупва капитал. Тук става дума за пари още веднъж, също като с Янукович (бел. ред. - Виктор Янукович, президент на Украйна от 2010 – 2014 г) “, изясни журналистът.

Той напомни, че по времето на Янукович в Украйна е бил признат сходен закон.

„ Не би трябвало да стопираме да вършим тези аналогии (бел. ред. - сред Украйна и Грузия), тъй като има модел. Този модел се съблюдава и се прокарва извънредно на политическо и икономическо равнище. Руската федерация застава зад тези старания на другарски държавни управления, това е инструмент на Руската федерация. Грузия мина по пътя на Украйна по-рано и има тежък опит с съветската войска. Това докара до окупация на немалка част от територията ѝ “, съобщи Трад.

Той добави, че хората, които в този момент стачкуват в Грузия са 10% от цялото население, само че това е най-активната част от гражданското общество, което би трябвало да е коректив на ръководещите. Трад обаче акцентира, че останалата част от обществото регистрира този законопроект като смяна, която няма в битов проект да ги засегне и нямат интерес към него. А държавното управление в Грузия съумява да работи, с цел да задоволи битовите потребности на тези хора, до момента в който прокарва законодателство като това за задграничните сътрудници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР