Иран и Саудитска Арабия ще отворят отново посолствата и консулските

...
Иран и Саудитска Арабия ще отворят отново посолствата и консулските
Коментари Харесай

В Китай Иран и Саудитска Арабия потвърдиха пробива, но оставиха нерешени въпроси

Иран и Саудитска Арабия ще отворят още веднъж посолствата и консулските си служби според постигнатата в Китай договорка предишния месец.

Това потвърдиха външните им министри принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд и Хосейн Амир Абдолахиан на среща в китайската столица, след която бе оповестено взаимно изказване.

Разговорите бяха и първият директен контакт на саудитски и ирански първи посланик от седем години, след разрива и ескалацията на напрежението сред районните противници през 2016 година

В профила в " Туитър " на саудитското външно министерство се, че двете страни са изразили " устрема си да интензифицират консултативните срещи и да обсъдят способи за съдействие " в името на общите им ползи. Иранският министър също срещата със саудитския сътрудник " позитивна " с акцент върху " устойчивата сигурност и районното бъдеще ".

 Китай, Саудитска Арабия и Иран демонстрираха на Съединени американски щати изменен Близък изток Китай, Саудитска Арабия и Иран демонстрираха на Съединени американски щати изменен Близък изток

Съгласно съглашението от март и проекта, доказан през днешния ден, следва отваряне на саудитските дипломатически задачи в Иран и иранските - в Саудитска Арабия напролет. Срещата на министрите. Успехът е значим за целия район, защото съперничеството сред тях основава напрежение в редица страни, от Ливан и Ирак до Йемен.

Разминаване

Много са тематиките, които следва да бъдат разисквани и за чието място в дневния ред двамата първи дипломати се съгласиха: възобновяването на полетите, опростяване на визовите процедури, продължение на двустранните визити на делегации от държавния и частния бранш. Въпреки гръмкото оповестяване на съглашението предишния месец нерешените въпроси са повече от решените.

Рияд пробва да разтълкува триумфа друго за близкоизточна аудитория. Базираната в Обединените арабски емирства, само че саудитска благосъстоятелност " Ал Арабия ", че общата декларация " включва обновяване на полетите и улеснение на визовите процедури " (това изречене се появи и в телевизионните ѝ новини); прочее по този начин бе в началото предадено и от организация " Ройтерс " и се постановиха корекции. В текст, оповестен от външното министерство се приказва за единодушие да се " обсъдят методите за разширение на съдействието... в това число възобновяавне на въздушните полети и двустранните полети на публични делегации и такива от частния бранш и да се опростяване на визовите процедури за жители на двете страни, ключително за умра " (възможното през цялата година посещаване на светите за мюсюлманите места в Саудитска Арабия).

Дори единствено срещата на първите дипломати, с доказан ангажимент да продължи процедурата за отваряне на посолства и диалозите за възобновяване на съответни двустранни връзки, обаче удостоверява към този момент постигнатия от Китай дипломатически пробив. Успехът на Пекин повдигна въпроса за възходящото му въздействие в Близкия изток и насочи още веднъж вниманието към способността да бъде медиатор и в други спорове, като да вземем за пример войната в Украйна.

 Дали Китай ще успее да накара Иран да съблюдава съглашението с Рияд? Дали Китай ще успее да накара Иран да съблюдава съглашението с Рияд?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР