Инструментите с малко код повишават продуктивността на разработчиците(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Платформи с малко код превземат разработката на софтуер


Инструментите с малко код покачват продуктивността на разработчиците
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на световния пазар на принадлежности за разработка на програмен продукт, употребяващи способи с малко код (Low-Code) и без код (No-Code), както и интелигентни технологии, в това число изкуствен интелект (общо LCNCIDT), ще раст е средногодишно със 17,8% в интервала до 2026, достигайки 21 милиарда $. Прогнозата е на изследователската компания International Data Corporation (IDC).

През последните години набира известност технологията No-Code, която разрешава основаване на уеб страници и приложения благодарение на принадлежности за образно оформление (те се назовават ​​още образни редактори или дизайнери). С тях можете да разглеждате страниците на уебсайт или приложение като елементарен консуматор, да виждате всички блокове, заглавия и бутони, само че в това време можете да ги редактирате.

Този способ се назовава WYSIWYG: това, което виждате, е това, което получавате и не е належащо да програмирате. Техниката Low-Code е сходна на No-Code, с едно изключение – допустимо е (но не е задължително) да вършиме промени в кода.
още по темата
Компаниите възприемат LCNCIDT, с цел да покачат продуктивността на разработчиците и да ускорят осъществяването на дилемите посредством усъвършенстване или елиминиране на аспекти от процеса на разработка, споделят анализаторите. Освен това такива принадлежности оказват помощ на начинаещите програмисти да основават или актуализират цифрови решения без помощта на професионалните разработчици.

„ Пазарът на LCNCDIT технологии се разраства заради световния дефицит на разработчици ”, споделя Микеле Розен, управител на проучванията в тази област в IDC. „ Очаква се наклонността да продължи през това десетилетие, създавайки мощен пазар за технологии, които усилват продуктивността на разработчиците или уголемяват набора от евентуални разработчици ”.

До 2026 година повече от 40% от организациите ще разчитат на платформи и принадлежности с малко код за основаване на интелигентни персонализирани приложения, изразходвайки с 33% по-малко старания за внедряването им, предвижда IDC. Още една оценка за този сегмент дава Gartner: до 2024 година повече от 65% от създадените приложения ще бъдат основани благодарение на принадлежности за разработка с малко код.

В доста връзки избухливият растеж на интереса към сходни технологии се дължи на пандемията от ковид и предизвиканата от нея самоизолация, в която трябваше да преминат чиновниците на голям брой компании. Хората започнаха да работят от у дома и на фирмите трябваха нови приложения за ръководство на планове, осъществяване на поръчки и работа с клиенти.

Бизнесът се нуждаеше от незабавно решение, защото обичайният метод на разработка на приложения не можеше да отговори на търсенето. Помогнаха LCNCDIT платформите, които разрешиха основаване на приложения без код.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР