През последните години космическият туризъм е все по-любопитна и достъпна

...
През последните години космическият туризъм е все по-любопитна и достъпна
Коментари Харесай

Космически полет за рекорд - Ед Дуайт е най-възрастният австронавт, достигнал “ръба на света

През последните години галактическият туризъм е все по-любопитна и налична възможност за запалянковци и фенове. И това е по този начин с помощта на фирмите на милиардери като Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън. Така да вземем за пример предишният август шестима души полетяха с Virgin Galactic на Брансън в суборбитален полет и доближиха ръба на Земята. Сред тях бяха и първото дуо майка и щерка.
 Астронавтите, костната компактност и по какъв начин се отразява на човек неналичието на гравитация
Обречен ли е галактическият туризъм

Причината за това може да се окаже човешкото здраве

Историята познава не малко смелчаци, дръзнали да доближат оптимално покрай Космоса. До ден сегашен върха за най-възрастния човек, излязъл в орбитата на Земята, е починалият Джон Глен. През 1998 година, когато е на 77 години, той излетява със совалката " Дискавъри ".

Най-възрастният човек, достигнал до ръба на космоса, пък до неотдавна бе артистът Уилям Шатнър. Рекордът му от 2021 година обаче към този момент е усъвършенстван от 90-годишния американец Ед Дуайт. Неговото достижение е даже една концепция по-специално, защото той е бил и първият негър претендент за австронавт. Мъжът е достигнал космоса с ракета на компанията Blue Origin на Джеф Безос, като на борда е имало имало още петима души.

Не единствено върхът обаче е любопитното в биографията на Ед Дуайт. Той в действителност е пенсиониран капитан от военновъздушните сили на Съединени американски щати, само че е желал да бъде астронавт. През 1961 година е бил определен от президента Джон Кенеди да се образова за астронавт, само че в последна сметка по този начин и не е влезнал в селекцията за астронавтския корпус на НАСА, написа The Guardian.

В идващите години Ед Дуайт е бил бизнесмен, а по-късно се е насочил и към скулптурата, с концепцията да отдаде респект на бележити чернокожи. Така той основава огромни монументи на значими чернокожи персони, измежду които на общественика Мартин Лутър Кинг-младши, писателя Фредерик Дъглас и активистката Хариет Тъбман. Ед Дуайт е ваятел на повече от 130 творби, които са намерили мястото си в музеи и публични пространства в Съединени американски щати и Канада.

В документалния филм The Space Race от 2023 година на National Geographic самият той признава, че първоначално не е имал никакво желание да бъде астронавт. Това, което трансформира решението му обаче, е предизвикването, в което и имал опцията да се впусне тогава. Сега, 60 години откакто е бил подценен от НАСА, той въпреки всичко доближава до " ръба на света ".
 Джон Макфол, парастронавт и историята на първия в света астронавт с увреждания
Забележителната история на първия в света парастронавт

Кой е Джон Макфол

" Мислех, че в действителност нямам потребност от това в живота си, само че в този момент знам, че съм имал потребност. Аз съм във екстаз... Това беше изменящо живота прекарване. Всеки би трябвало да го направи ", са били думите на Ед Дуайт след приземяването му.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР