Актрисата Скарлет Йохансон е трябвало да наеме адвокати, за да

...
Актрисата Скарлет Йохансон е трябвало да наеме адвокати, за да
Коментари Харесай

Скарлет Йохансон погна ChatGPT заради употреба на гласа ѝ

Актрисата Скарлет Йохансон е трябвало да наеме юристи, с цел да спре компанията OpenAI да употребява гласа ѝ в ChatGPT. заяви Wired.

Миналата седмица чат ботът осъмна с нов глас за диалози - асистентът Sky, който доста прилича гласа на Йохансон в научно-фантастичния филм " Тя ". А през уикенда компанията го изтри.

Снощи Йохансон разгласи, че това не е станало инцидентно - тя е впрегнала екип от юристи, които са поискали от компанията да изясни по какъв начин е основан гласът.

Йохансон разкрива, че шефът на OpenAI Сам Олтман още през септември предходната година е изискал да закупи права върху гласа ѝ за прилагане в ChatGPT. Тя е отказала и е била изумена, когато е чула новия глас Sky на чатбота предходната седмица.

" Когато чух демото, бях шокирана, ядосана и в обезверение, че господин Олтман би ползвал глас, който звучеше толкоз злокобно сходно на моя, че най-близките ми другари и новинарски източници не можеха да създадат разлика ", пише тя в изказване.

На 13 май Олтман разгласява в X (Twitter) " Тя " в отпратка към кино лентата, очевидно искайки хората да свързват гласа на актрисата с чатбота.

От OpenAI предстоящо отхвърлят.

" Гласът на Sky не е реплика на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която употребява своя натурален глас, “ настояват те в обява в формалния си блог.

Според самия Олтман актрисата е наета още преди той да се допита към Йохансон.

" От почитание към госпожа Йохансон сме спрели потреблението на гласа на Sky в нашите артикули. Извиняваме се на госпожа Йохансон, че не комуникирахме по-добре ", твърди той.

OpenAI към този момент води серия от каузи с художници, писатели и други създатели, които настояват, че най-популярният чатбот с изкуствен интелект употребява техните произведения без разрешение. Сред тях са и цели вестници като " Ню Йорк таймс ", както и писатели като Джордж Р. Р. Мартин.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР