Инфлацията не е основната причина за повишаването на цените през

...
Инфлацията не е основната причина за повишаването на цените през
Коментари Харесай

Финансист: Ограничаването на потреблението води до ограничаване на производството, а това е началото на рецесия

" Инфлацията не е главната причина за повишението на цените през последните месеци. Тя потегли на първо място след Коронавирус рецесията, когато икономиките и хората се отвориха след дълго задържане, започнаха да използват повече, което докара до дисбаланс сред търсене и предложение. Това бяха първите индикации за увеличение на цените ", разяснява финансистът Александър Димитров в " Денят ON AIR ".

Той добави, че енергийната рецесия се е трансферирала върху цените на питателните артикули и услугите. Гостът уточни, че друга причина за инфлацията е ниската безработица, което генерира приходи в огромните градове. По този метод начин тази относително добре платена междинна класа в столицата може да си разреши нарастването на цените, а тъкмо по тази причина е най-изразена инфлацията в огромните градове, където има повече платежоспособно население.

" Инфлацията в България е по-висока от междинната за Европейски Съюз. Инфлацията в Европейски Съюз по данни за август беше към 9%, чака се да бъде към 10% към края на септември. В България е над 17%. Такава е обаче в прилежащи страни. Аз си го изяснявам с обществените връзки в страните, с усещането на общността. Разбира се, имат значение и харчовете, които правят държавните управления ", сподели Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му хората би трябвало да са готови за по-лошото, само че да чакат по-хубавото - самото ограничение на потреблението води до ограничение на производството, а това е началото на криза. Той посочи, че би трябвало да внимаваме какви послания даваме, с цел да не се стига до утежняване на икономическата конюнктура. Гостът акцентира, че би трябвало да се внимава да не се поеме по пътя на популизма, тъй като е доста елементарно да се печели електорат посредством обществени обещания.

" Дълговете стартират да нарастват. Това е наклонност в Европа. Най-вероятно другата година ще чакаме недостиг. Дали ще бъде двуцифрен, зависи от ограниченията, които ще се вземат и до каква степен ще се извърши Планът за възобновяване. Това е доста значимо. Това е било разковничето през последните години - усвояването на евросредства. Рецесията в България ще зависи от представянето на останалите страни в Европейски Съюз. Ние сме подвластни от тях ", означи Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР