Във ВКС е образувано тълкувателно дело по въпрос относно позоваването

...
Във ВКС е образувано тълкувателно дело по въпрос относно позоваването
Коментари Харесай

ВКС ще тълкува какво става, ако имот придобит по давност, не се владее повече от 6 месеца

Във Върховен касационен съд е формирано тълкувателно дело по въпрос по отношение на позоваването на придобивна отминалост след изгубване на владението на парцел за повече от 6 месеца. Това е станало с разпореждане на ръководителя на Върховния касационен съд.

Гражданското поделение на Върховен касационен съд ще пояснява въпроса: „ Настъпва ли вещноправният резултат на придобивната отминалост, в случай че наследникът се позове на изтекла в интерес на наследодателя му придобивна отминалост, откакто е изгубил владението върху парцела за интервал по-дълъг от 6 месеца? ".

Произнасянето се постанова заради съществуването на спорна процедура на сформира на Върховния касационен съд.

Първо в решение от 1994 година на Върховния съд се споделя, че позоваването на придобивна отминалост след изгубване на владението на парцела за повече от 6 месеца, не може да употребява индивидът, който е владеел парцела и неговите правоприемници заради спиране на отминалостта с изгубване на владението и юридическото изтриване с противоположна мощ на изтеклия интервал на давностния период.

Същото схващане е и в решение от 2022 година, в което е признато, че откакто условието за позоваване на изтеклата придобивна отминалост не е детайл от фактическия състав на това съображение, а единствено средство за отбрана. То това средство за отбрана може да бъде упражнено и откакто владението към този момент е изгубено за повече от 6 месеца, написа 24 часа.

Развити са съображения, че не съществува спънка лице, което е упражнявало фактическа власт върху един парцел за себе си, да се позове на придобивна отминалост и откакто е напуснало парцела за интервал, по-дълъг от 6 месеца. 

В друга група решения се приема противоположното. В решение от 2020 година на Върховен касационен съд е застъпено мнението, че съгласно Закона за собствеността с изгубването на владението за повече от 6 месеца, отминалостта се прекъсва. От нейното спиране стартира да тече нова отминалост, което значи, че последствията от изтеклата преди спирането отминалост не се зачитат, т. е. изгубването на владението за повече от 6 месеца заличава с противоположна мощ изтеклия до този миг интервал на давностния период.

Решение от 2009 година се споделя,  че приключването на периода на придобиваната отминалост не води автоматизирано до пораждане право на благосъстоятелност в интерес на владелеца на неподвижен парцел, защото тя не се ползва служебно. Необходимо е позоваването от него –владелеца, на приключването посредством предявяване на иск за благосъстоятелност, несъгласие против предявен подобен иск или посредством снабдяването с нотариален акт за благосъстоятелност, публикуван по обстоятелствена инспекция на съображение давностно притежание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР