Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че американската

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че американската
Коментари Харесай

Блинкън увери Зеленски, че американската военна помощ „коренно ще промени ситуацията“ на бойното поле

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи през днешния ден, че американската военна помощ, която е на път за Украйна, „ радикално ще промени обстановката “ на бойното поле, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията прецизира, че американският първи посланик през днешния ден бе на необявено посещаване в Киев, с цел да успокои Украйна, изправена пред нова огромна съветска атака.

При все по-интензивните офанзиви по североизточната граница на Украйна през последните дни съветските войски са завзели към 100-125 кв. км територия, която включва минимум седем села, оповестиха анализатори, цитирайки източници с открит достъп. Въпреки че множеството от тези села към този момент бяха обезлюдени, още хиляди цивилни напуснаха региона, бягайки от боевете.

Анализаторите дефинират актуалната обстановка като една от най-опасните за Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 година, а украинският президент Володимир Зеленски изиска през днешния ден повече системи за противовъздушна защита за отбрана на цивилното население от съветския обстрел в североизточната част на страната.

„ Знаем, че това е сложен миг “, съобщи Блинкън в украинската столица, където се срещна със Зеленски. Той добави обаче, че американската военна помощ „ радикално ще промени обстановката на бойното поле “.

Американският държавен секретар посещава Украйна по-малко от месец откакто Конгресът утвърди дълго отлагания пакет за военна помощ, с който се отпускат 60 милиарда $ военна помощ за Украйна, огромна част от които ще отидат за попълване на мощния дефицит от артилерийски системи и системи за противовъздушна защита на Киев, показва АП.

Част от тези средства „ към този момент са на път “, сподели Блинкън. Друга част към този момент е пристигнала в Украйна.

Зеленски благодари на Блинкън за помощта, само че добави, че е нужна още помощ, в това число две системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “, които са незабавно нужни за отбраната на Харков.

„ Хората са подложени на офанзиви: цивилни, бойци, всички. Те са под ударите на съветските ракети “, сподели той.

Артилерия, ракети-прехващачи за противовъздушна защита и балистични ракети с огромен обхват към този момент са доставени, някои от тях към този момент са на фронтовата линия, заяви почитан американски чиновник, пътуващ с държавния секретар в нощния трен от Полша, който приказва с публицисти при изискване да резервира анонимност.

Целта на Блинкън освен това четвърто негово пътешестване до Киев, откогато съветските войски започнаха нашествието си, е да подчертае уговорката на държавното управление на американския президент Джо Байдън към защитата и дълготрайната сигурност на Украйна, обявиха американски чиновници. Те означиха, че откогато Байдън подписа пакета за помощ в края на предишния месец, Съединени американски щати към този момент са оповестили 1,4 милиарда $ краткосрочна военна помощ и 6 милиарда $ дълготрайна помощ за Киев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР