Инфекцията с Parvovirus B19 е често срещана в световен мащаб.

...
Инфекцията с Parvovirus B19 е често срещана в световен мащаб.
Коментари Харесай

Клинични прояви на парвовирусната инфекция при децата


Инфекцията с Parvovirus B19 е постоянно срещана в международен мащаб. Най-често визира деца в учебна възраст – сред 5 и 15 години . Парвовирусните инфекции нормално

пораждат в зимните и пролетните месеци на годината, само че обособени, изолирани случаи могат да се срещнат целогодишно. Разпространението на вирусните причинители става по въздушно-капков механизъм. Възможно е обаче и заразяване при преливане на кръв и кръвни артикули.

Клиничната картина , която поражда при парвовирусна зараза, е разнообразна и включва следните нозологични единици:

1. Еритема инфекциозум (пета болест). Това е най-честата клинична изява на парвовирусната зараза. Инкубационният интервал е от 4 до 28 дни (средно 16-17). Заболяването стартира с леки, грипоподобни симтоми – повипена температура, главоболие, болки в гърлото.

Отличителният знак на заболяването е обривът , който минава през три етапи, които не всеки път са ясно разграничими една от друга. В началото той визира бузите, които са мощно зачервени (като след шамар). През втората фаза зачервяването бързо се популяризира по торса и крайниците. През третата фаза се следи централно просветляване, а зачервяването остава под формата на пръстен или мрежа. Задържа се най-вече по външните повърхности на ръцете и краката и изчезва последователно в границите на 1 до 3 седмици. През това време детето е в положително общо положение, без нараснала температура. При по-големите деца може да е налице и лек сърбеж.

2. Ставен синдром. Артрит или артралгия може да се проявят независимо или в композиция с други признаци. Обикновено ставното засягане се среща измежду юношите и възрастните, като девойките са наранени по-често. Ставите, които са най-често наранени са китките, колената, глезените. Оплакванията се самоограничават в границите на 2-4 седмици, без да е належащо осъществяване на характерно лекуване. В някои случаи обаче ставното засягане може да протече по-протрахирано в границите на няколко месеца, с следващо развиване на ревматоиден артрит.

3. Транзиторна апластична рецесия. Вирусът визира еритропоезата и довежда до развиване на тежък болнав синдром при деца, които имат подлежащо хронично хемолитично заболяване. За разлика от децата с класическата клинична изява (еритема инфекциозум), тези, при които се развива апластична рецесия, рядко имат обрив. При тях водещите признаци са нараснала телесна температура, изнемощялост, заспалост, бледа кожа, тахикардия, тахипнея. Тук инкубационният интервал е по-кратък, защото апластичната рецесия настава още при нашествието на вируса в организма.

Свързани публикации.. Еритема инфекциозум - " петата " болест 0 Зимните инфекции може да доведат до инфектиране на сърцето - миокардит 0 Тридневна тресчица, розеола, шеста болест - доста имена, една болест 0

4. Миокардит. Парвовирусната зараза се асоциира с развиването на миокардит. Причината е, че мускулните кафези на миокарда експресират характерен антиген, за който вирусните сътрудници се залавят. Еволюцията на засягането на сърдечния мускул варира в необятни граници – от цялостно възобновяване на функционалността през развиване на хронична кардиомиопатия до сърдечен арест.

5. Атипично протичане. Парвовирусната зараза протича от време на време с разнородни обривни единици. Един от описваните синдроми включва изолирано засягане на ръцете и ходилата с развиване на папуло-петехиален обрив. В британската литература синдромът е прочут като „ gloves-and-socks”, заради характерните области, които най-често визира обривът. Заболяването се съпровожда още с нараснала температура, сърбеж, отоци в региона на ръцете и ходилата, афтозни промени в устната празнина. Инфекцията се самоограничава, като недоволствата претърпяват назад развиване в границите на няколко седмици.

6. Имунокомпрометирани пациенти. В тази група влизат всички, които по някаква причина имат нарушаване в хуморалния имунитет. Това са деца, които одобряват химиотерапия или имуносупресивна терапия. Те са предразположени към развиване на хронична парвовирусна зараза, най-честата клинична изява на която е костномозъчната супресия с развиване на болнав синдром, тромбоцитопения или неутропения. 3843
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР