Алергията при ухапване от насекомо е сред често срещаните алергични

...
Алергията при ухапване от насекомо е сред често срещаните алергични
Коментари Харесай

Алергия при ухапване от насекомо при детето - какви са симптомите?


Алергията при захапване от насекомо е измежду постоянно срещаните алергични реакции в детска възраст. Степента на изява варира в обилни граници – от леки местни прояви, засягащи само мястото на ухапването, до тежки реакции на свръхчувствителност, като анафилактичен потрес. По-често тежки реакции настъпват при ужилване от пчела и оса. Алергична реакция обаче може да настъпи на процедура при захапване от всяко едно насекомо.

Какви са признаците?

Клиничната картина варира и зависи от самостоятелната сензитивност на детето към веществото, което насекомото отделя в кръвта му при ухапването. Оплакванията могат да са:
Минимална кожна реакция, съповодена със зачервяване, лек оток към мястото на ухапването. Може да е съпроводено от сърбеж и болежка. По-тежка реакция, засягаща обширна повърхност от кожата (не единствено в региона на ужилването), оток и зачервяване, от време на време с образуване на блистери (мехури). Системна реакция, която визира освен региона на ухапването или прилежащите на нея, само че и обширни и отдалечени елементи от кожата (най-често развиване на уртикариелен обрив). Налице са и общи прояви от други органи и системи – болки в корема, гадене, повръщане, диария; зной, затруднено дишане, кашлица; пресипнал глас, отичане на езика, затруднено преглъщане. Анафилактичен потрес. Това е най-тежката алергична реакция, която може да се развие в границите на няколко минути след ухапването. Освен изброените нагоре недоволства, налице са още пребледняване, зашеметяване, нарушаване в съзнанието, намаляване на артериалното налягане, тахикардия и други. Състоянието е незабавно и изисква оказване на незабавна здравна помощ.

При 60% от децата , които един път са показали реакция след захапване от насекомо, при последващо захапване признаците са по-тежки.

Свързани публикации.. Уртикария в детска възраст - честа алергична реакция 0 Алергиите през лятото - по какъв начин се развиват 0 Какво знаем за слънчевата алергия? 0

Какво да вършим при захапване от насекомо?

При лека, местна реакция след ужилване мястото може да се измие с вода и сапун и да се приложи леден компрес, с цел да спадне отокът и да се повлияят недоволствата от болежка и събеж. Локални антихистамини под формата на гелове или кремове за външно приложение могат също да бъдат предписани.

При по-тежките прояви, с разпространяване на обрива и отока, както и при съществуване на систематични недоволства, се постанова и осъществяване на медикаментозно лекуване . То включва антихистамини или кортикостероиди според от тежестта на клиничната картина. В някои случаи може да се наложи банкет в болница, където детето да е под наблюдаване в границите на няколко дни.

Възможно е наслагване на вторична бактериална зараза при възпаление на обрива или мястото на ухапването. В тези случаи към лечението би трябвало да се добави антибиотик, като методът на използване зависи от признаците и клиничната картина.

Анафилактичният потрес е незабавно положение, при което неотложно би трябвало да бъде стартирано медикаментозно лекуване и вливане на кристалоидни и обем-заместващи разтвори. Медикамент на първи избор е адреналинът, който нормално се ползва подкожно. Лечението е сложно, като то се организира в интензивно поделение, където могат да се наблюдават виталните индикатори и да се реагира навреме при вероятно утежняване в клиничната картина.

Какво да вършим, в случай че имаме подозрение, че детето има алергия при захапване от инсекти?

Нужно е осъществяване на консултация с алерголог. След подробната анамнеза, може да се пристъпи към осъществяване на някои проби, посредством които да се откри дали детето има алергия, както и към кои инсекти я демонстрира. Другият вид е проучване на общи IgE-антитела в серума, както и на характерни такива. Така или другояче тези проби не могат да предскажат какъв брой мощна ще бъде изявата на алергичната реакция при вероятно ново захапване от насекомото.3619
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР