Вирусните хепатити са сериозен глобален здравен проблем. Известни са 5

...
Вирусните хепатити са сериозен глобален здравен проблем. Известни са 5
Коментари Харесай

Хепатит А в детска възраст - болестта на мръсните ръце


Вирусните хепатити са сериозен световен здравен проблем. Известни са 5 вируса, които провокират хепатит – А, В, С, D, E, като при някои от тях инфекцуята може да продължи дълго време и да хронифицира.

Хепатит А е вирусно инфекциозно заболяване, което се провокира от едноименния вирус. Инфекцията се среща в целия свят , само че е най-разпространена в разрастващите се страни. Вирусът е виновен за към 50% от случаите на изострен вирусен хепатит.

Как се популяризира болестта?

Вирусът, причиняващ хепатит А, е доста контагиозен. Механизъм на предаване е фекално-орален . Поради тази причина и множеството случаи пораждат в затворени колективи – детски градини, учебни заведения, както и сред обособените членове на фамилията. Рядко се следи предаване на инфекцията от инфектирана майка на плода по време на бременността или към раждането.

Инкубационният интервал (времето от заразяването до появяването на първите симптоми) е относително дълъг – към 3 седмици. Вирусът обаче стартира да се излъчва още преди появяването на признаците и продължава до към 2 седмици след отшумяване на жълтеницата. Това прави инфектираните, при които към момента няма изявени признаци, главен източник на инфекцията.

Каква е клиничната картина?

Хепатит А провокира остра зараза. Тя, за разлика от инфекцията с хепатит В, С и D, не може да хронифицира. Класическата клинична картина се развива нормално при по-големи деца и юноши. Оплакванията включват: нараснала телесна температура, гадене, повръщане, обща уязвимост. Най-характерният признак е жълтеницата, която се характеризира с пожълтяване на кожата и лигавиците. Заболяването нормално продължава към 7-14 дни.

При дребни деца то може да протече без типичната клинична картина . Касае се за така наречен аниктерична форма, при която жълтеница няма. Това на процедура прави инфекцията неразличима от вирусните гастроентерити.

Как се слага диагнозата?

След снемането на анамнеза, обстоен обзор и пораждане на подозрение за зараза, се назначават лабораторни проучвания . Биохимичните индикатори за чернодробно увреждане нормално са повишени – билирубин, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, Акционерна фирма. Дефинитивната диагноза се слага чрез проучване на характерни антитела от серума против вируса на хепатит А от клас IgM. Това на процедура разграничава болестта от останалите вирусни хепатити. Около 8 седмици след пораждане на признаците в кръвния серум могат да се открият антитела от клас IgG. Те обезпечават дългогодишен имунитет след преболедуване.

Свързани публикации.. Хепатит А - с какво е по-различен? 0 Остър вирусен хепатит - по какъв начин да се предпазим и излекуваме 0 Как се предават вирусите, причиняващи хепатит? 0

Какво е лекуването?

Няма характерна терапия. Предприема се напълно симптоматична такава. При потребност се организира интравенозна рехидратация, приложение на мастноразтворими витамини и други.

Каква е предварителната защита?

Децата, които са диагностицирани с хепатит А не би трябвало да посещават детски заведения най-малко 7 дни след отшумяване на недоволствата. Препоръчва се усърдно измиване на ръцете и потребление на дезинфектант, защото по този метод се прекъсва пътят на разпространение на инфекцията.

Съществува постекспозиционна профилактика с имуноглобулин. Той може да се приложи в границите на 2 седмици от контакта с болен от хепатит А. Съществува и ваксина против болестта, която не е включена в наложителния имунизационен календар на децата. Тя обаче е целесъобразна и може да се приложи в избран миг. Покритието на имунизацията е ниско като в Съединени американски щати единствено към 30% от децата имат сложена такава.

Каква е прогнозата на болестта?

Прогнозата е доста добра. Хронифициране на инфекцията не се следи, а затруднения настъпват рядко. Най-опасното такова е развиването на остра чернодробна непълнота, което настава в по-малко от 1% от случаите. Все отново хепатит А остава важен здравен проблем в международен мащаб, битката с който продължава. 3680
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР