Морбили е силно заразно вирусно инфекциозно заболяване. То спада към

...
Морбили е силно заразно вирусно инфекциозно заболяване. То спада към
Коментари Харесай

Морбили, ваксини и колективен имунитет


Морбили е мощно заразно вирусно инфекциозно заболяване. То спада към групата на шарките. Въпреки, че обривът на пръв взор е най-отличителната линия на заболяването, в действителност вирусът поразява и други органи и системи . В някои случаи затрудненията, които настъпват са тежки и даже съдбовни.

Вирусът на морбили е един от най-заразните инфекциозни сътрудници , които са познати на науката. Предаването става по въздушно-капков път. Това значи, че в затворени колективи, като детски градини, ясли, учебни заведения, за малко време може да „ избухне” зараза при съществуване даже единствено на едно инфектирано дете.

Какви са аргументите за това?

Предаването на инфекцията по въздушно-капков път „ осигурява” на вируса бързо разпространяване от дете на дете. Проветряването на пространствата не всеки път оказва помощ. Причината е, че вирусът резервира своята контагиознист в границите на към 1 час при попадане в околната среда. Висока контагиозност. В над 90% от случаите при контакт с вируса се развива клиника на морбили. Това значи, че в случай че в един колектив има 10 неимунизирани деца, то 9 от тях ще се разболеят от морбили. Ваксинацията. Съществува наложителна ваксина против морбили, паротит и рубеола. Тя се ползва в две дози, като първата се слага на 13 месечна възраст. Високият % имунизирани деца в предходните години е оказал помощ за създаване на добър групов имунитет . Така да вземем за пример в интервала от 2000 до 2010 година в Съединени американски щати са регистрирани по-малко от 100 случая на морбили. Причината да не избухне зараза е положителното ваксинално покритие на популацията.

Какво значи групов имунитет?

Ако в едно общество, като учебно заведение или детска градина, има 100 деца, като от тях 98 са имунизирани, а 2 по една или друга причина са неимунизирани. Ваксинираните обезпечават нужната отбрана на неимунизираните, заради положителния групов имунитет. Т.е. те не позволяват в колектива разпространяване на вируса. Така шансът двете неимунизирани деца да се разболеят е доста дребен.

За едно толкоз мощно заразно заболяване, като морбили, е нужен висок % на имунизираните деца, с цел да се обезпечи този под напрежение групов имунитет. Това значи над 95% от децата да са с сложена ваксина. По-ниското покритие на имунизацията довежда до намаляване на груповия имунитет. Така децата, които не са имунизирани, остават незащитени.

Свързани публикации.. Морбили - едно от най-заразните вирусни инфекциозни болести 0 Морбили – по какъв начин се диагностицира болестта? 0 Морбили – по какъв начин да разпознаем болестта и можем ли да се профилактираме? 0

Поради навлизането на антиваксиналните придвижвания от ден на ден родители отхвърлят да слагат на децата си наложителните ваксини. Това основава сериозна опасност за експлоадиране на епидемии. Трябва да се знае обаче, че морбили не е елементарна шарка .

Въпреки, че главната отличителна линия на болестта е обривът, той надалеч не е единствената клинична изява.

Морбили може да докара до развиване на тежки затруднения в кратковременен и дълготраен аспект,

Непосредствените затруднения от инфекцията включват:
Засягане на гастроинтестиналния тракт - повръщане, диария и развиване на дехидратация; Засягане на дихателната система – изострен междинен отит, ларингит, пневмония, бронхиолит; Засягане на нервната система – фебрилен гърч;

За някои тези затруднения могат да не звучат толкоз ужасно, защото те могат да настъпят при боледуване и от някои банални вирусни инфекции. Късните затруднения обаче надалеч не са за занемаряване. Вирусът може да докара до трайни последици и инвалидизация , заради засягане на редица значими органи и системи – бял дроб, черен дроб, нервна система, имунна система.

В България съществува одобрен с годините имунизационен календар. Поставянето на имунизациите, които са заложени в него, има наложителен темперамент. Това е по този начин, тъй като с изключение на лична отговорност, носим и отговорност към обществото . 3625
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР