Алтернатива на ГЕРБ и ПП сериозна, управленска, която да може

...
Алтернатива на ГЕРБ и ПП сериозна, управленска, която да може
Коментари Харесай

Александър Димитров: Мисля, че новият месия, ако въобще се появи, ще произлезе от средите на държавното управление

Алтернатива на ГЕРБ и Политическа партия сериозна, управническа, която да може да сътвори ръководство - мъчно може да се оформи в новия 50-ти парламент. Това сподели в  аудиокаста на  “Фокус " “Това е България "   Александър Димитров, лекар на политическите науки и експерт по избори.

" Малка опция, от порядъка на 4-5 %-на групировка, може би до някъде. Но това всъщност не е опция на ГЕРБ. Истинската опция на ръководството на ГЕРП и Политическа партия е президентът Румен Радев. Но неговите принадлежности бяха взети, според мен, посредством тъпчене на Конституцията и аз персонално мисля, че Конституционният съд ще се произнесе директно след изборите и ще възвърне пълномощията на президента Радев. Защото в противоположен случай балансите в страната ще бъдат тежко нарушени и ние ще влезем в много неразучена територия, от която излизането ще бъде доста мъчно. Но при всички случаи вървим към образуване на нов публичен контракт с нови политически субекти в недалечно бъдеще и нова Конституция.

Досегашната конституция може да търпи доста рецензии, аз самият съм я подлагал на критика и апропо съм се обявявал преди повече от 10 години за приемането на нова Конституция. Но има неща, които не могат да се отрекат, че това беше една извънредно постоянна структура, която се променяше доста мъчно. Тя изисква големи болшинства, голям политически консенсус, а за такива промени по-сериозни, каквито направиха в последно време, се искаше привикване на Велико Народно заседание, което пък се привиква още по-трудно. Воля за това несъмнено, в никакъв случай нямаше през тези 30 години. Аз допускам, че такава воля рано или късно ще ни се наложи да намерим. Но тази Конституция, остарялата, тя беше доста добре уравновесена от позиция на разделяне на управляващите под някаква форма. Да ние ненапълно отново си бяхме премиерска република, изпълнителната доминираше над правосъдната и законодателната власт, само че президентът беше комплициран като един буфер, който съумява да обира напреженията и да натиска най-силната власт понякога. Затова и обратно във времето постоянно сме ставали очевидци на противоборства сред министър председател и президент по време на мандата, имаше доста такива още от времето на Костов -  Стоянов, Станишев - Първанов, към този момент при Румен Радев нещата станаха доста по-тежки, само че пък там изпълнителната власт взе, че стана доста мощна. Всъщност там президентът си влезе в ролята да усмирява въздействието на изпълнителната власт. Лека-полека обаче обособени елементи от основите на тази Конституция бяха премахвани, а в този момент с последните конституционни промени, де факто доста от пълномощията на прокуратурата, част от правосъдната власт, бяха трансферирани, дублирам отново съгласно мен, нелегално, противоконституционно в изпълнителната власт към правосъдния министър. Правомощия на президента бяха отстранени, имам поради служебния кабинет. И от там нататък, това към този момент е разбъркване на салдото на цялата страна, което няма по какъв начин да не даде отражение ", разясни политологът.

Според него гласоподавателите чакат следващия избавител, само че не го виждат. Новият избавител ще получи доверие мъчно.

" Досега месията нормално се появяваше, завърташе се два месеца интензивно по малкия екран и ето ти нова партия, взимаме 20%. Тези неща към този момент няма да стават по този метод, ще бъде мъчно и ще се желаят доказателства за качества. И аз персонално мисля, че хората към този момент си дадоха сметка, че е не е огромен плюс да избереш едни чисто нови хора, които в никакъв случай не са взели участие в политиката, тъй като се видя, че те са много необразовани във връзка с метода, по който работи страната. Те могат да бъдат невероятни експерти в тяхната сфера, само че държавното ръководство е напълно друга сфера. И аз си мисля, че новият избавител, в случай че изобщо подобен се появи, той по-скоро ще произлезе от средите на държавното ръководство, ще има опит, може би не дребен, на висока позиция. И ще би трябвало със зъби и нокти да си прокара пътя до властта, а не с два месеца дейна реклама по двете национални малките екрани, които между другото губят въздействието си, тъй като от ден на ден хора избират да наблюдават You Tube, Tik-Tok, Facebook, а там  има към този момент много основна публика. Да, по-възрастните са традиционалисти, само че аз персонално мисля, че малкия екран е новото радио ", уточни Димитров.

  

" След изборите - вид 1, сглобка 2.0. Ние няма, няма, няма, но то

евроатлантизъм, няма по какъв начин, би трябвало да се сглобяваме, ново, тежко оскърбление, нови тежки пояснения и ще излязат едни хора с..., ето, че не е за ефир, по този начин. И ще споделят, ами ние ето тук в ползите на България, изневерихме си си на правилата, това, което говорихме, в ползите на България. Да де, но ние това го гледахме преди 9 месеца. Няма да го бъде, не става, не става. Втори вид, ръководство към ГЕРБ и Движение за права и свободи, плюс една патерица там. Не, ето в този момент, да вземем за пример виждам по какъв начин представителите на ГЕРБ, започнаха да стартират тезата, че Бойко Борисов би трябвало да стане министър-председател. Какво мисли този непредставения 1 милион за тази теза?

 

По отношение на Движение за права и свободи няма по какъв начин, няма легитимност, а и самите гласоподаватели на ГЕРБ имат проблем да създадат коалиция с Движение за права и свободи. За Движение за права и свободи това ще е луксозно, няма проблем, ще влязат през парадния вход във властта. Може да се замаскира нещо като експертно държавно управление, няма да е трайно, не може да има трайно ръководство с 600 и 400 няма, под 1 милион гласа не можеш да направиш устойчиво ръководство. ГЕРБ, когато пристигнаха на власт, единствено те бяха 1 650 000 гласа, настрана имаше Движение за права и свободи взеха  близо 500 000, а ги подкрепяха неофициално, имаше я тогава групировката на господин Костов и те подкрепяха, дадоха министри дори, не участваха публично, само че подкрепяха. Имаше, първото държавно управление на Борисов беше с повече от 2 500 00, те в този момент не гласоподават толкоз. Няма го, до момента в който не излезе да гласоподава въпросният милион, изчезналият милион, няма да се случат нещата. Затова най-логичното, без значение дали ще стане принудително или по избор, т.е. непринудено, нови избори, дали на есен, редом с изборите в Щатите или може би малко  след тях, които ще би трябвало да отразят новата конюнктура в света. Защото това апропо е значим проблем. Истината е, че промяната на властта, която се чака в Съединените щати, т.е., новата американска външна политика във връзка с войната в Украйна и Русия, настрана след резултата от новите европейски избори, тук към този момент можем да чакаме нашите ветропоказатели да се извърнат в другата посока ", сподели още Александър Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР