Хората като чуят свобода си представят, че могат да правят

...
Хората като чуят свобода си представят, че могат да правят
Коментари Харесай

Училището, което подготвя за реалния живот

„ Хората като чуят независимост си показват, че могат да вършат каквото си желаят. Свободата в действителност не е да правиш каквото си искаш, а да правиш това, което би трябвало да правиш и да можеш да го правиш, “ споделя Анна-Мария Йоцова, създател и педагогичен шеф на първата Монтесори и IB гимназия у нас „ Откривател “.

Думите ѝ обобщават цялата философия зад мястото, което основава и ръководи. Ако децата израстват с това умеене - да действат в независимост с отговорност от рано - то тогава, както счита и Мария Монтесори, „ ще имаме едно напълно друго човешко общество “, продължава Йоцова.

Вдъхновена от личните си деца, през 2012 година Анна-Мария Йоцова основава първата двуезична детска градина, която работи по метода на Мария Монтесори. 4 години по-късно към този момент са учебно заведение, а от 2023 година „ Откривател “ става първата Монтесори гимназия в България, която ползва IB стратегиите от предучилищна възраст до 12 клас.

Намира се покрай Южния парк в София. В класните стаи ситуацията наподобява неофициална, излъчва независимост, естественото дърво е на респект, има доста естествена светлина.

Там сега учат 120 деца. Те са на възраст от предучилищна до тъйнейджъри.

„ Ние към момента нямаме 18-годишни възпитаници, тъй като учебното заведение се развива изпод нагоре. Изключително прелестно е да наблюдаваш дете, което е почнало на 1,5 години в такава среда, която настина подкрепя то да развие характера си и да остане достоверно към себе си, да остане любопитно, и да го видиш по какъв начин става първи, четвърти, осми клас и така нататък И това е нещо, което движи освен мен, само че и сътрудниците ми - тъй че, каквото и да вършим, в действителност да е в работа на детето, “ споделя Анна-Мария Йоцова.

Различна тук е освен средата, подобен е и методът към младежите – самостоятелен, както се подчертава върху ползите на самото дете.

Целта е да се развие капацитетът му, като в същото време то придобие уменията, нужни за живота в обществото.

Училището работи по държавния учебен стандарт на Министерството на образованието и науката (МОН) и децата са разграничени в класове. Паралелно с административната организация обаче върви и обществената – тя сплотява децата съгласно стадия на развиване, в който се намират.

 right
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР