Гръцки съд е одобрил искането на САЩ да бъде изпомпено

...
Гръцки съд е одобрил искането на САЩ да бъде изпомпено
Коментари Харесай

Изпомпват горивото на задържан руски танкер

Гръцки съд е одобрил настояването на Съединени американски щати да бъде изпомпено горивото на арестуван преди повече от месец съветски танкер, оповестява електронното издание на гръцкия вестник „ Катимерини “.

Корабът беше арестуван на 14 април 2022 година по отношение на наложените от Европейския съюз наказания на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че информацията за задържането му бе публикувана на 19 април. Заради смяна в собствеността съдът беше освободен от гръцките управляващи. И досега обаче той се намира в региона на егейския остров Евбея.

Съединени американски щати настояват, че натовареното на плавателния съд гориво е иранско. След подадена от американската страна молба, гръцки транспортен съд е разрешил прехвърлянето на петрола в два други.

Във вторник изпомпването е почнало, като товарът ще бъде трансфериран в други два наети от Съединени американски щати кораба.

Според бреговата защита интервенцията крие „ голяма екологична заплаха “, защото съветският танкер се намира в затворен залив, показва „ Катимерини “. Опасения за вероятни проблеми показват и от регионалната администрация.

Танкерът плава под флага на Русия с 19 съветски моряци на борда. Плавателният съд е тръгнал от Мармарис, Турция, а задачата е била да трансферира товара си на различен транспортен съд южно от Каламата, Гърция. По време на напредването си към гръцкия бряг корабът „ Лана “ е получил техническа щета и благодарение на влекач е изтеглен в региона на остров Евбея. Там той е арестуван от гръцките управляващи с решение на гръцката Служба за битка с прането на пари с довода, че компанията притежател на танкера е обвързвана с Кремъл и е включена в листата на глобените от Европейски Съюз.

До средата на март петролният танкер е благосъстоятелност на Промсвязбанк и плава под името „ Пегас “. Банката е била включена в листата на глобените компании по самодейност на Съединени американски щати. Според известие на американското финансово министерство банката финансира съветската отбранителна индустрия и отпуска заеми на лица от съветските въоръжени сили.

На 17 март корабът е бил трансфериран на компанията „ Трансморфлот “ (Transmorflot), която не е част от листата със глобените компании и е преименуван на „ Лана “.

Променената благосъстоятелност е причина корабът да бъде освободен от гръцките управляващи.

Вашингтон изиска от гръцките управляващи да конфискуват товара на танкера и да проверяват произхода на транспортираното гориво. Според информацията на американците, петролът е от Иран, а компанията, която би имала облага от продажбата му, е в „ черния лист “ на Съединени американски щати за финансиране на терористична активност. Първоначалният проект е предвиждал горивото от „ Лана “ да бъде натоварено на различен съветски транспортен съд, който да отпътува за Мексико.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР