Гордостта на шведите, че за пръв път ще имат жена-премиер,

...
Гордостта на шведите, че за пръв път ще имат жена-премиер,
Коментари Харесай

Експремиерката на Швеция: Ще се кандидатирам отново за министър-председател

Гордостта на шведите, че за пръв път ще имат жена-премиер, търпя единствено 7 часа, само че през днешния ден пристигна и нова поръчка това въпреки всичко да се случи.
Още по темата
" Готова съм още веднъж да се кандидатирам за министър председател на Швеция. Предложението за това пристигна от представителя на държавното управление. Нашата страна е прелестна, само че има доста належащи проблеми за решение и аз съм подготвена да оглавя социалдемократично държавно управление, което да се оправи с тях. Разговорите с политическите партии стартират в понеделник. Имам кардиналната поддръжката на Зелените, на лявото крило и центристите. "

Това разгласи безусловно преди часове примиерствалата едвам 7 часа соцлидерка Магдалена Андершон, която във вторник заран бе унижена от един от съдружните си сътрудници - Зелените, и подаде оставка.

Случилото се разтресе цяла Швеция. " Благодарим за прелестните часове работа, Магдалена! " Така с горчива подигравка шведите разясниха събитието, перифразирайки клишираното " Благодарим за положителната работа ", с което бе изпратен предходната седмица предшественика й Стефан Льовен. Бившата финансова министърка подаде оставка още преди да е съумяла да отвори бутилките с шампанско. Малко след избора й за министър председател ръководещата коалиция на социалистите (S), Зелените (MP) и ултралявото крило (V) претърпя цялостно крушение при гласуването на бюджета. Зелените, ръководени от министърът на половото пълноправие Марта Стеневи оповестиха, че напущат държавното управление. Така обединението се разпадпадна, а Андершон подаде оставка.

След поредност от пагубни неточности през последните 5 години, рейтингът на лявата ръководеща коалиция е пагубно невисок и на всички е ясно, че след вота следващата година страната най-вероятно ще има дясно-центриско държавно управление.

Но изборът на Магдалена Андершон за министър председател, та даже и единствено за година, имаше алегоричен смисъл за всички шведи. Дори тези, които въобще не симпатизират на левицата, гледаха до някаква степен позитивно на предлагането и бяха горди, че страната им, бореща се непрекъснато за правата на дамите, ще има за пръв път в историята си жена за министър председател. И то тъкмо в годината, в която Швеция празнува " 100 години народна власт "! Освен това шведите въобще не са последователи на разхищението на държавни пари за предварителни избори.

Затова отношението към партията на Зелените сега е безусловно унищожително. През последната година Зелените са непрекъснато в центъра на събитията, само че съвсем в никакъв случай с положително. Едно от най-странните неща в Швеция сега е, че страна, в която битката с климатичните промени е изведена на най-преден проект и всички заплащат с утвърждение умопомрачително високи екотакси, искрено ненавижда Зелената си партия. Рейтингът на Зелените е редуциран до едвам 5 %.

В същото време гафовете им порастват ежеминутно. Само преди два месеца, да вземем за пример, от партията на Стеневи внесоха предложение, посредством което се пробваха непосредствено да се намесят в програмната скица на шведската социална телевизия (SVT) и да бетонират партийните си ползи преди парламентарния избор. Зелените получиха подобен сериозен отпор от всички публични и частни медии в Швеция, че едвам 24 часа по-късно им се наложи да подвият опашка и да изтеглят предлагането. Напускането им на ръководещата коалиция в този момент провокира безусловно същата реакция. Нито една политическа групировка не ги поддържа.

Положението им се усложни още повече, откакто се разбра, че са взели решението за овакантяване още преди гласуването на предлагането за избор на Магдалена Андершон като министър-председател! Случи се нещо невиждано за Швеция: представителят на държавното управление Андреас Норлен, който е безпартиен и постоянно съблюдава безпристрастен, изкусен звук, не съумя да скрие раздразнението си този път.

Както отбелзяват шведските медии, за пръв път той насочва сериозна рецензия към някоя партия.

" Това, което се случва сега рискува да провокира дълготрайна рецесия освен в Народното събрание, само че измежду политическите партии и шведската политика като цяло. Винаги се дистанцирам от междупартийните кавги, само че този път не мога да не разясня обстановката ", съобщи Норлен и добави: " От партията на Марта Стеневи трябваше да ми кажат доста по-рано, че считат да изоставен ръководещата коалиция. Тогава изобщо нямаше да подлагам на гласоподаване предлагането за избор на Магдалена Андершон за министър председател! "

Критично отношение изрази и водачът на дясната партия, Модераторите (M) Улф Кристершон. " Ако не реагираме бързо, рецесията може да се задълбочи ", разяснява той. Според политическият коментатор Виктор Барт-Коен случилото се е " позор ".

От страна на Зелените заваляха пояснения, че са предизвестили Андершон още преди вота. Пресслужбата на соцлидерката обаче популяризира известие, от което се вижда, че че смс-ът от Зелените е получен едвам след избора й за министър-председател.

Сега всички чакат диалозите за номиниране на нов кандидат-премиер, които стартират в понеделник. Модераторите към този момент дадоха да се разбере, че в случай че левицата още веднъж не успее да се разбере, те са подготвени да предложат за министър председател водача си Улф Кристершон. И тяхното състояние обаче не е доста несъмнено. Кристершон би трябвало да се моли за поддръжка от националистическата партия на шведските демократи (SD), ръководена от Джими Окешон. Двете партии имат съвсем идентичен рейтинг - 21 % за модераторите и 20 за националистите. Окешон, който е някогашен член на модераторите, не крие, че и неговата партия има премиерски упоритости. " Не съм сигурен, че ще подкрепим Кристершон ", съобщи Окешон, който сега организира среща на партийния си хайлайф в Карлштад.

И левицата, и десницата не биха могли да образуват кабинет без поддръжка от досегашния сътрудник на социалистите - централистката партия (C) на Ане Льоф. Преди няколко месеца Льоф разгласи, че е разочарована от политиката на левите и се дистанцира от тях. Тя обаче има несъгласия и с десницата, което прави държанието на центристите безусловно непредвидимо. По този метод и протичащото се в шведската политика се обрисува мъчно за прогнози.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР