Главният прокурор Иван Гешев е номинирал заместника си Борислав Сарафов

...
Главният прокурор Иван Гешев е номинирал заместника си Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Крум Зарков не хареса опита на Гешев да бетонира Борислав Сарафов за още 5 г. начело на НСлС

Главният прокурор Иван Гешев е номинирал заместника си Борислав Сарафов за нов 5-годишен мандат като шеф на Националната следствена работа (НСлС).

Сарафов зае тази позиция през 2017 година по времето на Сотир Цацаров, чийто зам.-главен прокурор стана три години по-рано.

Позиционирането на Гешев зад номинацията на настоящия началник на Следствието слага под въпрос неофициалните изказвания, че Ясен Тодоров е " любимец " за поста.

Веднага откакто стана ясно, че основният прокурор е направил номинация, служебният министър на правораздаването Крум Зарков насочи апел следователите сами да създадат предложение за собствен ръкводител.

" Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки почитание към институцията Национална следствена работа, желаеме да чуем техния глас преди да решим дали да упражним пълномощието си за номинация. Изборът е задоволително значим и не трябва да бъде оставян само в ръцете на политици и кадровици. Затова призоваваме чиновниците на Национална следствена служба, следователите да намерят нужния метод с цел да изразят своето мнение за това кой би бил най-подходящ съгласно тях да оглави службата им идващите 5 години ", сподели Зарков.

" България познава много избори по върховете на правосъдната система и постоянно те са противоречиви, както по процедурата, по този начин и по крайния резултат. Когато са били безспорни, постоянно е било, тъй като е била ангажирана самата професионална общественост. Затова и нашият апел е в идващите 2 седмици, когато има опция да се вършат такива номинации, следователите също да заявят своето мнение по въпроса ", разяснява още той на брифинг.

Предложението за Борислав Сарафов е подкрепено и от още двама членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет - Йордан Стоев и Светлана Бошнакова.

Сарафов беше първият началник на Апелативната спецпрокуратура (закрита при измененията в Закона за правосъдната власт през 2022 г.). През 2013 година се кандидатира несполучливо за основен прокурор, само че определеният от Висш съдебен съвет Сотир Цацаров реши да го предложения в екипа си като заместител към Върховната касационна прокуратура.

През 2019 година по време на така наречен " Апартаментгейт " Сарафов беше заставен да излезе в отпуск, до момента в който прокуратурата ревизираше по какъв начин 21-годишният му наследник е съумял да купи първокласен парцел за половин милион лв. в Бояна. Проверката по този начин и не стигна до данни за финансови злоупотреби.

Най-значимото следствие през последните години, което Борислав Сарафов персонално надзираваше, беше за тежката автобусна злополука на Автомагистрала " Струма " от 2021 година, при която починаха десетки македонски жители.

В последните месеци заместникът му Ясен Тодоров беше главният " представител " на Следствието - в това число по проблеми като следствието против Георги Семерджиев за злополуката на бул. " Черни връх ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР