Германски круизен кораб, блокиран, след като 41 души пасажери и

...
Германски круизен кораб, блокиран, след като 41 души пасажери и
Коментари Харесай

Германски круизен кораб с COVID-19 отказва да напусне австралийско пристанище

Германски круизен транспортен съд, блокиран, откакто 41 души пасажери и екипаж са се заразили с ковид , отхвърли да напусне щата Западна Австралия и с това сътвори съществени главоболия на щатските управляващи, съобщи ДПА. Круизният лайнер " Артания " от предходната седмица е дебаркирал в пристанището Фримантъл, южно от Пърт.

Днес министър председателят на щата Западна Австралия Марк Макгауън изрази мощно отчаяние, изиска корабът " колкото може по-скоро " да отплава и прикани федералното държавно управление на Австралия да се намеси за споразумяване на разногласието. " Бих призовал Австралийските сили за гранична защита да накарат кораба да отплава. Той би трябвало да се върне в Германия ", съобщи Макгауън на конференция в Пърт.

" Ако корабът би трябвало да бъде измит, добре, почистете го и след това продължавайте пътя си. Ако се нуждаят от защитни средства, дайте им ги. Но махнете този транспортен съд колкото може по-скоро ", сподели той.

В неделя общо 844 очевидно здрави пасажери и членове на екипажа бяха превозени със самолети до Германия от летището в Пърт благодарение на австралийските гранични управляващи и немското държавно управление.

Общо 41 пасажери и членове на екипажа на " Артания " са настанени в австралийски лечебни заведения за лекуване на COVID-19, някои в сериозно положение. Още 16 души - съпрузи, родственици или придружители на болните - от кораба също остават в Австралия.

По график " Артания " би трябвало да напусне пристанището на Фримантъл в петък, само че наподобява екипажът е декларирал на граничната защита, че желае да остане още две седмици и е изискал корабът да бъде изцяло измит.

Премиерът на щата съобщи, че не желае " Артания " " да се трансформира в евентуален магнит за други кораби ", тъй като му е било разрешено да остане. Преди това управляващите споделиха пред ДПА, че на кораба няма повече пасажери, а единствено 479 души екипаж.

Днес обаче Макгауън съобщи, че на борда въпреки всичко има и десетина пасажери, за които явно е научил едвам през днешния ден. Някои от тях не се усещат добре и са слаби, с цел да пътуват. " Ако желаят да останат на борда и след това да отплават с кораба, няма проблем от моя страна. Ако слязат на брега под карантина и бъдат превозени към родината си със самолети, това също е допустимо решение ", добави щатският министър председател и прикани Канбера да уреди обстановката " колкото се може по-скоро ".

Говорител на австралийското вътрешно министерство, което дава отговор за защитата на границите на Австралия, съобщи, че 12 пасажери, които в неделя не са били в положение да летят, ще слязат през днешния ден на брега.

" Федералното държавно управление на Австралия продължава да работи с щатското държавно управление на Западна Австралия за това " Артания " да напусне австралийските териториални води незабавно, щом това е на практика допустимо и рационално ", съобщи представителят пред ДПА.

Главният прокурор на Австралия Крисчън Портър съобщи пред " Сикс пи ар ", радио от Пърт, че не може да каже сигурно за какво корабът е изискал да остане доникъде на април, само че евентуално повода е, че някои от хората на борда са в " недобро " положение. Портър съобщи, че Австралия има " филантропичното обвързване " да подсигурява, че те са здрави, преди да отплават назад за Германия.

Щатският здравен министър Роджър Кук съобщи, че управляващите имат намерение скоро да почистят " Артания ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР