Как се заобикаля забраната за аборт Откакто много републикански щати забраниха

...
Как се заобикаля забраната за аборт
Откакто много републикански щати забраниха
Коментари Харесай

Хапче за аборт по пощата: Спасение за много жени в САЩ

Как се заобикаля възбраната за аборт

Откакто доста републикански щати не разрешиха или ограничиха мощно абортите, спирането на бременността с лекарства се трансформира в най-често потребления способ. Междувременно над 60 % от абортите в Съединени американски щати се правят по този начин, осведоми ZDF. Най-често посредством комбинацията от Мифепристон и Мизопростол.

Германската обществено-правна медия написа, че този тип спиране на бременността се счита за сигурен и благонадежден способ. Световната здравна организация предлага потреблението на хапчетата до 12-та седмица от бременността. Принципно за тези лекарства в Съединени американски щати има потребност от рецепта, само че те могат да се получат и без нея.

Необходимите препарати - Мифепристон и Мизопростол - към момента се разпращат из всички щати. Но според от щата има известни правни особености, по отношение на което се предлага да се обезпечи оптималната отбрана на персоналните данни и при подозрения информацията да не се споделя. Иначе взимането на хапчетата не е наказуемо, показва ZDF.

Фирмите снабдители се подсигуряват, регистрирайки се в демократични щати, които да ги защитят против обвиняванията от тези щати, които са наложили възбрана. Организацията AidAccess, която е измежду най-популярните снабдители, е със седалище в Европа. Тя изпраща до всички американски щати хапчетата от Индия през Масачузетс.

Миналата година абортите са се нараснали

Актуално изследване, представено от ZDF, демонстрира, че в края на 2023 година към 8000 американки от щатите със забрани или с по-строги закони са получили нужните им хапчета по пощата. Като цяло броят на абортите в Съединени американски щати даже е повишен след 2022 година. За юриста Дейвид Коен това не е изненада. Той отбелязва пред немската обществено-правна медия, че " хората намират метод да сложат завършек на нежеланата бременност ".

Ребека Нал от Тексас съумява през 2012 година да направи аборт, минавайки по доста сложен път. Впоследствие основава уеб страницата Ineedana.com, предлагащ информация за опциите за спиране на бременността. Междувременно от него са се възползвали над един милион консуматори, всекидневно към него се обръщат 1300, споделя Нал пред ZDF.

Други уеб сайтове и горещи телефонни линии са профилирани по правните, медицинските или финансовите въпроси. Всичко това е належащо, откогато абортът се трансформира в евентуално закононарушение. А и с цел да бъдат дадени на дамите отговори на въпросите, каквито здравната система към този момент не им предлага.

Важната роля на съдилищата

За съперниците на абортите тези варианти са бодил в окото. В Луизиана следва с проектозакон да се реши дали притежаването на хапче за аборт без рецепта е наказуемо. Ако това стане, Луизиана ще е първият щат с сходно предписание.

Освен това Върховният съд би трябвало да се произнесе във връзка с допустимостта на Мифепрестон като медикамент. Евентуална негова възбрана не би направила абортите с лекарства невъзможни, само че би ги затруднила доста, показва ZDF.

А в случай че Доналд Тръмп бъде избран отново, може още веднъж да влезе в действие един закон от 1873 година, който не разрешава изпращането на средства за преустановяване на бременността. Тази стъпка е записана като нужна за възможния втори мандат на Тръмп.

В Аризона пък наскоро - с решение на Върховния съд - бе върната валидността на закон от 1864 година, т.е. от времената на Гражданската война, когато Аризона още не е била щат и дамите не са имали право на глас. Според този закон абортите са неразрешени от момента на зачеването. А лекарите, които вършат аборти, при избрани условия могат да влязат до пет години в пандиза.

" В помощ на хората, които имат потребност от помощ "

Ребека Нал е сигурна, че осведомителни уеб сайтове като нейния са предпазени по линия на свободата на мненията. Тя счита да продължи да се бори за това всеки в Съединени американски щати да знае, че варианти има. " Законите могат да се трансформират. Но не и потребностите ".

Ребека Нал не се отхвърля - макар че към нея са били отправяни закани. " Ние оказваме помощ на хората, които имат незабавна потребност от помощ. "

 

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР