Украйна с нетърпение очаква първите доставки на изтребители F-16 Fighting

...
Украйна с нетърпение очаква първите доставки на изтребители F-16 Fighting
Коментари Харесай

Newsweek публикува сравнение между руския Су-57 и пристигащите в Украйна F-16

Украйна с неспокойствие чака първите доставки на изтребители F-16 Fighting Falcon от своите западни съдружници, обезверено належащо съоръжение, което Киев се надява да му помогне да се опълчи на въздушното преимущество на Русия след повече от две години на изтощителна война, написа.

След месеци на дипломатически напън украинският президент Володимир Зеленски най-сетне обезпечи дълго чаканите самолети от съдружниците в НАТО Дания, Холандия и Белгия, всички от които подариха флотите си на украинските военновъздушни сили. От началото на април Съединени американски щати и техните съдружници образоват украински водачи на американски самолети, които се чака да бъдат доставени до седмици. Зеленски сподели, че се нуждае от 120 до 130 бойни самолета, с цел да реализира " паритет " с Москва.

Украйна се надява, че тези F-16 ще оказват помощ на нейните военни да доближат въздушните качества на съветския флот от Су-57, които са ситуирани от първите дни на спора.

Но до момента в който F-16 носи потвърдена надеждност и еластичност на защитата на Украйна, усъвършенстваните качества за стелт на Su-57 съставляват голямо предизвикателство - макар че индустриалните цифри са ниски и програмата претърпя голям брой неуспехи, което значи, че не е несъмнено дали работи при високи -застрашени зони в Украйна.

Руският изтребител от пето потомство може да се похвали с усъвършенствана стелт технология, 3D мотори за векторизиране на тягата и разнороден набор от оръжия.

Според съветските военни документи Су-57 е кадърен да лети с " повече от два пъти скоростта на звука ", на височини от близо 60 000 фута и обсег от повече от 1800 благи.

Въоръжението включва ракети въздух-въздух с радарно или инфрачервено ориентиране („ топлинно ориентиране “), неуправляеми ракети въздух-земя, стандартни бомби, касетъчни бомби и оръдие, изстрелващо 30-милиметрови експлодиращи снаряди.

Двумоторният стелт изтребител, създаден от съветския защитителен колос Sukhoi при започване на 2000-те, има корени, които се наблюдават обратно в ерата на Студената война. През този интервал Съветите идентифицираха потребността от изтребител от последващо потомство, който да наследи техния флот Су-27 и МиГ-29 в тактически интервенции на фронтовата линия.

Но Су-57 се сблъска със закъснение на производството и проблеми с продуктивността, изключително с неговите мотори и стелт функционалности. Някои военни авиационни специалисти настояват, че забележимите кръгли дюзи на мотора на бойния аероплан усилват способността му да бъде открит от радар, подкопавайки неговите качества за стелт.

Въпреки тези дефекти, Су-57 или " Фелон " има някои преимущества пред F-16 Fighting Falcon. Специализираното в региона на защитата списание National Interest оповестява, че Felon от пето потомство може да се синхронизира с наземни радари, което му дава преимущество при първото изстрелване пред модела от четвърто потомство.

F-16 Fighting Falcon има дълга история на бойни триумфи. Известен със своята еластичност и маневреност, той е бил главен детайл в доста военновъздушни сили от края на 70-те години на предишния век.

Първоначално планиран като лек дневен изтребител за предимство във въздуха, реактивният аероплан се трансформира в сполучлив многоцелеви аероплан за всевъзможни метеорологични условия. Гъвкавостта на F-16, съчетана с необятен набор от усъвършенствания през годините, в това число модернизиран радар, авионика и оръжейни системи, го прави здрав изтребител за условията на актуалния въздушен пердах.

F-16 може да лети със скорост над Mach 2 (около 1500 благи в час) и да работи на височина до 50 000 фута, малко по-ниска от Су-57. Той има военен радиус от почти 340 благи с вътрешно гориво и обсег на ферибота над 2000 благи с външни резервоари.

Американските самолети също по този начин включват осъвременени радарни системи като AN/APG-66, които могат да наблюдават цели както във въздуха, по този начин и на земята в обсег от повече от 60 благи. Те могат да носят по-голям и по-разнообразен набор от оръжия от руските МиГ-29 или Су-57, в това число ракети, бомби и антирадарни оръжия.

Произведен в Съединени американски щати изтребител F16 минава около него, до момента в който изстрелва ракети по време на подготовка за 78-ата годишнина на индонезийската войска в Джакарта на 3 октомври 2023 година

Изтребителите ще заменят напрегнатия и оредяващ флот на Украйна от МиГ-29, Су-24 и Су-25 – реактивни самолети, които доближиха зрелост в разгара на Студената война и чиито качества в този момент са добре известни на руснаците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР