Всички снимки Множеството се е събрало във и около Техеранския

...
Всички снимки Множеството се е събрало във и около Техеранския
Коментари Харесай

Десетки хиляди иранци се стекоха в Техеран за погребението на президента

Всички фотоси

Множеството се е събрало във и към Техеранския университет, където се чака висшият водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей да управлява молитвата на прощална гала за Раиси, който почина на 63-годишна възраст дружно с още седем души, измежду които и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Хеликоптерът на иранския държавен глава се разруши в неделя в мъчнопроходим регион в Северозападен Иран на връщане от Водноелектрическа централа " Худаферин " на път за петролната рафинерия в Табриз в област Варзакан на провинция Източен Азербайджан. От фотоси от мястото се виждаше, че машината е аварирала в планински връх. Операцията по търсене и избавяне беше затруднена от сложния терен в региона и неподходящите атмосферни условия.

Снимка: БТА/АР

Вчера точно в град Табриз бе извършена първата траурна гала. 

Снимка: АР/БТА

Видеозаписи, публикувани от иранските осведомителни организации, показаха тълпи от хора, които опитваха да допрян ковчезите на жертвите, транспортирани от открит камион. Според иранската организация Тасним министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди също е бил измежду множеството.

Снимка: БТА/АР

Планирани са още траурни церемонии в религиозния и поклоннически център - град Кум, както и в столицата Техеран. Раиси ще бъде заровен в четвъртък в шиитския център на родния му град Машхад, в храма на Имам Реза, осмия имам в шиитския ислям.

Снимка: АР/БТА

Според член 131 от Конституцията на Ислямската република планува, в случай че държавен глава почине по време на мандата си, първият вицепрезидент - в тази ситуация Мохамад Мохбер - да поеме функционалностите му. Назначаването му за краткотраен президент би трябвало да бъде одобрено от висшия водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран.

Снимка: БТА/АР

Съвет, формиран от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда нови избори за президент, които да се произведат в период до 50 дни.

Снимка: БТА/АР
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР