От своя страна, аржентинският президент Хавиер Милей заяви, че няма

...
От своя страна, аржентинският президент Хавиер Милей заяви, че няма
Коментари Харесай

Дипломатическа криза: Испания вече няма да има посланик в Аржентина заради изказване на Милей за съпругата на Санчес

От своя страна, аржентинският президент Хавиер Милей съобщи, че няма да отдръпна посланика на Аржентина в Испания. Той обаче отхвърля да се извини за мненията си по адрес на брачната половинка на премиера.

Дипломатическият спор избухна в неделя, откакто президентът на Аржентина Хавиер Милей, крайнодеснен либертарианец и популист, по време на събитие в Мадрид, проведено от крайнодясната партия " Вокс ", назова брачната половинка на испанския министър председател социалист Педро Санчес Бегоня Гомес " корумпирана ", а самия него - " безсрамник ".

Кризата се задълбочи през вчерашния ден със известието на Мадрид, че посланичката му в Буенос Айрес ще бъде отзована дефинитивно.

" Посланичката ще остане в Мадрид за непрекъснато. В Аржентина към този момент няма да има испански дипломат ", добави испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, като дефинира мненията на ултралибералния президент на Аржентина като " неповторими в историята на интернационалните връзки ".

" Безпрецедентно е държавен глава да пристигна в столицата на друга страна, с цел да обиди нейните институции и да се намеси във вътрешните ѝ работи ", акцентира той.

Реакцията на Милей не закъсня - той дефинира дейностите на Мадрид като " неуместно решение на нахален социалист ", отбелязва френското издание, като припомня, че Милей не се срещна нито със Санчес, нито с крал Фелипе Втори по време на тридневното си посещаване в испанската столица.

Освен изтеглянето на посланика си от Аржентина, Мадрид обмисля и да забрани на аржентинския президент да посещава страната , оповестява португалският ежедневник " Корейо да маня ".

Вместо да се извини, Милей даде избухливо изявление за аржентинска телевизия, като съобщи, че няма да изиска опрощение от Санчес и вместо това повтори обидите си към брачната половинка на Санчес и назова испанския министър председател " страхливец ", обвинявайки го, че " се крие зад фустите на дамите ".

" Няма да се оправдавам. Аз съм този, който беше нападнат ", добави Милей, като напомни другите случаи, в които е бил упрекван от испански политици, че е " ксенофоб, расист, нацист, отрицател на науката и женомразец ".

Испанският министър на превоза Оскар Пуенте съобщи също, че Милей " използва наркотични субстанции ". Милей омаловажи отзоваването на испанския дипломат като " нелепост, подхождаща на един социалист ".

" Аз съм този, който беше подложен на нападки ", съобщи той в изявлението.

Консервативната испанска Народна партия (НП), която е в съпротива против държавното управление на Санчес, застана на страната на Милей, отбелязва английският в. " Гардиън ". Партията упрекна премиера в несъразмерна реакция, двуличие, потребление на разногласието за политически цели преди европейските избори през юни и затрудняване на живота на испанските компании, които доставят аржентинския пазар.

" Външната политика на една страна не може да се дефинира от капризите на един човек ", съобщи източник от Народната партия.

" Същото държавно управление, което не изтегли посланика си в Русия след нахлуването в Украйна и откакто Владимир Путин реши да стартира война, която продължава към този момент повече от две години, в този момент го прави с посланика си в Аржентина, тъй като Педро Санчес се усеща афектиран от думите, които Хавиер Милей употребява на един протест ".

Скандалът е част от засилващия се световен конфликт сред прогресивните политически сили и коалиция от твърди десни популисти, в която Милей е едно от водещите лица дружно с унгарския министър председател Виктор Орбан и президента на Салвадор Наиб Букеле, отбелязва в. " Гардиън ".

Левите партии в Европа и Южна Америка се оплакват от радикалната икономическа визия на Милей и от офанзивата против Гомес тази седмица.

Партията на трудещите се на бразилския ляв президент Луис Инасио Лула да Силва дефинира като жалки забележките на Милей по адрес на Гомес и Санчес и съобщи, че те са част от ултраконсервативен опит да се провокира политическа неустойчивост и да се подкопае демокрацията.

Говорителят на Милей, Мануел Адорни, отхвърли това изказване, обвинявайки членове на държавното управление на Санчес, че са почнали разногласието, отправяйки голословни нападки към аржентинския президент.

Напрежението сред двете страни провокира опасения в бизнес средите в Испания, която е вторият по величина вложител в Аржентина след Съединени американски щати с годишни вложения от съвсем 15 милиарда евро, по данни на Испанския институт за външна търговия, отбелязва френският в. " Фигаро ".

Работодатели и огромни компании като BBVA, " Сантандер " и " Телефоника " показаха угриженост по отношение на вероятното влияние на рецесията върху търговията сред двете страни, акцентира френското издание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР