Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в

...
Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в
Коментари Харесай

В името на здравето

Германската Veganz - най-голямата профилирана верига от този вид в Европа е основана през 2011 година

© Регал [1000Balkan.com]

Този текст е част от новия брой списание " Регал ", което се интегрира с платформата " Капитал ". Всички текстове от изданието може да откриете тук. Изданието на хартия или в електронен вид може да поръчате тук.

- Хиляди нови дребни и по-големи компании стартират произвеждане на здравословни артикули – от закуски, бисквитки, барчета с ядки, през смутита, песто и паста до по-голямо биопроизводство на плодове и зеленчуци или екоферми за животни.

- Тенденцията за по-чиста храна роди профилирани магазини и заведения, а към този момент се придвижи и към огромните вериги.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Най-големите вериги: Почти всички продават повече

Вдигналото се ползване се вижда и в продажбите на търговците на дребно: в топ 30 растежът е над 10%
22 авг 2017
От нишово събитие към общо ритейл придвижване

Веригите оферират от ден на ден био, диетични и веган артикули, само че работят и за повече здравословни храни в всеобщия си подбор
21 авг 2017
Тайната на здравословното хранене

Надя Русенова, съосновател и изпълнителен шеф на " Топ Форма ", пред " Капитал "
11 авг 2017
Любомир Ноков: Потреблението на био храни не е обвързвано единствено с приходите и възрастта

Управителят на " Био България " пред " Капитал "
16 юни 2017
Над 200 биопродукта във веригите

Търговците залагат най-вече на лични марки
16 юни 2017
Coop е втората по величина компания за търговия на дребно и едро с храни в Швейцария с годишен оборот от 28.3 милиарда франка през 2016 година В международен мащаб групата е на 43-о място по величина, а портфолиото й включва най-разнообразни формати магазини – дребни, огромни, профилирани. Общият им брой е близо 2500.

В края на май тази година Coop отвори нов обект. По-различен от всички останали до момента. Казва се Karma. " В Karma ще намериш всички продуктови групи като в един елементарен супермаркет, само че напълно вегетариански или веган. Много от тях са и био ", споделя обявата за новия магазин. Над 40 продукта като киноа, гранола и паста могат да се купят насипно на кг според от желанието на клиента. Той може да си вземе и модерното веган кафе лате или някое смути, приготвено пред очите му. Всяка седмица в Karma ще има специфична веган или вегетарианска рецепта с измерени, готови и пакетирани съставки за нея. Дори и дизайнът е специфичен – с доста дърво, стъкло и розови орнаменти.

Karma е характерен образец от новата вълна в бизнеса с храни в интернационален проект. От няколко години модерният свят е налегнат от старанието да се храни и живее здравословно, като тази наклонност има най-разнообразни изражения. Всичко е био, палео, веган, районно, натурално, чисто, еко. Процесът е двустранен – потребителите вършат своя осведомен избор и търсят нови благоприятни условия - желаят чиста храна, природосъобразен метод на живот с по-малко изгорели газове и химикали. Бизнесът дава отговор на техните потребности и им предлага най-разнообразни модели за облекчаване на настояванията. Търговските вериги пренастройват бизнеса си и отделят все по-голямо място в магазините за био, чиста и здравословна храна; появяват се нови формати на обекти, в които асортиментът, сходно на Karma, е от био, веган или различен нишов тип храни. Здравословната вълна отваря вратата на стотици и хиляди нови дребни и по-големи компании за произвеждане на здравословни артикули – от закуски, бисквитки, барчета с ядки, през смутита, песто и паста до по-голямо биопроизводство на плодове и зеленчуци или екоферми за развъждане на животни. Заведения притеглят клиентите си със Super Food Brunch в неделя, седмични пазари събират на едно място стоката на районните производители на храни и всичко това се трансформира в метод на живот на цели генерации. Здравата храна от дълго време към този момент не е нишов пазар, а всеобщо събитие, което на моменти даже придобива форма на нервност.

По-добре здравословно, в сравнение с вкусно

Съвременният свят желае да се храни по-здравословно. Това генерално умозаключение не е пресилено. Едно от доказателствата за него е настоящ внушителен отчет, оповестен при започване на 2017 година, за питателните привички на немския консуматор. Изследването е въз основата на допитване до 1200 лица на над 18-годишна възраст и е с национално покритие. Негови поръчители са Die Techniker Krankenkasse и организацията foodwatch.

Резултатите демонстрират, че за немския потребител от все по-голямо значение при избора на храна е тя да е здравословна. През 2013 година едвам 35% от интервюираните споделят, че избират храната си най-много поради това, че е потребна. За съпоставяне - критерият " вкусно " тогава е преди всичко за 45% от потребителите. Общо 11% желаят храната да е евтина или бързо приготвена.

Три години по-късно картината има напълно разнообразни измерения и факторът здраве към този момент е преди всичко с 45% от потребителите, които го показват. Храната би трябвало да е най-много вкусна за 41% от включените в проучването.

" Почти половината от хората в Германия държат храната им да е здравословна. Това не е просто положително обръщение, ами демонстрира един поврат. Темата за здравословното хранене през днешния ден е доста по-важна за хората ", споделят анализаторите, създатели на проучването.

Друг индикатор също подсказва устрема към по-здравословно хранене и това е потреблението на биопродукти. Над 40% от германците купуват биопродукти постоянно, когато имат опция да го вършат. Само три години по-рано това са правили едвам една трета от консуматорите. Освен това има връзка сред потреблението на био и по-малката консумация на месо. Над 60% от тези, които съвсем не ядат месо, избират да купуват биопродукти.

Тези данни са забавни освен за немския консуматор, а за наклонността в Европа изобщо. Пазарът в Германия се счита за закостенял и значително потребителското държание се ориентираше главно по цената. Неслучайно Германия е родината на най-големите и мощни дискаунт вериги, които залагат най-много на ниската цена на продуктите. Фактът, че в този момент тематиката био и здравословно става толкоз публикувана, фактически значи, че пазарът е във фаза на предефиниране.

Бум на биото

Данните демонстрират, че през последните години биопазарът в международен мащаб е в напредък. Въпреки че производството и потреблението на био не изчерпват здравословната храна, те заемат значима част от нея. Затова е забавно да се види наклонността в подробност.

Според настоящите данни на Научния институт за органично земеделие (FiBL – Forschungsinstitut für biologischen Landbau) международните продажби на биохрани през 2014 година са близо 80 милиарда $. Най-големият пазар са Съединени американски щати, следвани от Европейския съюз.

През 2015 година продажбите на биохрани в Европа доближават 30 милиарда евро и имат растеж от 13% по отношение на година по-рано. Този растеж е максимален досега, разяснява Хелга Вилер от FiBL при откриването на най-голямото ревю за биохрани - Biofach в Нюрнберг, при започване на 2017 година По страни разпределението наподобява по този начин: най-големият пазар е Германия (8.6 милиарда евро), следван от Франция, Англия, Италия и Швейцария.

От позиция на насаждения обстановката наподобява по друг метод. През 2015 година в Европа има общо 12.7 млн. хектара биоземи, половината от които са разпределени сред четири страни – Испания, Италия, Франция и Германия. Биоземята в Европейски Съюз е 11.2 милиарда хектара, което е 6.2% от обработваемата повърхност. В девет страни бионасажденията са над 10% от общата земеделска повърхност, а в Лихтенщайн и Австрия процентът на биоземите е над 20%. За интервала от 2006 година до 2015 година бионасажденията в Европа са се нараснали със 74% (виж графиките).

Нови форми на бизнес

Макар да не е отмерено на всички места, на някои европейски пазари потреблението на биопродукция към този момент е излязла от нишовия пазар и се е трансформирала в всеобщо събитие. Здравословната вълна основава предпоставките за развиването на нови бизнеси, които укрепват тренда за качествено хранене – получава се кръг на взаимоотношение, където всеки способства за развиването на другия. В резултат на пазара има стотици нови и новаторски форми на бизнес.

Пример за това са профилираните вериги за здравословни храни, които са пораснали до степен да развиват интернационален бизнес. Един подобен образец е немската група за търговия на едро dennree и нейната биоверига за продажба на дребно Denn‘s. Dennree е основана през 1974 година в една плантация в немската провинция Бавария. Тогава основателят й – Томас Грайм, стартира да работи с четирима производители на биодинамично мляко, чиято продукция продава. Постепенно разраства активността си и става един от най-големите търговци на едро на биопродукция. През 2003 година като дъщерна компания е основана веригата магазини за продажба на дребно Denn’s, която сега има 250 магазина в Германия и Австрия. Асортиментът в нея включва над 6000 биопродукта. " Преди 10 години в магазините се появиха първите биопродукти, а през днешния ден към този момент всичко може да бъде открито с биокачество. Изборът пред клиента през днешния ден е голям ", споделя мениджърът на веригата за Австрия пред Biomagazin Марайке Носол.

През предходната година групата dennree има консолидиран оборот от 920 млн. евро и растеж от 10% по отношение на миналата година. Това я подрежда преди всичко измежду биоверигите в Германия.

През 2011 година в берлинския квартал Пренцлауер Берг отваря първият магазин на друга верига, станал знак на актуалния съвременен метод на живот – Veganz. За разлика от всички други магазини досега, този предлага храни, в които няма скотски съставки. И до ден сегашен Veganz е най-голямата профилирана верига от този вид в Европа.

Групата е основана от Ян Бредак – някогашен управител в Daimler Group, който през 2008 година взема решение поради прекомерния стрес да промени нещо генерално в живота си и става веган. Три години по-късно – към този момент като бизнесмен, основава Veganz.

Днес групата развива бизнес в три направения – като оператор на верига, като снабдител за другите вериги и като производител на веган и суперхрани под лична марка. Компанията участва в 7 хиляди обекта в Германия и в други европейски страни, а продуктите със лична марка са към този момент над 160.

" Ние бяхме първите в света, които направихме верига за веган артикули. Идеята ми беше добра: желаех да отворя биомагазин, който продава единствено растителни храни. Исках да наложа тази идея като аналог на биоверигите и по този начин да се разгранича от другите в търговията с бързооборотни артикули ", споделя Бредак в изявление за Die Zeit.

В началото веригата надминава упованията за триумф и при прогнозите за приблизително по 100 клиента дневно, Veganz обслужва над 400 гости. През втората година от съществуването си компанията удвоява оборота си до 1.5 млн. евро. Постепенно уголемява мрежата си първо отвън Берлин, а по-късно и отвън Германия.
Здравословното течение е удобна ниша и за голям брой дребни Start-up, какъвтое случая с Power Ninja Granola

Фотограф: Регал
До началото на тази година, когато групата затвори множеството си магазини и остави единствено тези в Берлин и Виена. За сметка на това развива с бързи темпове другата част от бизнеса – като снабдител на другите вериги.

" В последна сметка с биомагазините се случва това, което засегна и нас - биопродуктите към този момент се оферират във всички елементарни вериги за бързооборотни артикули и те крадат от бизнеса на профилираните обекти. При Edeka или Rewe към този момент има биорегали от по няколко метра. Предлагането на веган артикули също към този момент е голямо, а това прави нашите магазини ненужни ", изяснява Бредак какво е наложило бизнесът на групата да бъде обмислен и изменен. Въпреки това Veganz се счита за сполучлива компания. През 2016 година групата реализира оборот от 56 млн. евро, което е под упованията, и излезе на загуба. След преструктурирането на бизнеса и затварянето на магазини обаче компанията се чака да излезе на плюс.

Бизнес за огромни и дребни

Здравословното течение не е единствено за огромни производители или търговци, които вземат решение да отговорят за засиленото търсене. Тази наклонност се оказва удобна на голям брой дребни Start-up-и, които без огромни първични вложения, само че с добра концепция съумяват да развият своя модел.

Още до момента в който учи магистратура във Виена, Нина Хорват взема решение да създаде няколко предписания за закуска суперхрана. По време на упражненията по предприемачество развива своята идея финансово, маркетингово и логистично и основава Power Ninja Granola. " Известно време се хранех без глутен и ми беше мъчно да намеря своята гранола, която да дава отговор на условията ми и да е вкусна. При едно от упражненията в университета съумях да осъществявам своята концепция ", споделя Хорват.

Основните й артикули са три – създават се от биоядки, плодове и super-food съставки като чия, мак, лен, сусам, без глутен и изкуствени подсладители. Непрекъснато тества и предлага нови предписания и артикули – бисквити, барчета, добавки за салата и така нататък Първоначално създава гранолата у дома, сега рецептурите идват от нея, а производството е предоставено на сътрудник, който има потенциала да направи до 200 хиляди бройки. Всички съставки, които се влагат в продуктите й, са био, а 300 г от гранолата се продават на цена сред 7 и 9 евро.

" Продавам на клиентите си най-вече онлайн и повеждам договаряния да показва продуктите си в профилираната комерсиална мрежа – биомагазини и заведения, които обръщат внимание на зелената храна и устойчивия метод на живот ", споделя Нина Хорват. За разпространение на своята Power Ninja Granola тя непрестанно взе участие с щандове по базари за здравословно или районно хранене, спортни събития и други " Не употребявам глутен или палмово масло в своите артикули и мисля, че клиентите ми и в бъдеще ще ценят това ", споделя Хорват.

Бизнесът на Хорват към момента е дребен. Но тя, както и безбройните дребни и междинни бизнесмени или огромни компании явно са напипали растяща ниша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР