[Shutterstock] Десислава Желязковатърговски директор, Джей енд Джей коПредставете се и

...
[Shutterstock] Десислава Желязковатърговски директор, Джей енд Джей коПредставете се и
Коментари Харесай

Къде сте вие в електронната търговия

[Shutterstock] Десислава Желязкова
търговски шеф, " Джей енд Джей ко "

Представете се и кажете с две фрази с какво се занимава вашата компания.
- Казвам се Десислава Желязкова и съм от компания " Джей енд Джей ко ". Ние се занимаваме с охранителни системи – за здания, за коли. Също по този начин сме представител на 3М за артикули, свързани с решения за стъкло и архитектурни решения.

Има ли отражение електронната търговия във вашия бизнес и по какъв метод?
- В момента в действителност ние обновяваме уеб страницата си и сме в развой на създаване на онлайн магазин – тъй че да, надяваме се да има огромно отражение за в бъдеще.

Как бихте споделили, че електронната търговия трансформира вашия бизнес, и какви са трендовете в бранша, които ви въздействат?
- Смятаме, че онлайн търговията е действително бъдещето и че от ден на ден ще се разраства в България – и надлежно ще ни докара до по-големи благоприятни условия и по-голям пазар, освен в София, само че и в цялата страна.

Следите ли сферата на развиването на изкуствения разсъдък и можете ли да споделите нещо, което ви е забавно там, или приложения, които смятате, че са любопитни? И дали по някакъв метод това има отражение за вашия бизнес?
- Честно казано, все още не сме намерили приложение за нашия бизнес особено. Дилян Константинов
шеф " Маркетинг и нововъведения ", " Холсим България "

Представете се и кажете с две фрази с какво се занимава вашата компания.
- Дилян Константинов се споделям. Аз съм от компания " Холсим България " – ние сме един от производителите на цимент в България.

Активни ли сте в областта на електронната търговия?
- На този стадий не сме. Като цяло нашият бизнес не е деен в това отношение. Моята цел на наличие по-скоро е да проследявам трендовете, тъй че, в случай че се отвори някаква опция – било електронна търговия, било някакъв тип спомагателни услуги, които можем да предложим на нашите клиенти, по цифрово свързани, просто да сме готови.

Открихте ли към този момент някаква такава наклонност за себе си?
- По-скоро не към момента. Като това значително се обуславя от спецификата на клиентите, а не от нашето предпочитание и подготвеност.

Те са главно B2B клиенти?
- Да, главно B2B клиенти. Но все пак в някои страни сътрудници опитват с сходни услуги, само че на този стадий в България към момента не виждаме капацитет.

А следите ли развиването на изкуствения разсъдък като технология и смятате ли, че тя би могла да има някакво приложение във вашия бизнес?
- Старая се да имам общ взор върху нещата, само че на този стадий към момента не виждам приложение действително в България за нашия вид бизнес съответно. Христо Янков
основен цифров шеф, Mr. Bricolage ( " Доверие Брико " )

Представете се и кажете с две фрази какъв е вашият бизнес.
- Христо Янков се споделям. Представител съм на Mr. Bricolage – " Доверие Брико ". Бизнесът ни е ритейл. Най-основно - продаваме артикули за дома и за градината.

Активни ли сте в областта на електронната търговия и по какъв метод? - Не, следва ни до няколко месеца да пуснем нашия онлайн магазин. В момента имаме уебсайт, деен, с към 35 хиляди продукта на него – само че е още единствено онлайн азбучник на артикули.

Как бихте споделили, че електронната търговия се отразява като цяло на вашия бранш, и кои са трендовете, които през тази година ще въздействат?
- Ние и през днешния ден виждаме – огромна част от сътрудниците тук на конференцията го споделят. Много бързо се развива тази ниша. Виждаме даже по трафика на нашия уебсайт и интереса на клиентите, че растежите са двуцифрени – по 20-30% и нагоре. Тоест капацитетът е голям и ние в действителност чакаме да монетизираме в един миг този капацитет.

Следите ли развиването на изкуствения разсъдък като технология и мислите ли, че то би могло да има приложение във вашия бизнес?
- Със сигурност има. Има много бизнес и компании, които към този момент го употребяват. Ние към момента сме надалеч оттова – има още какво да създадем, до момента в който стигнем. Но да, това е наклонност и до няколко години най-вероятно ще бъде част от всеки бизнес. И ще бъде наложително даже.

Има ли някакви съответни приложения, които следите в тази област?
- Ами има. Може би едни от първите бяха IKEA, които можем да ги забележим и тук, в България, и които направиха сходно приложение – тъй че те са един от пионерите. Жулиета Мандажиева
адвокатско сдружение " Точева и Мандажиева "

Представете се и кажете с две думи какъв е вашият бизнес.
- Жулиета Мандажиева, адвокатско сдружение " Точева и Мандажиева ". Право. Адвокат съм.

Активни ли сте по някакъв метод в електронната търговия?
- Имаме много клиенти в тази област, в това число от чужбина. Имаме запитвания по разнообразни аспекти на електронната търговия – заплащанията. Имаме клиенти куриерски компании, които се занимават, също навлизат в този бизнес. Така че да.

Тоест това по някакъв метод въздейства даже на вашия бранш?
- Разбира се. Част от това, което аз върша, е обвързвано с цифровото право и това е пресечна точка на съвсем всички цифрови браншове – киберсигурност, GDPR, заплащания, доставки, потребителско право.

В този смисъл кои са трендовете, които смятате, че са водещи за бранша през тази година?
- Наблюдава се регулаторно инициирана наклонност към синергия – да се отстрани фрагментирането на пазарите, от една страна. А също по този начин доста огромен акцент върху киберсигурността, във всички браншове – в заплащанията също, само че и в бранша на електронната търговия. Започва да се трансформира в отговорност на самите компании, на техните шефове, без значение че се прокрадва в разнообразни закони по един или различен метод, няма консолидирано законодателство.

А следите ли развиването на изкуствения разсъдък и дали има някакви забавни приложения, които бихте споделили, които следите?
- Да. В сферата на цифровия маркетинг несъмнено го употребяват. Не знам до каква степен има отношение към електронната търговия, само че е доста забавен въпросът за авторските права на произведения, основани с присъединяване на изкуствен интелект – безусловно неотговорим сега в континенталната правна система. Има такива – да вземем за пример има на Гугъл и други приложения, които рисуват картини, основават музика. В Англия, да речем, има правна уредба за computer-generated works. Най-вероятно ще се смята, че този, който насочва изкуствения разсъдък, е създателят. Но е доста комплициран въпрос, тъй като творбата би трябвало да е автентично нормално, а към този момент изкуственият разсъдък прави творби " като някого ", т.е. в някакъв жанр. Димо Калайджиев
притежател и шеф, " Кроки тойс "

Представете се и кажете с две фрази вашият бизнес какъв е.
- Казвам се Димо Калайджиев. Моят бизнес е търговия с играчки – дървени играчки и научни комплекти.

В подтекста на конференцията, дейни ли сте вие в електронната търговия и по какъв метод?
- Нищо не вършим в тази сфера. Имаме сътрудници, които работят като търговци в интернет, и ние ги поддържаме и поддържаме непрестанно. Това е.

Смятате ли вие самите да вършиме нещо?
- Смятаме да сме съответни и да сме осведомени, да знаем какво се случва в тази част на пазара. Моят интерес беше провокиран със поръчката на конференцията за среща с забавни лектори, които биха разкрили вероятността, опциите и развиването, което следва в този бранш. Аз съм любопитен да схвана какво ще се случва и какво се случва.

Какви са усещанията ви?
- Впечатленията ми са доста, разнообразни сега. Ще си ги подредя – би трябвало ми време да осмисля всичко, което чух. И в общи линии са положителни, да.

А от това, което сте следили въобще в бранша, преди да дойдете на конференцията, какви бихте споделили, че са трендовете в електронната търговия, които биха оказали въздействие на вашия бизнес през тази година?
- Ами най-много разрастването, наклонността е като мащаб. Мащабът ще окаже въздействие, доколкото процентите са впечатляващи – в границите на няколко години какво се случва в размера. Така че неизбежно това ще окаже и към този момент оказва въздействие.

Следите ли развиването на технологиите за изкуствен интелект и смятате ли, че те могат да окажат някакво въздействие на вашия бизнес?
- Убеден съм, че ще повлияят, само че не проследявам развиването на технологията за изкуствен интелект. Но съм сигурен, че намесата на електронните устройства в всекидневието ни трансформира държанието на хората, метода на живот на всички ни. Така че то към този момент се отрази и е любопитно да знаем още какво ще се случва. Гледам, че хората си приказват с устройствата сами – споделят си с телефона или поддържат връзка с колата си, и се усещат щастливи от това. Това са нови за мен неща, сюрпризиран съм, умислен също по този начин, обезпокоен в известна степен – не за продажбите, а за измененията. Владимир Докузанов
шеф, " Екстенза "

Представете се и кажете с две фрази какъв е вашият бизнес.
- Владимир Докузанов, шеф на " Екстенза ". Ние сме профилирани в създаването на магазини, основани на платформа Magento, която е известна платформа за електронна търговия в международен мащаб. Общо взето, работим доста съществено с по-големи марки, които имат за цел да навлизат на българския пазар, на интернационалните пазари и надлежно да базират своите магазини на постоянна платформа. Освен чисто механически ние развиваме магазините в доста други аспекти, в това число оказваме помощ и с бизнес тактика и така нататък

Кои са съгласно вас трендовете, които оформят през предходната, тази и идната година ще оформят електронната търговия?
- До огромна степен тук на конференцията лекторите ги маркираха. Една от главните са cross-border търговията и доставките, които включват търговия отвън локалния пазар – в това число от " Спиди " презентираха своите услуги за това нещо да се случва. Най-вече това е една от главните трендове съгласно мен – електронните търговци да развиват бизнеса си отвън рамките на локалната страна.

Как се отразява това на вашия бизнес съответно?
- По принцип излизането в непозната страна е придружено от доста софтуерни разработки, които биха подкрепили това нещо. Не е толкоз елементарно просто да щракнем с пръсти и да кажем " Излизаме и почваме да продаваме ". Първо, самият електронен магазин би трябвало да бъде квалифициран за това нещо по избран метод – чисто механически да го поеме. Отделно има нужда от много интеграция с външни услуги, местни payment processor-и, както на една от лекциите тук се загатна. И това е нещо, с което ние обслужваме електронните магазини тъкмо в тази сфера и в действителност го осъществяваме. Бих споделил, че има много работа в тази посока.

Следите ли какво се случва в региона на изкуствения разсъдък и по какъв начин ви се отразява това на вас? Някакви забавни приложения, които следите в тази сфера?
- Изкуственият разсъдък е доста забавна технология и развиването е много бурно. Тук се загатнаха през днешния ден на конференцията няколко съществени приложения – едно от тях са чатботовете. Защото чатботове по принцип има от 15-20 години, а това, което сега е наклонност, е чатботовете да са с изкуствен интелект. Те самите доста бързо могат да се обучат и в действителност да оферират experience на клиента, който е много непосредствен до връзката с действителен човек. Това, което следим и в международните трендове, е в действителност използването на подобен вид обслужване и автоматизация посредством изкуствен интелект – тъй че считам, че това също ще бъде една от огромните трендове в електронната търговия в идващите години.

Вие вършиме ли нещо в тази посока?
- За момента особено с изкуствен интелект към момента не сме ползвали нещо съответно. Разбира се, следим трендовете, преглеждаме софтуерите, които са свързани с маркетинг интеграции, които значително са обслужвани от изкуствен интелект, чатботове, както загатнах, и други сходни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР