[Shutterstock] В последните години пазарът на биохрани в България се

...
[Shutterstock] В последните години пазарът на биохрани в България се
Коментари Харесай

Биокатегорията все повече влиза в модерната търговия

[Shutterstock] В последните години пазарът на биохрани в България се развива паралелно с пазарите в другите страни в Европейски Съюз. По данни на IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Moveme) междинният годишен растеж на биопазара в ЕС-28 за последните 10 години е 12%. В страни като Дания размерът доближава 10% от общия пазар на храни, като в останалите страни в Западна Европа варира сред 4 и 9%. Макар и от по-малка база, само че с по-големи процентни растежи, през последните няколко години България последователно наваксва изоставането си. Вече срещаме биопродукти освен в профилираните магазини за био- и здравословни храни, само че и в супермаркети, дискаунтъри, бензиностанции, аптеки и други - категорията биохрани към този момент не може да бъде подценена от никой от сериозните играчи в търговията с бързооборотни артикули. Въпреки че на фона на общия размер биохраните по наша преценка са в границите на 1-2%, съществуването на добре зареден биощанд притегля консуматори със междинни до високи приходи. Това косвено усилва приходите на магазините – в допълнение от самите продажби на биохрани.

От профилирания рафт към общите щандове

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В магазините, които обичайно притеглят консуматори с високи приходи, виждаме подбор от 500 - 800 биопродукта, ситуирани в обособена биозона. Според нас е доближат лимитът на разполагането на биопродуктите в биозона и спомагателното й увеличение ще затрудни и обърка потребителите да намират това, което им би трябвало. Затова идващите стъпки неизбежно би трябвало да са в посока разполагане на биопродукти в съответната категория стандартни храни и обозначаването им като такива с уоблери (специални етикети) или други начини. Според нас това ще е win-win обстановка за производителите/дистрибуторите на биохрани и магазините, тъй като за първите това ще значи разширение на групата на потребителите от прецизно здравословно насочените до по-широк кръг от консуматори, които просто търсят първокачествен артикул за себе си и фамилията си.

По наша преценка към 50-55% от продажбите на биохрани минават през модерната търговия, към 25-30% е делът на профилираните биомагазини и магазини за здравословни храни, останалите към 15-20% са в дребни хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, лавки и други Преди 7-8 години, когато биопазарът занапред прохождаше, профилираните магазини бяха единственото място, където се намираше необятно портфолио биохрани. Оттогава бурното развиване в бранша докара до растеж във всички канали на продажба. Първоначално имаше взрив в откриването на биомагазини, а в последните 2-3 години следим растеж на категорията най-вече в модерната търговия.

Българските артикули към този момент изместват непознатите

Знакът за биохрани се е трансформирал в освен това от характерност на продукта. Освен смисъла по формулировка, че при развъждането на земеделската продукция не се употребяват, най-общо казано, химически торове и пестициди, както и други правила при отглеждането на животни и пчеларството (като възбраната за потребление на антибиотици при здрави животни), биологото е знак за високо качество и за множеството хора и за здравословен артикул. Биостандартът не разрешава хидрогенирани мазнини, редица консерванти, оцветители и ароматизатори и до момента в който това коя храна е здравословна е противоречив въпрос, съществуването на обединен стандарт за биокачество внася сигурност и изясненост в обърканите от рекламни послания консуматори. В този смисъл развиването на биопазара в България и по света е резултат значително на световната наклонност към по-здравословни потребителски привички. Другият мощен мотор на биопазара е нарасналото схващане у хората за въздействието ни върху планетата и фактът, че биоземеделието е по-щадящо за околната среда, защото не замърсява почвите и водите с химикали.

Докато преди в България най-продаваните артикули бяха продуктите с спомагателни здравословни характерности (т.нар. суперхрани), през днешния ден следим мощен растеж в снакс категорията и пресните плодове и зеленчуци. Очакваме да се ускори и търсенето на съществени храни през идващите години. Докато в първите години множеството артикули бяха вносни (предимно от Германия, Франция, Англия и Холандия), през днешния ден следим от ден на ден български артикули. Обикновено след появяването на мощна българска марка в избрана категория биохрани на добра цена и качество тя бързо открадва пазарен дял от вносните си съперници. Наблюдавахме това в категорията съществени храни, където " Био класа " измести вносни марки като Davert и Rapunzel, енергийните барчета Roobar преди 6 години изместиха Lifebar, Lubs и други, шоколадите на " Био Бенямин " преди две години откраднаха пазарен дял от Vivani. От една страна, причина за това е по-доброто съответствие цена - качество, а от друга - желанието на потребителите да купуват храни локално произвеждане и да подкрепят дребни производители.

В Европа се срещат два лагера – за и срещу масовизирането на биосегмента. От едната страна са тези, съгласно които биохраните би трябвало да си останат в биомагазините, до момента в който други смятат, че навлизането в супермаркетите и дискаунтърите е обикновено развиване на пазара. Ние в " Смарт Органик " сме правилни на нашата задача да произвеждаме храни, на които хората могат да се любуват, знаейки, че вършат нещо положително за себе си и околната среда. Вярваме, че биохраните би трябвало да са там, където са потребителите – на всички места. В дребен пазар като България никой производител на биохрани не би могъл да си разреши да продава само в биомагазините. Дори в страни като Германия, където се е зародило биодвижението, следим от ден на ден растеж на биопазара отвън биомагазините.
" Смарт Органик " е водач на пазара на биохрани в България. Оборотът на компанията през 2018 година е 30 млн. лева, като над 60% е от експорт. В момента работим интензивно по усъвършенстване на процесите вътре в компанията, с цел да можем да предложим първокачествени биопродукти на допустимо най-хубава цена. В същото време влагаме обилни запаси в създаването на нови артикули. Именно иновативността ни е пособия в навлизането на нови пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР