[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Изминалата година беше много

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Изминалата година беше много
Коментари Харесай

Пазарът на бира забави ръста си през 2018 г.

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Изминалата година беше доста удобна за бранша на бързооборотните артикули в България. Пазарът продължи възходящата си наклонност от 2017-а, която от своя страна беше една извънредно мощна година.

През 2018 година обаче представянето на категорията бира не беше изключително наред. Тя забави растежа си в стойност, който доближи едвам 1.3%, а закупените литри бяха с към % по-малко, в сравнение с през 2017 година Дори международното състезание по футбол, което се организира сред юни и юли, не способства за по-силното търсене. В случая по-голямо въздействие, въпреки и отрицателно, оказаха метеорологичните условия в ранните летни месеци, когато междинната температура в страната беше доста по-ниска от присъщата за сезона.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Основният мотор за нежния растеж в стойност през 2018 година бяха интернационалните марки бира, които регистрираха покачване от близо 16 на 100. Все отново техният дял в категорията остава доста по-нисък по отношение на този на локалните марки - към 10%. Безалкохолната бира към момента продължава да бъде едва застъпена на българския пазар, само че пък бележи впечатляващ растеж от над 90% по отношение на 2017 година

Малките разфасовки набират известност

И през предходната година се затвърди наклонността на спад в търсенето на пластмасови бутилки. Те губят позиции във всеки от каналите за сметка на стъклените бутилки и кеновете. Въпреки това бирата в пластмасови бутилки продължава да държи максимален дял от общия пазар (графика 1).

След тях се подреждат стъклените бутилки за многократна приложимост. Ако наклонността от предходната година се резервира и през актуалната, след края на 2019 година пластмасовите бутилки към този момент няма да бъдат на челна позиция.

Съвсем разумно отдръпването от пластмасата съответствува и с все по-засилващото се прекосяване към по-малки разфасовки (графика 2). Опаковките от половин литър и 330 мл усилват каузи си през 2018 година, до момента в който извършването на покупки на такива от два и повече литра понижава. От пазарните данни може да се направи заключението, че при бирата е налице наклонност на премиумизация, която се показва в търсенето на по-малки разфасовки и в пазаруването на по-скъпи марки. Този тренд е годен и за други категории на българския пазар като безалкохолните питиета и алкохола.

Традиционната търговия е водещият канал за категорията

През 2018 година хорека каналът регистрира спад от към 1.5% на продажбите в стойност на бира. Това дава късмет на обектите до 40 кв.м, които по методологията на " Нилсън " се одобряват като представители на обичайна търговия, да се трансфорат във водещ канал за категорията (графика 3). Техният растеж за предходната година е към половин %, задоволителен да им даде минимална преднина пред хорека канала. На трето място се подреждат хипер- и супермаркетите над 300 кв.м. Те бележат най-внушително покачване на продажбите си в стойност - съвсем 9 на 100. Каналът, в който влизат павилионите, алкохолните и комфортните магазини, също записва доста положително показване през 2018 година с растеж от повече от 5%. За питателните магазини във формат от 41 до 300 кв.м миналата година беше по-слаба от миналата.

Обектите от обичайна търговия заемат лидерската позиция и при продажбите в размер с дял 30 на 100 (графика 3). След тях се подреждат хипер- и супермаркетите над 300 кв.м, през които минават повече от ¼ от продадените през 2018 година литри бира. Хорека заема четвърта позиция с дял 12.5%. Значението на канала при продажбите в стойност е много по-голямо поради обичайно по-високата надценка, с която заведенията продават напитките.

Най-големите магазини (над 300 кв.м) дружно с обектите от обичайна търговия са главните дистрибуционни канали на бирата в пластмасови бутилки. От друга страна, напълно предстоящо, този вид опаковки са най-слабо застъпени в хорека и бензиностанциите. Най-голям принос за растежа при кеновете имат супер- и хипермаркетите, а стъклените бутилки са най-силно продавани в канала, който включва павилиони и алкохолни магазини и хорека.

Промоциите - водещо предизвикателство за категорията и през 2019 година

През актуалната година ефикасното осъществяване на промоционалните интензивности ще бъде измежду главните провокации, с които производители и търговци ще би трябвало да се сблъскат. Бирата е една от най-промотираните категории на пазара, като повече от 60% от продажбите минават през промоции. Успешното им осъществяване е функционалност от няколко фактора, измежду които са познаване на потребителското държание и разбор на еластичността на цените на личните и конкурентните артикули. Същевременно импулсният темперамент на покупките на бира изисква оптималното усъвършенстване на асортимента и вярното позициониране на продуктите в магазина.
Появяват се от ден на ден профилирани магазини и микропивоварни
Юлиана Борисова, маркетинг управител на " Каменица "

По данни на изследователската организация AC Nielsen пазарът на питие в България нараства в стойност с 1.3% през 2018 година по отношение на 2017 година, воден от наклонността потребителите да избират по-премиални марки бира. В същото време общите размери на категорията спадат с 0.9%, което се дължи главно на неприятните метеорологични условия през летните месеци на годината и на възходящия интерес към други алкохолни категории, защото разполагаемият приход на потребителите се усилва.

Очакванията за 2019 година са за продължение на наклонността за по-висок клас артикули на пазара и при избора на марки, и при избора на опаковки. PET опаковката, която генерира най-голяма част от размерите, ще продължи да се свива за сметка на по-малки и комфортни за потребителите опаковки като кен и стъкло, присъщи за развитите пазари.

Лагер бирата (светло питие – бел. ред.) ще остане главният вид бира, желан от българския консуматор и през 2019 година Все отново чакаме да продължат развиването си и по-нишови сегменти като безалкохолната и крафт бирата, следвайки наклонността от последните години потребителите да търсят артикули, които са в естетика с природосъобразния и здравословен метод на живот. През последните години безспорно има напредък в развиването на крафт бирите в международен мащаб и българският бирен пазар не прави изключение. Все още делът на " занаятчийските бири " в България е доста дребен, само че пък ползата към тях пораства удивително и по тази причина следим откриването на нови профилирани магазини и микропивоварни, които опитват с комбинации от усети и съставки. Крафт бирите, наричани още занаятчийски или ръчно приготвени, носят друг вид чувство и преживяване, оферират многообразие от усети и усилват избора на потребителя, като демонстрират една по-различна страна на пивото. Крафт бирите спомагат за разширението на категорията, като способстват за привличането на потребители, които нормално търсят друго прекарване и са подготвени да платят повече за по-нестандартни и новаторски артикули.

Крафт бирите обогатяват бирената категория
Никос Зоис, изпълнителен шеф на " Загорка " до 1 април 2019 година

През 2018 година пазарът на бира отрази лек спад, главно заради неподходящи метеорологични условия. За нас годината бе белязана от обновяването на нашата емблематична марка " Загорка " в границите на акцията " Доброто тук ", която подчертава върху актуалното лице на България и съживяването на традициите. Сега бирата " Загорка " се създава със 100% български малц, което прибавя още по-голяма стойност към стопанската система, като поддържа земеделските производители от разнообразни региони на страната.

Марката ни Heineken продължи да нараства доста, а през 2018 година стартирахме нововъведението в безалкохолния сегмент Heineken 0.0%. Heineken Blade е друго наше новаторско решение за наливна бира. Heineken 0.0%, Ariana Radler 0.0% и Zagorka 0.0% оформиха най-популярното портфолио в категорията " безалкохолни бирени артикули ", които идват като отговор на наклонността за уравновесен и здравословен метод на живот. Всички наши оферти в премиум и крафт категорията печелят желанията на потребителите посредством наличност и многообразие.

Очакваме динамична 2019 година Времето е нещо, което не можем да предвидим, тъй че ще се съсредоточим върху факторите, на които можем да влияем, като нововъведения, стабилно развиване и да бъдем по-близо до нашите потребители.

Крафт бирите дават опция на потребителите да опитат нови усети и да опитват. Това може единствено да обогати бирената категория и да разреши на повече консуматори, които търсят по-нетрадиционен усет, да се насладят на бирата. В нашето портфолио имаме разнородни оферти, които дават отговор на по-голямата част от усетите на консуматорите. Stolichno с новия Stolichno Pale Ale, който пуснахме през 2018 година, беше оценен от почитателите и феновете на крафт бири доста високо. Affligem е новата марка за българския пазар, която предложихме в края на 2018 година

Мненията взе Мара Георгиева*Марко Наумов е експерт в отдел " Обслужване на комерсиалните вериги " в " Нилсен България "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР