© Цветелина Белутова ПрофилМатеуш Гордон е директор дигитална трансформация в

...
© Цветелина Белутова ПрофилМатеуш Гордон е директор дигитална трансформация в
Коментари Харесай

Матеуш Гордон: Очаквам шокиращи новини за традиционните магазини през следващите години

© Цветелина Белутова Профил
Матеуш Гордон е шеф цифрова промяна в PwC за Централна и Източна Европа. Той има над 12-годишен цифров опит в мулти и omnichannel подтекст в продажбите и маркетинга. Гордон има забележителен опит в CRM, DMP, ERP, маркетинг автоматизация, рекламни сървъри, мониторинг на акции, цифрови разплащания, BIG DATA и уеб разбори. Кои трендове наблюдавате в онлайн търговията като цяло и по-специално в Европа?

- Виждам няколко трендове основно към така наречен многоканален (omnichannel) опит на клиентите, по-специално във връзка с информираността, подбора на продуктите и цифровата реклама в магазините, цифровите продажби, обществените медии като главен информационен канал и лоялността, основана в резултат на устрема за превъзходството на клиента.Ето няколко образеца.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В визията на клиентите супермаркетите не са единствено супермаркети. Те се трансформират в композиция от магазини, заведения за хранене и центрове за прекарване.

Freshippo следва тактиката за нов тип търговия (New Retail strategy – термин, употребен първо от Джак Ма, създател на Alibaba), с цел да предефинира търговията посредством обединяването на онлайн и офлайн екосистемите. Целта е да се сътвори безпроблемно прекарване за клиентите и възстановяване успеваемостта на продажбите.
Оптимизация при подбора на продуктите, следене на запасите и цифрова реклама са фактори, които могат да извърнат наклонността на спад и да усилят приблизително дневния оборот с 30%. Такъв е образецът с дребните магазини (от вида mam-and-pop) на китайската верига Tmall Corner Stores.

McDonald’s вкара в своите заведения за хранене POS за самообслужване. Освен опцията за усъвършенстване на ресурсите те съумяха да усилват и приходите. В Полша към 40% от транзакциите минават през POS, които генерират и по-висока междинна стойност на транзакциите. Много скъпа концепция за всички търговци на дребно.
До 2020 година IKEA желае да генерира най-малко 10% от приходите си онлайн. Целта е електронната търговия да не обгръща единствено продажбите. Има проекти за поощряване на клиентите да възнамеряват доставката на поръчки или да поръчат монтаж на мебели през комфортна за тях онлайн услуга. Продължава и процесът за ориентиране на от ден на ден контакти от кол-центровете към обществените мрежи, където личният състав ще бъде подпомаган от чатботове.

Costco стана водач на американския пазар в бранша на търговията на едро, привличайки 56% от клиентите и 66% от онлайн продажбите. Клиентската им база съвсем не се припокрива с съперниците. Лоялността към Costco се дължи на мощната марка и по-доброто прекарване на клиентите, в това число с помощта на онлайн UX (User Experience) и UI (user Interface). Онлайн извършването на покупки при Costco става с по-малко усложнения и висок % на стартирани и приключени поръчки.

Как бихте дефинирали ролята на Amazon в ритейла и по какъв начин компанията ще повлияе на бизнеса в бъдеще? Какво е смисъла на маркетплейсите като цяло?

- Всяка нова посока на развиване се нуждае от своите пионери, а Amazon несъмнено е един от пионерите в трансформацията на ритейла. Вследствие на големия мащаб и оценката на компанията за близо 1 трилион $ съперниците й би трябвало да вземат насериозно всичките й ходове. Всички търговци на дребно би трябвало да отговорят на въпроса по какъв начин да се нареждат дълготрайно по отношение на Amazon.
Аз не схващам Amazon като характерен маркетплейс, тъй като неговата забележима цел е да укрепи личните си марки. Само за предходната година компанията е пуснала към 70 лични марки. Също по този начин се стреми да наложи лична верига на доставките, като последователно избутва външни търговци от основни категории.

Какви нови бизнес модели в онлайн търговията може да чакаме?

- Бих споделил, че не става дума за нови бизнес модели, а за разпространение на към този момент съществуващи. Все още главната наклонност е " да се премине онлайн ". Електронната търговия на водещите пазари като Съединени американски щати надвиши 15% от общите продажби на дребно, приблизително за света този % е 10, а в района на Централна и Източна Европа - едвам 5. Ако би трябвало въпреки всичко да назовем нов модели, това са трендовете за подвижност, персонализация и стопанска система на шерването.

Има ли място на пазара за дребни, нишови онлайн начинания и доколко?

- В Полша появяването на нови дребни онлайн магазини непрестанно пораства с 10% от година на година, само че неуспехът през първата година е почти 50%. Според мен този % даже ще пораства още повече. Това е резултат от прозрачността. Когато не се продават неповторими артикули, то те елементарно могат да се сравнят и главният фактор при тях постоянно ще бъде цената. В този случай електронните магазини от огромен мащаб ще имат преимущество. Модните артикули и стоките за обзавеждане на дома по-трудно могат да се съпоставят за разлика от електрониката. В тези два сегмента има по-големи шансове за навлизането на нови играчи, които не е безусловно да са огромни. Също по този начин има място за директна електронна търговия с маркови артикули и строго профилирани дребни магазини, при които качественото обслужване и познаването на продуктите в тясна категория ще са основните фактори.

Много специалисти плануват основна смяна в бизнеса на обичайните магазини. Каква е вашата прогноза за бъдещето на този вид търговия?

- Последните години в Съединени американски щати бяха наречени апокалипсисът на търговията на дребно с банкрути като Toys R Us и Sears и смаляването на J.C Penny, които оставиха доста празни обекти. Смятам, че в Централна и Източна Европа през идващите години можем да чакаме сходни шокиращи вести, изключително в случай че макроикономическата наклонност тръгне надолу. Въпреки това обичайните магазини от " тухли и цимент " ще оцелеят, само че в осъвременена форма. По-малки, по-дигитални, по-персонализирани, по-функционални и по-свързани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР