[Shutterstock] Блокирането на географски принцип (т.нар. геоблокиране) вече не е

...
[Shutterstock] Блокирането на географски принцип (т.нар. геоблокиране) вече не е
Коментари Харесай

Бъдете нащрек, когато геоблокирате

[Shutterstock] Блокирането на географски принцип (т.нар. геоблокиране) към този момент не е търговски способ без последици. От декември 2018 година нови правила лимитират потреблението на геоблокирането от онлайн бизнеси, които работят на територията на Европейския съюз, в това число България. Регламентът за превъзмогване на голословното блокиране на географски принцип, който въплъщава тези правила, вкарва следните основни условия:

- Онлайн бизнесите не могат да блокират, пренасочват или лимитират по различен метод достъпа до своите уеб страници без предварителното единодушие на клиента. На процедура това значи, че клиент, който се намира в Чехия, би трябвало да може свободно да получи достъп до българската версия на онлайн магазина, а не да бъде автоматизирано пренасочен към чешката му версия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък - При съблюдаване на условията за идентификация на клиентите и някои други условия търговците не могат да отхвърлят заплащания от клиенти единствено въз основа на националността, местоживеенето, местоположението на платежната сметка, мястото на определяне на доставчика на платежни услуги или на мястото на издаване на платежния инструмент в границите на Европейски Съюз.

- При закупуване на артикули или услуги (с изключение на предпазените с авторски права продукти) клиентите, които се намират в друга страна - членка на Европейския съюз, от тази на търговеца, би трябвало да имат опцията да закупят продуктите при същите условия като клиентите, намиращи се в същата страната членка. Това значи, че търговците към момента могат да ползват разнообразни търговски условия (например цена, доставка и т.н.) в другите страни членки, само че тези условия би трябвало да се оферират на недискриминационeн принцип и на клиентите, които не се намират в съответната страна членка. Например, в случай че клиент в Унгария купи артикули от български онлайн магазин, ще има право на безвъзмездна доставка на тези артикули на адрес в България, в случай че онлайн магазинът предлага безвъзмездна доставка до български адреси в своите общи търговски условия.

Търговски условия, които нарушават условията, изброени нагоре, се смятат автоматизирано за оскъдни.

Прилагането на Регламента за превъзмогване на голословното блокиране на географски принцип е поверено на страните - членки от Европейския съюз. Всяка страна членка следва да дефинира подобаващ локален орган, който да проверява комерсиалните практики, които опонират на условията на регламента. В момента подобен локален орган към момента не е избран в България. Сред страните от Централна и Източна Европа единствено в Унгария локалният орган за отбрана на потребителите разполага с действителни пълномощия да правоприлага регламента. Чехия и Румъния също имат намерение да възложат тази задача на националните си органи за отбрана на потребителите, като законови промени в този смисъл предстоят по-късно тази година.

Държавите - членки на Европейски Съюз, също по този начин би трябвало да плануват в националното си законодателство съответни ограничения за попречване и санкциониране на геоблокирането. Законодателните рамки в други сходни области (като да вземем за пример в региона на защита на конкуренцията и отбраната на потребителите) подсказват, че може да се чака такива ограничения да включват имуществени наказания, постановяване преустановяването на противоправното държание и задължения за избран вид законосъобразни дейности за в бъдеще.

Регламентът се ползва към практиките за геоблокиране, въведени едностранно от онлайн търговците в връзките им с крайните клиенти (например посредством комерсиалните им условия). Ограниченията на трансграничните продажби към крайни клиенти обаче могат и в реалност постоянно са резултат от договорни ангажименти сред производител/доставчик и търговец на дребно. По отношение на такива сделки се ползват европейското и българското законодателството за отбрана на конкуренция. Ако такива сделки лимитират, обратно на правилата за ефикасна конкуренция, продажбите (например посредством ограничение на продажбите, инициирани от крайния консуматор (т.нар. пасивни продажби), тези практики ще се смятат за антиконкурентни и могат да доведат до имуществена глоба от до 10% от оборота на доставчика и търговеца.

Европейските органи за защита на конкуренцията към този момент проверяват такива договорни ангажименти за геоблокиране. Само Европейската комисия все още изследва най-малко 14 предприятия за хипотетични антиконкурентни търговски тактики, включващи геоблокиране. Комисията смята - най-малко въз основа на първичните си констатации - следните търговски тактики и практики като проблематични:

- Онлайн търговия с облекла: по-рано тази година Европейската комисия санкции американският производител на облекло Guess почти 40 млн. евро за използването на цялостна тактика, ориентирана към отклонение на онлайн продажбите на артикули на Guess към личния му уеб страница и ограничение на конкуренцията измежду оторизираните дистрибутори посредством ограничение: (i) потребление на комерсиалната марка Guess за задачите на онлайн рекламата, (ii) осъществяване на онлайн продажби, без първо да се получи позволение от Guess, което Guess е имало цялостната независимост да даде или откаже; (iii) продажба към крайните консуматори, намиращи се отвън избраната територия на оторизираните дистрибутори; (iv) кръстосани продажби сред оторизирани търговци на едро и търговци на дребно; и (v) независимо установяване на техните цени за препродажба.

- Лицензиране и дистрибуция на рекламни артикули: Европейската комисия проверява дали Nike, Sanrio и Universal Studios лимитират трансграничните и онлайн продажбите на рекламни артикули. И по-специално дали трите предприятия като лицензодатели на права върху рекламни артикули са нарушили европейските разпоредбите за конкуренцията, като лимитират опцията на лицензополучателите им да продават рекламни артикули отвън избраната им територия и онлайн.

- Онлайн покупки на цифрово наличие: Европейската комисия проверява и съглашения сред Valve Corporation, притежател на платформата за дистрибуция на играта Steam, и пет издателя на компютърни видеоигри - Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax, които може да са попречили на потребителите да купуват цифрово наличие (компютърни видеоигри) въз основа местоположението на потребителя или страната му на престояване. Конкретното терзание е, че въпросните съглашения изискват или са претендирали потреблението на " ключове за активиране " за задачите на геоблокирането и че " ключът за активация " дава достъп до закупена игра единствено на консуматори в избрана страна - членка на Европейски Съюз.

- Ценообразуване в хотели: Европейската комисия проверява съглашения сред най-големите европейски туроператори - Kuoni, REWE, Thomas Cook, TUI, от една страна, и хотелската верига Meliá Hotels, въпреки това. Смята се, че тези съглашения съдържат клаузи, дискриминиращи клиентите въз основа на тяхната народност или страна на престояване, вследствие на което клиентите не съумяват да видят цялостната наличност на хотела или да резервират хотелски стаи на най-хубави цени.

Правораздавателната интензивност на органите за защита на конкуренцията, както и влизането в действие на Регламента за превъзмогване на голословното блокиране на географски принцип, изискват онлайн бизнесите, и изключително производителите на брандирани артикули, да преразгледат своите търговски тактики и да преценяват дали са нужни промени, с цел да спазят условията за отбягване на геоблокиране и ограничение на трансграничните продажби.

* Десислава Фесенко е юрист в Kinstellar и има над 16 години опит в консултирането в региона на конкурентното право и правото на Европейския съюз, както и в региона на цифровите технологии и контролираните промишлености.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР