Тенденциите в ритейла днес се диктуват от Южна Корея и

...
Тенденциите в ритейла днес се диктуват от Южна Корея и
Коментари Харесай

Йонут Гросу: Очаквам скоро платформите за онлайн доставка на храна да си партнират със супермаркети

" Тенденциите в ритейла през днешния ден се диктуват от Южна Корея и Китай ", споделя Йонут Гросу

Визитка

Йонут Гросу е търговски и маркетинг шеф в казахстанската верига за техника " Технодом ", където ръководи онлайн бизнеса на компания с годишни доходи над 500 млн. $. Преди това дава отговор за е-търговията в Auchan Romania, където способства за развиването и трансформацията на ритейл веригата в цифрова компания. Има дълготраен опит в създаването на интернет каналите за продажби на разнообразни бизнеси. Завършил е маркетинг в Румънско-американския университет в Букурещ.Кои са водещите трендове съгласно вас в онлайн търговията с храни и бързоборотни артикули?

- Според мен трендовете в тази промишленост сега се водят от Южна Корея и Китай. Това, което се случва там, е в действителност необикновено. В Китай има дребни физически магазини, изцяло цифровизирани, без чиновници, където всичко се прави посредством мобилни телефони. Директно и автоматизирано запълване на количката за извършване на покупки. Ако продуктът не е разполагаем, системата предлага различен артикул. Това също е нов метод за взимане на бързи решения, ако търговецът на дребно не разполага с нужния артикул. Друга забавна наклонност е, че може да пазарувате в супермаркета, а по-късно той ще ви достави вкъщи по контрактуван график. Това може да коства в допълнение, а може и да е гратис, според от абонаментния ви проект в програмата за преданост. И не на последно място, английската Оcado изцяло обърна визиите в промишлеността със тактиката си, при която стоките би трябвало да отидат при доставчика, а не противоположното, и множеството търговци на дребно се пробват да вършат нещо сходно. Смятам, че най-големите очаквания са в умеенето на търговците да доставят поръчката за по-малко от час. Наблюдаваме по какъв начин някои бизнеси се развиват извънредно бързо, и то посредством само на опцията да доставят стоките за по-малко от час в пренаселените градове. Очаквам в близко бъдеще платформите за онлайн доставка на храна като UberEats, Glovo, Takeaway и други да си партнират със супермаркети за доставка на хранителни артикули.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Смятате ли, че физическите супермаркети се трансформират във все по-остарял модел?

- Пазарът е доста динамичен. Физическите магазини в скоро време ще се трансфорат в огромни хранилища или шоурум и като част от онлайн тактиката на веригите ще бъдат употребявани за по-бърза доставка на стоките до клиентите. Също по този начин имам вяра, че огромните хипермаркети ще станат снабдители на по-малки магазини - първоначално от същата верига, а след това и по B2B модел. Идеята е да се сведе до най-малко дистанцията сред клиента и поръчания артикул. За играчите ще бъде доста мъчно да реализират сходна услуга в огромните страни. Един огромен склад няма да е задоволителен, само че ще проработи моделът на потребление на супермаркета като склад за доставка на прясна храна на клиента. Виждаме, че огромният формат се трансформира или даже умира, или е " намален " до по-малък формат. Проблемът в огромните препълнени градове е времето. Онези, които могат да предложат на своите клиенти по-бърза услуга, ще завоюват.

Кои са най-големите спънки пред обичайните търговци на дребно, когато се пробват да бъдат цифрови?

- Едно от най-големите провокации е да схванат какво в действителност се случва. Вярвам, че неналичието на цифрова просвета е огромна спънка в цифровата промяна. Висшият мениджмънт би трябвало да се върне в учебно заведение, с цел да разбере какво е цифрово и по какъв начин да работи цифрово. На второ място, методът при обичайна търговия е различен - тактиката е действие-разбиране-реакция-подобряване, до момента в който в онлайн средата разбирането е преди всичко, а едвам по-късно деяние, реакция и възстановяване. Друго значимо нещо е по кое време стартира връзката с клиентите ви. В търговията на дребно тя стартира, когато търсите идната земя за създаване на бъдещия ви магазин. Тъй като влизате в нов регион, би трябвало да разберете къде сте и да изградите тактиката си въз основа на региона. Докато в интернет пространството връзките с клиентите ви стартират, откакто те създадат първата си покупка. Това е доста друг метод и разликата сред двата модела може да е години.

Друга спънка, която виждам, е неумението за бърза реакция. В цифровата среда нещата се трансформират извънредно бързо и би трябвало да реагирате по съответния метод. Ако прекарвате дълго време във взимане на решения, това може да докара до проблеми и в това време друга по-бърза компания да завоюва превъзходство. Скоростта на осъществяване е от решаващо значение.

И не на последно място е неналичието на значителност, която търговците на дребно отдават на онлайн бизнеса. Това беше огромната неточност на Walmart, когато те не имаха вяра, че онлайн секторът ще пораства толкоз бързо и клиентите им ще ги предадат. Днес в борда на шефовете им има президент, отговарящ за електронната търговия. Веригите би трябвало да слагат електронната търговия на равнище ръб.

Смятате ли, че трансформацията в ЦИЕ ще отнеме доста повече време, в сравнение с развитите пазари?

- За страдание по-скоро да, най-малко от това, което виждам на пазара. Но имам вяра, че ЦИЕ има голяма опция да се трансформира в района, който слага трендовете. Поради незадоволително развития пазар мисля, че тук може да е тестова площадка за нови благоприятни условия и подходи към потребителите. Надявам се в близко бъдеще да чуя за някои започващи компании, които ще раздрусат пазара и идват от ЦИЕ. Но за мащаб има потребност от развитите пазари.

Също по този начин обстановката е обвързвана и с броя на онлайн потребителите. Докато в западните страни делът на хората, които пазарят онлайн, от общия брой на тези в интернет е близо 90%, в ЦИЕ този дял е сред 50% и даже 20% в Румъния.

Кои са най-големите софтуерни нововъведения, които потребителите ще употребяват през идващите няколко години?

- Мобилните устройства ще продължат растежа си, въпреки хранителни артикули към момента да се поръчват главно през компютъра. Големите търговци се пробват да ускорят процеса на извършване на покупки в супермаркетите си, като оферират разнородни решения в своите приложения. Характеристики като бързо заплащане или scan & go стават доста известни. Участвах в създаването на една изключителна опция за извършване на покупки, като сканирах с мобилния си телефон всички артикули и платих с номера на колата си. Това е хубаво прекарване, само че би трябвало да изчакаме дали ще стане известно. Може би няма да е в тази форма, само че това е методът, по който работят нововъведенията.

Коя компания в бранша на търговията на дребно виждате като модел за подражателство в електронната търговия?

- Не мога да приказвам прекалено много за фирмите на моя пазар, с цел да не обидя някого, само че одобрявам бизнес модела на Ocado във Англия. Виждам и фирмите, които работят на нашия пазар, че непрекъснато влагат в построяването на добър бизнес модел и се концентрират върху потребителите. Това е ужасно. Харесва ми, че огромните вериги слагат клиента преди всичко.

Walmart е друга огромна компания, която схваща и се учи от грешките си, и считам, че те вървят в вярната посока.

Каква е значимостта за промишлеността от опитите на Amazon в бизнеса с храни?

- Amazon оказва огромен напън върху пазара и това е добре. Много търговци на дребно се опасяват от настъпването на Amazon на техния пазар. Но аз имам вяра, че имахме потребност от " заплашителен филм ". Когато сте под напън, сте склонни да давате най-хубавото от себе си и да постигате огромни резултати. Ако Amazon не е задоволително заплашителен за онлайн пазара на храни, евентуално огромните търговци на дребно ще продължат летаргичната си тактика.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР