Великден е време за събиране със семейството и наслаждаване на

...
Великден е време за събиране със семейството и наслаждаване на
Коментари Харесай

От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости

Великден е време за събиране със фамилията и наслаждаване на вкусни лакомства. Един от най-обичаните знаци на празника е козунакът, който носи чувство за топлота и уют в дома. Традиционният козунак е сладостен самун, подготвен с квас, захар и яйца, само че има безчет способи да персонализирате този деликатес и да създадете неповторими усети и пълнежи. В тази публикация ще ви представим три възхитителни предписания за козунак, които варират от типичен до новаторски, като обезпечено ще впечатлят вашите близки и другари.

Рецепта 1: Класически козунак

Съставки:
1 кг брашно250 мл прясно мляко100 г краве масло100 г захар10 г сол40 г прясна мая6 бр. яйца1 лимон1 ванилиящипка индийско орехче1 жълтък (за глазиране)Бадеми или захарни перли (по желание)
Инструкции:
Загрейте млякото леко, до момента в който стартира да се образува пяна. Добавете маята и оставете да престои няколко минути, до момента в който шупне.В огромна купа смесете брашното със солта. Направете кладенче в средата и прибавете млякото с маята, яйцата, захарта, настърганата кора от лимона, ваниловата есенция и индийското орехче. Разбъркайте, до момента в който се образува тесто.Поръсете малко брашно върху работния плот и месете тестото към 10 минути, до момента в който стане безпрепятствено и еластично. Оформете го на топка и го поставете назад в купата. Покрийте с забрадка и оставете да втаса на топло място за към 1 час или до момента в който удвои размера си.След като тестото втаса, го преместете върху леко набрашнена повърхнина и го разделете на три равни елементи. Разточете всяка част на дълга, тънка лента и навийте всяка на руло. Свържете трите рула дружно, като оформите плитка.Поставете завършения козунак в намаслена тава и го покрийте още веднъж с забрадка. Оставете да втаса още един път за към 30-40 минути или до момента в който съвсем удвои размера си.Преди печене разбийте жълтъка и намажете козунака от горната страна. По предпочитание поръсете с натрошени бадеми или захарни перли.Печете в авансово загрята фурна на 180°C за към 40-45 минути или до момента в който златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да изстине изцяло върху решетка, преди да нарежете и сервирате.

Рецепта 2: Козунак с шоколадов чипс и портокалова кора

Съставки:
1 кг брашно250 мл прясно мляко100 г краве масло200 г захар10 г сол40 г прясна мая5 бр. яйца1 портокал150 г шоколадов чипс1 жълтък (за глазиране)
Инструкции:
Следвайте инструкциите за класическия козунак до стъпката, в която се прибавя захарта.Настържете кората от портокала и я прибавете към тестото дружно с шоколадовия чипс.Продължете с процеса на месене и втасване, както е разказано нагоре.След второто втасване оформете козунака, намажете го с разрушения жълтък и го изпечете на 180°C за към 40-45 минути или до момента в който златисто кафяво.Оставете да изстине изцяло и нарежете, преди да сервирате.

Рецепта 3: Козунак с канела и стафиди

Съставки:
1 кг брашно250 мл прясно мляко100 г краве масло200 г захар10 г сол40 г прясна мая5 бр. яйца2 ч. л. канела150 г стафиди1 жълтък (за глазиране)Бадеми или захарни перли (по желание)
Инструкции:
Следвайте инструкциите за класическия козунак до стъпката, в която се прибавя захарта.Добавете канелата към тестото.Продължете с процеса на месене и втасване, както е разказано нагоре.След второто втасване разбъркайте стафидите в тестото.Оформете козунака, намажете го с разрушения жълтък и го изпечете на 180°C за към 40-45 минути или до момента в който златисто кафяво.По предпочитание поръсете с натрошени бадеми или захарни перли.Оставете да изстине изцяло и нарежете, преди да сервирате.

Тайната на съвършения български козунак се крие в няколко основни детайла:

Съставки: Използвайте висококачествени съставки, като прясна квас, пресни яйца и същинска ванилия. Не пестете от съставките и не замествайте значими детайли с по-евтини други възможности.

Температура на тестото: Тестото за козунака би трябвало да е топло, когато започнете месене, към 26-30°C (80-90°F). Това оказва помощ на маята да работи дейно и подсигурява, че козунакът ще бухне вярно.

Време за втасване: Оставете тестото да втаса изцяло, преди да го оформите и изпечете. Това може да отнеме до 2-3 часа или повече, според от топлината на вашата кухня. Козунакът би трябвало да удвои размера си по време на втасването.

Оформяне: Омесете добре тестото, преди да го оформи. Това ще помогне на козунака да резервира формата си по време на печене. Можете също по този начин да опитате разнообразни техники за оформяне, като плетене или извъртане, с цел да създадете неповторими шарки.

Глазиране: Намажете козунака със примес от разрушено яйце и захар тъкмо преди печене, с цел да му придадете златист цвят и лъскава коричка.

Печене: Печете козунака в авансово загрята фурна на междинна температура. Ако козунакът стартира да покафенява прекомерно бързо, покрийте го с алуминиево фолио, с цел да предотвратите изгарянето.

Съхранение: След като изстине, съхранявайте козунака в херметически затворен резервоар, с цел да запазите свежестта му. Най-добре е да ядете козунака в границите на няколко дни след изпичането му.

Не забравяйте, че практиката прави съвършения. Може да отнеме няколко опита, до момента в който постигнете идеалния козунак, само че следвайки тези препоръки, сигурно ще бъдете на прав път.

Тези три предписания за козунак оферират разнообразни усети и пълнежи, с цел да задоволят всеки усет. От класическата версия до тези с шоколадов чипс и стафиди, няма по какъв начин да сбъркате с нито един от тези изкушаващи разновидности. Така че за какво не опитате всички и не откриете кой е обичаният ви? Независимо дали споделяте тези вкусни лакомства с обичаните си хора по време на Великденските празници или просто търсите нова рецепта, която да опитате, тези козунаци сигурно ще бъдат шлагер.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР