[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Е-търговията на бъдещето вече е тук

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Надявам се след 15 години хората да не помнят за електронната търговия, тъй като те ще я одобряват по този начин, както одобряват електричеството през днешния ден. " Думите са на създателя на една от най-големите международни компании за електронна търговия Alibaba, изречени през 2015 година на международния конгрес в Давос. Според него световната ритейл промишленост ще претърпи радикални промени и електронните технологии, които през днешния ден ни се костват новаторски и напредничави, единствено след няколко години ще са всекидневие в търговията на дребно. " Очакваме раждането на една предефинирана промишленост за продажби на дребно, основана на интеграцията сред онлайн, офлайн, логистика и данни в една-единствена верига на добавената стойност ", споделя Джак Ма година по-късно в писмо до акционерите на Alibaba в навечерието на тяхното годишно заседание.

Това, за което Джак Ма приказва единствено преди няколко години, през днешния ден наподобява още по-реалистично и разбираемо. Електронната търговия от дълго време не е иновация и нишов бизнес, а се е трансформирала в неотменна част от работата на всеки търговец. Дали той ще сътвори онлайн магазин, през който ще продава част от портфолиото си, дали с помощта на цифровия маркетинг ще доближава до по-голям брой консуматори, дали ще стъпи на някой от огромните маркетплейси, през които ще продава продукцията, или просто ще се специализира в нишов онлайн търговец – всичко това са модели на електронната търговия, които ще се развиват с бърза скорост през идващите години и ще трансформират световния ритейл бизнес.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Електронната търговия съставлява по едно и също време опасност и капацитет за търговците на дребно. Тя е опасност за тези обичайни компании, които не съумеят да интегрират новите технологии в бизнеса си и изгубят пазарните си позиции. Тя е и капацитет за насърчаване на нови бизнеси и бизнес модели на световно, районно и локално равнище.

Електронната търговия – огромната картина

Онлайн търговията се развива с бързи темпове и за това свидетелстват и данните за миналите години, както и прогнозите за идващите на световно равнище. Според прогнозите на Statista през 2014 година световната електронна търговия е била 1.3 трилиона $, а упованията за 2021 година са, че тя ще доближи близо 5 трилиона $. Пак съгласно същата статистика през 2014 година потребителите, които са пазарували онлайн в международен мащаб, са били 1.3 милиарда През 2021 година те ще са близо двойно повече – 2.1 милиарда

Прави усещане, че някои региони в света ще се развиват с по-бързи темпове от други. Средният растеж на година на електронната търговия се чака да е малко над 10%, като максимален той ще е в Индия (близо 20%). Държави като Китай, Мексико, Турция, Индонезия или Южна Африка ще се развиват с по-бързи от междинните за света темпове. По-бавно ще порастват онлайн продажбите в Западна Европа и Съединени американски щати, като с максимален растеж те ще са в Испания, Франция, Германия и Англия. " В последните години растежът в B2C сегмента беше избухлив, въпреки да имаше друг ритъм в обособените страни. През 2018 година множеството европейски пазари означиха 10% растеж в електронната търговия, а в България, Румъния, Португалия, Гърция и Италия той стигна даже към 20% ", разгласи пред " Регал " генералният шеф на EuroCommerce Кристиан Вершюрен. " Днес към 80% от хората в страните - водачи на Европейски Съюз, постоянно пазарят онлайн. В България B2B електронната търговия е на стойност 511 млн. евро през 2017 година и съгласно предварителни данни - 664 млн. евро през 2018 година Общо 18% от българите са пазарували онлайн най-малко един път през 2017 година ", добавя картината той.

Глобалната наклонност демонстрира, че през днешния ден Китай има все по-голяма роля в международната електронна търговия. Според отчет на консултантската компания McKinsey от 2017 година Китай към този момент има водеща позиция във връзка с цифровите технологии и е преди всичко по дигитализиране на обособените бизнеси. Това се отразява и на китайската електронна търговия, която от ден на ден ще ускорява интернационалното си въздействие с помощта на компании като TMall Global, част от Alibaba, JD Worldwide на другия огромен състезател JD. Според данни на eMarketer през 2010 година Китай е държал по-малко от 20% от световните електронни продажби, до момента в който през 2020 година те ще са над 60%. Около 15% ще се падат на Съединени американски щати, а останалите 20-25% ще се разпределят сред всички други страни.

Нови модели в електронната търговия

Дигиталните технологии и електронните продажби трансформират фрапантно международната търговия и това се вижда с просто око. През 2017 година тогавашните колоси в ритейла като американските Toys ‘R’ Us и Radio Shack оповестиха банкрут и затвориха магазините си. Хиляди квадратни метри търговски площи седят опустели или търсят ново предопределение. Не са една и две концепциите тогавашни молове в Съединени американски щати, които сега грозят пейзажа със счупени прозорци и опразнени магазини, да се трансфорат в жилищни или различен тип публични здания. Дори и водачът в бързата мода H&M разгласи в края на 2017 година, че ще затваря магазини в Съединени американски щати, с цел да се приспособява към измененията в потребителските канали ", се споделя в докладa на консултантската компания PwC Global Consumer Insights Survey 2018. " Последните години в Съединени американски щати бяха наречени апокалипсисът на търговията на дребно с банкрути като Toys ‘R’ Us и Sears и смаляването на J.C. Penny, които оставиха доста празни обекти. Смятам, че в Централна и Източна Европа през идващите години можем да чакаме сходни шокиращи вести, изключително, в случай че макроикономическата наклонност тръгне надолу ", разяснява пред " Регал " Матеуш Гордон от полския офис на PwC.

Спадът в бизнеса на едни ражда нови благоприятни условия пред други, е общото обръщение на консултантите от PwC. Ясно е, че, от една страна, Amazon господства електронната търговия, само че, от друга, платформата способства за повишението на електронните продажби на доста типичен търговци. Един елементарен образец – Nike продава асортимента си през личния си онлайн магазин. Продава и през Amazon. Факт е обаче и нещо друго – Amazon от ден на ден се стреми да развива лични марки в някои категории, измествайки своите съперници. Така да вземем за пример AmazonBasics е лична марка за базови домашни използва, офис съоръжение и техника.

" Въпреки че огромните компании в електронната търговия държат контрола върху ритейла посредством дейно продавани качествени потребителски артикули, производителите и търговците на дребно имат задоволително опция да разработят бизнес модели, основани на диференциация, персонализация и разнороден, а освен комфортен опит при извършването на покупки ", се споделя още в отчета на RwC (виж карето).

Тенденциите на 2019+

Развитието на електронната търговия предефинира разбирането за конкуренция и докара до развиването на редица разнообразни модели и способи за облекчаване на потребителското търсене. Вече не е задоволително да имаш електронен магазин или да продаваш през eBay и Amazon, с цел да си сполучлив. Бизнесът търпи непрестанна смяна и се въздейства от нови и нови трендове.

" Виждам няколко трендове основно към така наречен " многоканален " (omnichannel) опит на клиентите, по-специално във връзка с информираността, подбора на продуктите и цифровата реклама в магазините, цифровите продажби, обществените медии като главен информационен канал и лоялността, основана в резултат на устрема за превъзходството на клиента ", обобщава настоящите новости Матеуш Гордон пред " Регал ". Анализаторите и експертите в търговията открояват огромен брой трендове, които ще диктуват разпоредбите в онлайн бизнеса през тази и идващите години. Основно те могат да се групират в следните посоки: все по-индивидуално и персонално отношение към потребителите; повече нови технологии за възстановяване на общуването с клиента и неговия опит при пазаруването; многоканалност – или постигане до клиента с помощта на разнообразни онлайн и офлайн канали, в това число и комбинацията сред онлайн и физически магазини. Някои новаторски e-commerce модели
Zalando

основана през 2008 година в Германия, компанията е измежду образците за един от най-успешните онлайн търговци в Европа. В началото Zalando стартира като електронен магазин за обувки, а след това разви и разшири модела си, с цел да се трансформира в една от най-големите платформи за онлайн търговия с мода. Една от аргументите е извънредно добре създадената мрежа за логистика и доставка, която разрешава еластичност и експедитивност при обслужването на клиентите, както и гратис връщане на стоката до 100 дни след нейното поръчване. От друга страна, компанията непрестанно обогатява модела си. През 2017 година Zalando стартира да партнира с обичайни фешън търговци и да предлага техните марки през своята платформа. Така да вземем за пример компанията работи с Weekday на H&M, Oysho на испанския колос Inditex, Nike и други През 2017 година Zalando доближи 4.5 милиарда евро оборот.
Boxed.com
е американска компания, основана в Ню Йорк, която специализира в онлайн търговията на едро с пакетирани артикули. Създаден през 2013 година, през днешния ден търговецът има упоритостта да се конкурира с колоси като веригата за търговия на едро Costco или Amazon. През уеб страницата или през специфична апликация за мобилни устройства потребителите могат да поръчат всевъзможни пакетирани бързооборотни артикули – тоалетна хартия, корнфлейкс, алкохол. Амбицията на основателите на Boxed е да се насочат от ден на ден към доставката на свежа храна – бизнес, към който доста от онлайн ритейлърите се целят, само че с мудни стъпки.
Kilenda
на немския търговец Tchibo е забавен образец в съревнованието с огромните онлайн търговци. Kilenda е модел за отдаване чартърен на детска и дамска мода, детски играчки и аксесоари. Клиентите поръчват облекла за децата си против месечен наем и ги връщат, когато облеклата омалеят. Цената за наем е такава, че за няколко месеца да не е повече, в сравнение с би била цената за закупуване в магазина. След като се върнат, облеклата се преглеждат, обработват и отдават още веднъж, в случай че не са развалени или захабени.
Sephora
Веригата за козметика е образец за сполучливата промяна от офлайн към онлайн бизнес и адаптирането на физическите магазини към това да притеглят повече консуматори. През 2017 година компанията стартира нова идея за своите магазини в жанр бутик студио, в които клиентите получават съвещания за гримове, козметика и способи на нейното потребление. Специалисти гримират клиентите в магазина и благодарение на мобилни технологии и програмен продукт тестват разнообразни разновидности онлайн. Това е посоката, в която огромна част от обичайните търговци са поели – да трансфорат физическите си магазини в шоурумове и студиа за консултация за артикули и артикули, които могат да бъдат поръчани и онлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР