Веселина Ботева, кандидат на ГЕРБ-СДС за народен представител от Пловдив

...
Веселина Ботева, кандидат на ГЕРБ-СДС за народен представител от Пловдив
Коментари Харесай

Веселина Ботева, ГЕРБ-СДС: За мисията социален работник

Веселина Ботева, претендент на ГЕРБ-СДС за депутат от Пловдив в гражданската квота, била специалист и началник в Агенцията за обществено подкрепяне (1999 – 2012).
От 2012 досега е шеф на дирекция „ Социална политика “ към Община, с персонален принос за развиване на обществените услуги в общината посредством интензивно партньорство с държавни структури и неправителствени организации.  Обучител и супервайзър на общини и снабдители на обществени услуги по ръководство и даване на услугите.

Завършила е Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”, компетентност „ Социални действия и мениджмънт “; Стопанска академия „ Д. Ценов ” – Свищов – „ Счетоводство на финансови и нефинансови институции “; Медицински университет – Пловдив – „ Здравен мениджмънт “

Има голям брой специализации в страната и чужбина в областта на обществените услуги и общественото предприемачество.

 

Веселина Ботева е под №11 в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив от гражданската квота. Ако желаете да я подкрепите – бюлетина №22, преференция 111.

Г-жо Ботева, какво ви стимулира да се кандидатирате за народен представител в 50-ия парламент от Пловдив? Вие имате работа освен това на управителна позиция, дълготраен експерт сте в региона на обществените услуги и грижи. Защо в Народното събрание?

Аз съм човек, който близо 25 години посветих на един главен въпрос –  Как светът, в който живеем, може да бъде по-добър за децата, фамилиите и възрастните хора? Как може да бъде по-добър за това, техните права да бъдат спазени, по какъв начин децата да живеят щастливи в разрастващи се фамилии, които ги поддържат, и да бъдат щастливи в толерантни общества, които дават полет на техните фантазии.

Чувствам се еднообразно добре, когато мога да бъда потребна с моите познания и опит, било в гражданския бранш, в държавната или локална администрация. На всички места можеш да си потребен на хората, стига да осъзнаваш какви би трябвало да са политиките, ориентирани към предпочитаните обществени области. Защото, когато човек знае какво е положителното решение, може да бъде потребен и в гражданския бранш, в държавната администрация и в локалната власт.

За мен постоянно е доста вълнуващо да приказвам за обществения служащ и неговата неизменима роля, за хилядите позитивно изменени ориси, за основаването на едно по-справедливо и по-толерантно общество. Именно за това избрах да посветя професионалния си път дотук на работата, която има смисъл. Истината е, че общественият служащ постоянно би трябвало да преодолява пречки, стопански проблеми и обществени трудности.

Знам от персонален опит какъв брой мъчно е за чиновниците от време на време да намерят верния път за себе си и за хората, на които желаят да оказват помощ. Социалният служащ не стопира да предава опита си и да не забравяме, че точно той е един от значимите стълбове в обществото.

И по този начин, какво смятате, че постигнахте във връзка с политиките за децата, фамилиите, хората с увреждания и възрастните хора в Пловдив?

Първото е, че започнахме и завършихме процеса на извеждането на децата от домове за изоставени деца, по този начин наречените домове за медико-социални грижи, домовете за деца с увреждания и за деца, лишени от родителска грижа.

Следващото огромно предизвикателство пред нас е да успеем да приключим сполучливо процеса на деинституционализация и на хората с увреждания, защото следва закриването на домовете за хора с ментални, психологични и физически увреждания, като се построи добра обществена инфраструктура с близка до фамилната среда.

 

Може би хората не знаят това – по кое време и за какво следва да се закриват въпросните домове, и какво е Вашето мнение?

 

До 1 януари 2035 година би трябвало да бъдат закрити всички съществуващи домове за хора с увреждания в България, като първите 40 ще бъдат реформирани до края на 2027 година. В град Пловдив има две такива институции – дом за лица с физически увреждания и за лица с интелектуални усложнения. Голяма част от домовете в страната са в остарели здания на 50-60 години, с несъответствуващи битови условия. Целта е създаване на центрове, където хората и личният състав да имат естествени условия за живот и работа, за самостоятелна грижа към всеки човек и  опция за персонално пространство.

Закриването на домовете за хора с увреждания цели да реалокира грижите от огромни институции към по-малки, индивидуализирани форми на поддръжка. Това се прави заради няколко съществени аргументи, като възстановяване качеството на живот е една от главните. Животът в огромни институции постоянно лимитира персоналната независимост и автономност на хората с увреждания, а по-малките услуги дават по-добри условия за личностно развиване и обществено включване. Закриването на домовете за хора с увреждания ще е нескончаем развой, който изисква съгласуваност и ангажимент от страна на държавните институции, неправителствените организации и обществото като цяло.

Също по този начин следва част от обществените услугите да се реформират в отговор на изменящите се потребности, да се обезпечи резистентност на услугите в домашна среда, да се разкрият и нови резиденти услуги. Целта е възрастните хора и лицата с увреждания да се усещат сигурни и предпазени, да живеят умерено в личните си домове, където ще им бъде обезпечавана професионална и съответна грижа в тяхното всекидневие.

Един от целите на страната би трябвало да бъде ориентиран към разкриването на интегрирани услуги, в които да се предлага правна, обществена, здравна и просветителна поддръжка за децата, за техните фамилии, за хората с увреждания както и да  продължат  патронажните грижи в домашна среда за възрастни хора.

Изглежда, че е осъществена много работа в региона на политиките за деца.

Да, достижение е извеждането на децата от последните домове за изоставени малолетни, тъй като това е значима стъпка към възстановяване на техния живот. Въпреки това, като всеки комплициран развой, има възможност за провокации и дефекти. Важно е да се проучват тези области, където не е реализиран мечтаният прогрес и да се работи за тяхното усъвършенстване. Важно е да продължим да насочвате напъните си към основаване на по-добри условия за децата и да подкрепяме фамилиите.

А за развиването на цялата система от обществени услуги?

През последните години развиването на обществените услуги в Община Пловдив претърпя доста съществено развиване в позитивна посока. По справедливи критерии към сегашния миг мрежата от обществени услуги е една от най-развитите на територията на Република България. На база глава от популацията в Община Пловдив са открити и действат сполучливо като брой най-вече обществени услуги. Напълно сполучливо през годините бе извършена на локално равнище държавната политика за деинституционализация, като да вземем за пример към днешна дата всички домове за деца са закрити. Също толкоз сполучливо мина процесът по акомодация на обществените услуги към изцяло новото законодателство и свързаната с него фундаментална промяна, към този момент пет години.

Действащите все още обществени услуги на територията на Община Пловдив обгръщат най-широк набор от целеви групи като възраст, обществени и здравни потребности и така нататък Всичко това предпоставя угаждане потребностите на популацията на град Пловдив в доста висока степен.

Констатира се обаче феномен на незапознатост на необятната общност със съществуването на някои обществени услуги, какви действия оферират те, какви лица биха могли да ги употребяват и при какви условия. В тази връзка имаме желание да стартираме акция измежду жителите на община Пловдив, в която да бъде обърнато внимание на услугите – по какъв метод, с какви експерти и по какви стратегии могат поддържат всички хора, имащи потребност от помощ и грижа. Разполагаме с необятен набор от услуги за деца и фамилии, които са изцяло безвъзмездни, като в тях работят медицински експерти, рехабилитатори, обществени служащи, психолози, специфични педагози и други експерти.

За мен развиването на обществените услуги не може и не трябва да се лимитира единствено до построяването на съответни материално-технически бази за хората в неравностойно състояние. Изключително значимо е хората да получават качествени грижи и услуги от експерти. Това е и повода да работим интензивно с Пловдивския и Медицински университет, защото техните специалности са директно свързани с даването на обществените услуги в града.

Друг значителен детайл от развиването на бранша е смяната на усещанията на нашите съграждани във връзка с хората в неравностойно състояние. Това са хора с благоприятни условия и съпричастността и поддръжката, може да развие техния капацитет в интерес на обществото.

( Следва продължение )
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР