Германската министърка на вътрешните работи Нанси Файзер възнамерява да обяви

...
Германската министърка на вътрешните работи Нанси Файзер възнамерява да обяви
Коментари Харесай

Германия планира да въведе проверки по границите с Полша и Чехия

Германската министърка на вътрешните работи Нанси Файзер има намерение да разгласи през днешния ден, че следва налагането на краткотрайни инспекции по границите на Германия с Полша и Чешката република в опит да се ограничи притока на претенденти за леговище , заяви немски чиновник за „ Politico ”. По думи на служителя, поискал анонимност, тези краткотрайни инспекции на определени гранични пунктове ще стартират в границите на идващите дни.

През последните години немските водачи са подложени на все по-голям напън да се оправят с възходящия брой на търсещите леговище мигранти, доста от които сега пресичат границите на Полша и Чешката република. Около 204 000 души са поискали леговище в Германия през първите осем месеца на 2023 година, което е със 77% повече от същия интервал на предходната година.

Политиците поставят особени старания да звучат по-твърдо във връзка с миграцията преди изборите в Бавария и Хесен на 8 октомври. По време на политически протест в Бавария през уикенда немският канцлер Олаф Шолц направи връзка на рецесията по границите с хипотетичен скандал , обвързван с даване на визи против подкупи , който раздруса антиимигрантското държавно управление на Полша.

„ Не желая Полша просто да пропуща свободно хора и по-късно да разисква политиката ни за даване на леговище “, съобщи Шолц пред събралото се голям брой в Нюрнберг. Той прикани полското държавно управление да „ обясни “ неотдавнашните обвинявания , че чиновници в полските консулства са издавали огромен брой визи на идващи от Африка и Азия, предоставяйки им достъп до Европейски Съюз в подмяна на подкупи. Членовете на полската дясна партия „ Право и правдивост “ реагираха яростно на догатката на Шолц, че рецесията по границата е обвързвана със абсурда за корупция при издаването на визи, като външният министър на Полша Збигнев Рау настоя, че немският канцлер „ би трябвало да се въздържа от изказвания, които вредят на взаимните ни връзки “.

Очаква се въпросът за граничния надзор да бъде в допълнение остър в Полша , където на 15 октомври ще се проведат парламентарни избори. В навечерието на изборите членовете на партията ръководещата партия се пробваха да подбуден полските гласоподаватели към антигерманска реторикака , както и към искане за репарации за закононарушенията на нацистка Германия. Варшава даже обмисля дали да не стигне още по-далеч, като заплаши да „ запечата “ границата с Германия от своя страна, с цел да възпре всички мигранти в Германия от опити да влязат в Полша.

Междувременно чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан съобщи в понеделник, че ч е шката полиция ще си сътрудничи с немските си сътрудници при граничните инспекции . Файзер се е пробвала да реализира сходно съдействие и с Полша, само че към момента не е съумял да контракти съглашение, разкри немският чиновник.

За Шолц и неговия министър на вътрешните работи, и двамата членове на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) на Германия, по-твърдата позиция във връзка с миграцията може да има огромно значение за влошените резултати на партията, показани в социологическите изследвания.

Германия възнамерява да прави неочаквани инспекции на пропускателните пунктове , „ за които знаем, че постоянно се употребяват от трафиканти на хора “ , съобщи немският чиновник. Прилагането на неочаквани инспекции вместо по-всеобхватен граничен надзор ще разреши на Германия да заобикаля разпоредбите , които изискват от държавите-членки на Европейския съюз, да уведомяват Комисията в едномесечен период преди въвеждането на граничен надзор в Шенгенското пространство за безпаспортно пътешестване, добави източникът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР