Украйна изтегли войските си от няколко села в пограничния район

...
Украйна изтегли войските си от няколко села в пограничния район
Коментари Харесай

Украинските войски се оттеглят в Харков след руската офанзива

Украйна изтегли войските си от няколко села в пограничния регион на Харков след продължаващия напън от страна на съветските сили , осведоми „ BBC “.

Войниците са били подложени на тежък обстрел и са се преместили на „ по-изгодни позиции “ в два региона на североизточния район, съобщи боен представител. В хода на двугодишната война Украйна нормално употребява този вид изрази, с цел да отбелязя оттегляне.

Президентът на страната Володимир Зеленски анулира всички идни свои пътувания в чужбина, защото войските се борят да овладеят новото трансгранично навлизане , при което няколко града и села са подложени на мощен обстрел. Неговият прессекретар Сергей Никифоров разясни, че президентът е наредил да се отсрочат всички интернационалните събития, планувани за идващите дни, и да се съгласуват нови дати.

Москва твърди, че нейните сили към този момент са поели контрола над още две селища в района – Лукянски и Хлибок, както и над село Роботин, в южната част на Запорожка област. Украйна към момента не е коментирала тези изказвания.

Роботине беше едно от дребното обитаеми места, които Киев си върна по време на лятната си контраатака предходната година. Говорител на украинските военни съобщи в изказване, че решението за пренасяне на войските от регионите на Лукянци и Вовчанск е взето, с цел да се резервира животът на нашите военнослужещи и да се избегнат загуби.

Превземането на Вовчанск , въпреки и да няма изключително военно значение, би представлявало удар по украинския морал. Военният представител съобщи, че обстановката остава сложна, само че настоя, че нейните сили не разрешават на съветските окупатори да се закрепят.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов по-рано съобщи, че войските са нормализирали фронтовата линия.

През последните дни хиляди цивилни избягаха на запад към втория по величина украински град Харков – в това число от град Вовчанск, ситуиран на 74 км. Олексий Харковски, шеф на полицията във Вовчанск, съобщи в обществените медии, че боевете са интензивни и съветските сили откриват позиции в града . Той посочи:

„ Ситуацията е извънредно сложна. Противникът заема позиции по улиците на град Вовчанск. “

Киев изпрати подкрепления в по-широката Харковска област след петъчното навлизане – обсъждано като една от най-значимите сухопътни офанзиви на Русия, откогато тя стартира пълномащабната си инвазия в страната през февруари 2022 година

„ Разгръщат се спомагателни сили, има и запаси “ , обясниха от кабинета на президента Зеленски в сряда.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи спомагателна военна помощ в размер на 2 милиарда $ за украинските военни старания по време на визитата си в Киев. Блинкен разяснява пред кореспонденти в сряда, че фондът ще обезпечи оръжия „ още през днешния ден “ и ще влага в индустриалната база на Украйна. Той продължи:

„ Бързаме с муниции, бронирани машини, ракети, противовъздушна защита, с цел да ги доставим на фронтовата линия. Преминахме дружно през сложни времена, имам цялостната убеденост, че дружно ще се оправим с тези сложни моменти. “

Това се случва седмици, откакто Конгресът на Съединени американски щати одобри предишния месец пакет от помощи в размер на 61 милиарда $ .

Далеч от Харков, по-рано Русия съобщи, че краткотрайно е затворила две огромни летища в югозападната област Казан след целенасочени офанзиви на украински дронове. Украйна не е коментирала удара.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова също съобщи в сряда, че украинските офанзиви в съветския граничен район Белгород са проява на „ престъпността “ на Киев и западните сили, които го поддържат.

За разлика от украинската територия, която Русия окупира , Киев насилствено се съгласи със западните съдружници да не употребява предоставените от него ракети по цели в самата Русия.

В Русе ще има нова зелена зона

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР