Най-малко 11 поклонници са убити, а десетки други са ранени,

...
Най-малко 11 поклонници са убити, а десетки други са ранени,
Коментари Харесай

Поклонници са заключени и подпалени в джамия в Нигерия

Най-малко 11 поклонници са убити , а десетки други са ранени, откакто мъж е нападнал джамия в северния нигерийски щат Кано , оповестяват от полицията, предава „ BBC “.

Предполага се, че мъжът е напръскал джамията с бензин и е заключил вратите ѝ , след което я е запалил , като е хванал в капан към 40 богомолци. Нападението е било провокирано от фамилен спор за делба на наследството. Полицията оповестява, че е арестувала 38-годишен обвинен.

Инцидентът е станал, когато хората са участвали на утринната молитва в сряда в региона на Гезава в щата Кано. Жителите описват, че след нападението джамията е била обхваната от пламъци , а поклонниците са чули стенания, до момента в който са се опитвали да отворят заключените порти.

След като чули детонацията, намиращите се наоколо поданици се втурнали да оказват помощ на заклещените вътре, оповестяват локалните медии. В отговор на нападението неотложно са били изпратени избавителни екипи, в това число специалисти по гърмежи от Кано, се споделя в изказване на полицията. По-късно полицията удостовери, че при нападението не е употребена бомба .

От противопожарната работа в Кано обявиха, че не са били извикани незабавно след началото на пожара, като прибавиха, че са могли да овладеят обстановката доста по-бързо. Говорителят на пожарната работа в Кано Самину Юсуф посочи пред медията, че са получили известия за случая, откакто локалните поданици са потушили пожара. Юсуф изясни:

„ В сходна обстановка хората би трябвало да ни се обадят, само че ние не получихме позвъняване от мястото, до момента в който не се възвърне естествената конюнктура. “

Полицията заяви, че обвиненият е признал, че дейностите му са били част от спор за завещание , като е декларирал, че се е насочил към някои членове на фамилията, които са били в джамията. След като посети мястото на случая началникът на локалната полиция Умар Санда съобщи пред публицисти:

„ Случилото се не е обвързвано с терористичен акт, по-скоро става дума за престрелка, зародила вследствие на разпределение на завещание. “

„ Наистина е тъпо “, удостовери Санда и добави:

„ Заподозреният сега е при нас и дава повече информация за случилото се. “

По първични данни разследване на нападението е умрял един поддръжник, само че по-късно броят на жертвите набъбна, откакто още жертви починаха, до момента в който бяха признати за лекуване в профилираната болница „ Муртала Мухамед “ в Кано.

По данни на полицията още жертви, измежду които и деца, към момента се лекуват в болничното заведение.

Си Дзинпин посреща Владимир Путин на публично посещаване в Китай

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР