След години на тайни преговори и участие на политическия елит

...
След години на тайни преговори и участие на политическия елит
Коментари Харесай

Зетят на Тръмп Къшнър сключи спорна сделка за недвижими имоти в Белград

След години на секрети договаряния и присъединяване на политическия хайлайф на Сърбия капиталовата компания на Джаред Къшнър Affinity Partners публично си обезпечи 99-годишно позволение за създаване на първокласен комплекс в Белград, написа „ POLITICO “.

Кушнер е шурей на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и беше старши консултант по време на ръководството на Тръмп в Белия дом от 2017 година до началото на 2021 година Сделката се сблъска с отвращение в Сърбия, концентрирано най-много към историческото значение на постройката – по-специално, че американска компания ще преустройва признака на водената от Вашингтон бомбардировка.

„ Правителството на Сърбия избра авторитетна американска компания за сътрудник в това начинание, която ще влага в съживяването на комплекса на някогашния Федерален секретариат за национална защита “ , съобщи в документално известие Горан Весич , министър на строителството и инфраструктурата на Сърбия.

На публицистите не беше възложен достъп до формалното сключване на документа сред Весич и Ашер Абесера, дълготраен помощник на Кушнер, който съставлява Affinity Partners в Белград.

Вместо това на уеб страницата на министерството бяха оповестени известие за пресата и една фотография от подписването. Това стана макар обещанията на Весич преди подписването , че процесът ще бъде по-прозрачен отсега нататък.

Преговорите за реорганизация на щаба на югославската войска с Тръмп и фамилията му датират от 2013 година Тогава тогавашният министър-председател Ивица Дачич разкри интереса на Тръмп към построяването на първокласен хотел върху първокласния парцел в Белград.

Сегашното държавно управление беше насила да признае договарянията си с Affinity Partners , откакто по-рано тази година опозиционен политик изнесе детайлности за договорката. В изказването на Весич се споделя още:

„ Ще възстановим постройката 25 години, откакто тя беше разрушена при бомбардировките. В продължение на четвърт век никой, преди този момент държавно управление, не е мислил за възобновяване на комплекса. “

Антисистемните позиции на Тръмп и прегръдката му с автократите съответстват добре със сръбския президент Александър Вучич, който неотдавна провежда грандиозно посрещане на китайския президент Си Дзинпин и отхвърля да взе участие в глобите против Русия . Критиците подозират, че сключването на покупко-продажби със шурей му може да е метод да се разплати за евентуални услуги при положение на втора администрация на Тръмп .

Историческото значение на обекта , изключително насочването му към мястото по време на подкрепяните от Съединени американски щати бомбардировки на НАТО против Югославия, също провокира мощни страсти измежду сърбите.

Центърът на армейското разузнаване е трансфорат в дейно негоден и от този момент значително остава непокътнат в продължение на десетилетия.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година, последвали кървавите спорове в Хърватия , Босна и Херцеговина и Косово , остават главният източник на сръбските националистически искания и недоволства – а точно, че са били незаслужено набелязани от Запада поради ролята на държавното управление им във войните .

Всеки политик в Сърбия употребява събитието, с цел да подклажда антизападни и изключително антиамерикански настроения. То е и обичана тематика на съветския президент Владимир Путин , постоянно употребена, с цел да подчертае хипотетичната несъразмерна интензивност на Запада. Това обаче не стопира проектите за развиване, макар иронията, че американска компания взе участие в преустройството на региона .

Сръбското държавно управление се опита да смекчи удара, като разгласи, че на територията на комплекса на Кушнер ще бъде построен и мемориален комплекс.

„ Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от вложителите и ще бъде благосъстоятелност на Република Сърбия, която ще вземе решение за програмното наличие на комплекса и ще го ръководи “ , изяснява Весич в изказването.

Това породи повече въпроси, в сравнение с успокои страховете. За да може мемориалният комплекс или музеят, отдаден на жертвите на бомбардировките , да откри същински отзив измежду сърбите, той ще би трябвало да бъде мощно сериозен към Съединени американски щати и НАТО. Някои обаче считат, че това е невероятно, защото основаването му ще бъде поверено на американска компания.

Политици от опозицията, в това число Александър Йованович Чута от „ Екологично въстание “ , който пръв разкри проектите, оповестиха митинги. Йованович акцентира:

„ Знаем какво ще създадем. Екологичната проява ще попречи на реализирането на този план както физически, по този начин и юридически. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР