Вече няма опасност за живота на словашкия премиер Роберт Фицо,

...
Вече няма опасност за живота на словашкия премиер Роберт Фицо,
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Словакия: Няма опасност за живота на премиера Роберт Фицо

Вече няма заплаха за живота на словашкия министър председател Роберт Фицо , който беше прострелян няколко пъти, сподели вицепремиерът. Томас Тараба разяснява пред „ BBC “, че интервенцията на министър-председателя е минала „ добре “ и „ допускам, че в последна сметка той ще оцелее “ . Интервюто идва, откакто преди този момент военният министър на страната съобщи, че Фицо се „ бори за живота си “ , откакто беше тежко.

На мястото на стрелбата е бил арестуван обвинен . Министърът на вътрешните работи Матус Сутай Естока дефинира случая като политически стимулиран опит за ликвидиране .

След стрелбата Фицо е бил откаран по неотложност в болница, където е бил опериран в границите на няколко часа . През това време министърът на защитата Робърт Калинак даде конференция, в която сподели, че министър председателят е с заплаха за живота. Оттогава няма публична информация за положението му, само че неговият заместител разяснява пред „ BBC “, че Фицо „ не е в животозастрашаваща обстановка в този миг “.

„ Доколкото знам, интервенцията е предходна добре и допускам, че в последна сметка той ще оцелее “, сподели Тараба, добавяйки,че министър председателят е бил прострелян „ от доста близо “ и че „ единият патрон е минал през стомаха, а вторият е блъснал ставата “.

Полицията към момента не е идентифицирала хипотетичния обвинен. Според непотвърдена информация от локалните медии той е 71-годишен публицист и политически деятел . Видео, публикувано в словашките медии, претендира, че включва обвинения. В фрагментите мъжът споделя, че не е склонен с политиката на държавното управление и отношението му към държавните медии. „ BBC “ не знае дали лицето във видеото е причинителят, който е бил арестуван на мястото, нито събитията, при които е снимано.

Стрелбата стана в деня, в който Народното събрание стартира да разисква предлагането на държавното управление за унищожаване на словашкия публичен ефирен оператор „ RTVS “ . През миналите седмици хиляди словаци стачкуваха против препоръчаната промяна. Планираната проява, ръководена от опозицията, обаче беше анулирана в сряда, откакто се появи новината за стрелбата. В изявлението си за „ BBC “ вицепремиерът Тараба упрекна за стрелбата „ подправени разкази “ на опозиционните партии в Словакия.

„ Нашият министър председател няколко пъти загатна в предишното, че се опасява това да се случи “ , сподели Тараба в друго изявление за „ BBC “.

Според него Фицо е предизвестил , че методът, по който „ държавното управление беше атакувано от подправени разкази, може да прегрее реакцията на хората и да докара до нещо сходно “.

Парламентът заседава по време на нападението и словашките медии оповестяват, че партиен сътрудник на Фицо е крещял на опозиционните депутати , обвинявайки ги, че са подклаждали нападението . А вътрешният министър Есток упрекна медиите , че са съдействали за атмосферата, довела до стрелбата по 59-годишния мъж, като сподели на конференция: „ Много от вас бяха тези, които сееха тази ненавист. “

Есток добави, че счита, че „ този опит за ликвидиране е политически стимулиран “ . В отговор на новината за нападението президентът на Словакия в оставка Зузана Чапутова сподели, че нещо „ толкоз съществено се е случило, че даже не можем да го осъзнаем още “.

„ Реториката на ненавист, на която сме очевидци в обществото, води до дейности на ненавист “, добави тя.

Припомняме, че Фицо се върна на власт в Словакия след изборите предишния септември като началник на популистко-националистическа коалиция. Първите му няколко месеца като министър-председател се оказаха доста противоречиви в политически аспект . През януари той спря военната помощ за Украйна, а предишния месец прокара проекти за унищожаване на „ RTVS “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР