Напоследък САЩ се радват на странен икономически подем, който има

...
Напоследък САЩ се радват на странен икономически подем, който има
Коментари Харесай

Възможно ли е икономиката на САЩ да се развива твърде добре?

Напоследък Съединени американски щати се радват на чудноват стопански напредък , който има последствия за международния баланс на политическите сили, бъдещето на планетата и вероятностите за предстоящ напредък на Обединеното кралство, съобщи „ BBC “.

Съединени американски щати теглят милиарди заеми , с цел да подтикват стопанската система си, поемайки голям риск , само че с евентуални големи облаги . Бумът е забележим. Репортер на „ BBC “ споделя, че по време на неотдавнашното си пътешестване до щата Джорджия в южната част на Съединени американски щати, е видял от близко по какъв начин обширни поля и гори се трансформират във заводи, като процесът се случва с изумителна скорост. По негови думи това, което е видял в Съединени американски щати през последната година, може да се съпостави само с това, което е видял в Китай в средата на 2000-те години.

Икономическата политика на президента на Съединени американски щати Джо Байдън трансформира осезаемо пейзажа на страната. Цифрите демонстрират мащаба на тези промени – от февруари 2021 година насам, малко след встъпването му в служба, месечните вложения в региона на строителство, изключително на фабрики, са се нараснали повече от три пъти до съвсем 20 милиарда $ (16 милиарда паунда). Сравнението с Китай не е инцидентно, защото Байдън предизвиква харченето на големи суми с концепцията производството на зелена сила и микрочипове да се развие с още по-бързи темпове . Ако в миналото изглеждаше, че световният преход към зелена стопанска система ще бъде присъщ основно за Китай, то в този момент Съединени американски щати към този момент декларират безапелационно своите искания в този аспект. Това обаче безспорно е обвързвано с опасности. Съединени американски щати вземат назаем стотици милиарди долари, с цел да платят за тези инициативи. Съществуват и опасения , че това може още веднъж да увеличи равнището на инфлация в Съединени американски щати тъкмо сега, когато растежът на цените на редица артикули и услуги стартира да се забавя. Икономисти предизвестяват,  че страната натрупва прекомерно огромен дълг , като годишният недостиг на Съединени американски щати възлиза на към 6% от размера на стопанската система, което е много над историческата междинна стойност от 3,7%.

Бързите стопански темпове имат и позитивни страни . Понастоящем безработицата в Съединени американски щати се намира на най-ниското си равнище от 50 години насам, а стотици хиляди нови интензивно работещи жители се причисляват към работната мощ на страната всеки месец, обратно на всички упования. Съединени американски щати с горделивост настояват, че са напът да се трансфорат в нация, която основава една пета от актуалните микрочипове в света.

Надпревара за субсидиране

„ Амбициозното “ харчене на взети назаем финансови средства за стимулиране на стопанската система на Съединени американски щати е в ослепителен контрастност със обстановката в Обединеното кралство. Тук и държавното управление, и опозицията са единомислещи във връзка с концепцията, че Обединеното кралство не може да подражава на Съединени американски щати, защото не разполага с преимуществата на аварийна валута.

Към днешна дата Съединени американски щати дефинитивно трансформират структурата на международното произвеждане , което води до преориентиране на дългогодишната наклонност на аутсорсинг към Далечния изток. Сегашният ръководител на Белия дом счита, че спомагателният фискален риск си заслужава, с цел да остане активността на стопанската система дейна . Икономиката на Съединени американски щати, макар някои съмнения в последните данни, доста превъзхожда стопанските системи на останалите западни страни.

Независимо от това дали тактиката на Байдън ще се окаже сполучлива или не, тя ще промени международната стопанска система и е главен фактор за посоката, към която страната ще поеме след изборите, както в Съединени американски щати, по този начин и в Обединеното кралство.

Си Дзинпин посреща Владимир Путин на публично посещаване в Китай

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР