Словашките политици призоваха за спокойствие в централноевропейската страна, след като

...
Словашките политици призоваха за спокойствие в централноевропейската страна, след като
Коментари Харесай

Словашки политици призовават за успокояване на политическото напрежение след стрелбата по премиера

Словашките политици приканиха за успокоение в централноевропейската страна, откакто в сряда министър-председателят Роберт Фицо беше прострелян неведнъж от евентуален палач – необичаен случай на политическо принуждение , който провокира потрес макар дълбоката политическа поляризация, написа „ Асошиейтед прес “. В четвъртък чиновник на болничното заведение заяви, че Фицо е в тежко, само че устойчиво положение , откакто популисткият водач е бил улучен неведнъж при опит за нападение , който раздруса дребната страна и се отрази на целия континент седмици преди европейските избори.

Един обвинен е арестуван, а министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток съобщи в сряда, че първичното следствие е открило „ ясна политическа мотивация “ зад нападението против Фицо, до момента в който той е участвал на държавно съвещание в някогашен въгледобивен град. Министърът не посочи какви са претекстовете за това. Фицо от дълго време е разединяваща фигура в Словакия и отвън нея, а завръщането му на власт предходната година с проруски и антиамерикански послания докара до още по-големи терзания измежду сътрудниците му от Европейския съюз , че ще изостави прозападния курс на страната си.

Опитът за нападение против Фицо в сряда се случи в миг на висока поляризация в Словакия, защото хиляди стачкуващи неведнъж се събираха в столицата и в цялата страна, с цел да стачкуват против неговата политика. То се случва и директно преди изборите за Европейски парламент през юни.

Отиващият си президент Зузана Чапутова , политически противник на Фицо, съобщи в четвъртък, че ръководителите на политическите партии в страната ще се срещнат в опит да реализират успокоение и да откажат насилието. На конференция в столицата Братислава Чапутова удостовери:

„ Искаме да призовем всички да бъдат виновни. “

Чапутова приказва дружно с Петер Пелегрини , съдружник на Фицо, който е определен за президент на Словакия. Съвместното им обръщение беше жест към понижаване на разпаленото политическо напрежение, обхванало страната през последните месеци, и апел към словаците да не се поддават на политическото разделяне.

„ Този опит за ликвидиране заслужава взаимно и недвусмислено наказание “ , съобщи Пелегрини и добави:

„ Призовавам всички партии в Словакия да пресечен или най-малко доста да понижат акцията си за изборите за Европейски парламент, тъй като акцията естествено е обвързвана с борба, а борбата е последното нещо, от което Словакия се нуждае сега. “

Правителството на Фицо, определено през септември предходната година, спря доставките на оръжие за Украйна и възнамерява да промени наказателния кодекс , с цел да отстрани специфичния прокурор за битка с корупцията и да поеме контрола върху публичните медии. Критиците му се притесняват, че той ще поведе Словакия – страна с 5,4 млн. души население, която е член на НАТО – по още по-автократичен път.

Зузана Елиасова, жителка на столицата Братислава, съобщи, че нападението против Фицо е „ потрес “ за нацията и офанзива против демокрацията в миг, когато политическото напрежение към този момент е високо. Тя посочи:

„ Вярвам, че доста хора или даже цялото общество ще се вгледат в съвестта си, тъй като поляризацията тук е голяма измежду всички разнообразни елементи на обществото. “

Според шефа на болничното заведение „ Ф. Д. Рузвелт “ в Банска Бистрица Мириам Лапуникова лекарите са направили петчасова интервенция на Фицо, за който в началото е било обявено, че е в животозастрашаващо положение . Той се лекува в интензивно поделение.

Пет изстрела са били създадени пред културен център в град Хандлова, на близо 140 км североизточно от столицата, оповестиха държавни чиновници.

Съветът за сигурност на Словакия трябваше да се събере в столицата Братислава в четвъртък, с цел да разиска обстановката, оповестиха от държавната работа и прибавиха, че ще последва съвещание на държавното управление .

Фицо се върна на власт в Словакия предходната година, като преди този момент два пъти беше министър-председател. Той и неговата партия „ Смер “ най-често са определяни като ляво-популистки , въпреки че е сравняван и с политици от десницата като националистическия министър председател на прилежаща Унгария Виктор Орбан .

Завръщането на Фицо провокира безпокойствие измежду критиците му, че той и партията му, която от дълго време е опетнена от кавги, ще отдалечат Словакия от главните западни трендове. Той даде обещание твърда позиция по отношение на миграцията и неправителствените организации и организира акция против правата на ЛГБТИ+ хората .

Въпреки несъгласията към водачеството на Фицо, офанзивата беше наказана както от неговите съдружници, по този начин и от съперниците му. В сряда съветският президент Владимир Путин изпрати обръщение до президента Капутова, в което изрази поддръжката си и пожела на премиера бързо и цялостно възобновяване. В известието, публикувано от Кремъл, се споделя следното:

„ Това зверско закононарушение не може да бъде целесъобразно. Познавам Роберт Фицо като самоуверен и волеви човек. Искрено се надявам, че тези персонални качества ще му оказват помощ да преодолее тази тежка обстановка. “

Украинският президент Володимир Зеленски също осъди насилието против държавния началник на прилежащата страна.

„ Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в нито една страна, форма или сфера “ , акцентира той.

Министър Малинов: „ Булгаргаз “ ще претендира вреди в размер на 400 млн. евро пред „ Газпром Експорт “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР