Докато контролирана експлозия разтърсваше Дали“ в понеделник, близо две дузини

...
Докато контролирана експлозия разтърсваше Дали“ в понеделник, близо две дузини
Коментари Харесай

Месец след срутването на моста в Балтимор: Има моряци, хванати в капан

Докато следена детонация разтърсваше „ Дали “ в понеделник, близо две дузини моряци оставаха на борда, под палубата в солидния корпус на кораба , оповестява „ BBC “.

Едновременните гърмежи изпратиха части от в миналото емблематичния мост „ Франсис Скот Ки “ в Балтимор в тъмните води на река Патапско в Мериленд, седем седмици откакто при сриването му починаха шестима души на моста , а „ Дали “ остана без излаз. Властите – и екипажът – се надяват, че разрушаването ще означи началото на края на един дълъг развой, който е оставил 21 души на борда в капан и откъснати от света, на хиляди километри от домовете им. Но към този момент не е ясно по кое време ще могат да се завърнат вкъщи.

Дали – дълъг 948 фута (289 м) контейнеровоз – е при започване на 27-дневно пътешестване от Балтимор до Шри Ланка, когато се удря в моста „ Франсис Скот Ки “, изпращайки хиляди тонове стомана и цимент в река Патапско. Корабът е затънал под голямо пространство от натрошен метал. В предварителния отчет на NTSB се показва, че две спирания на електрозахранването са изключили оборудването преди случая, и се отбелязва, че корабът е изгубил зареждане два пъти през 10-те часа преди злополуката.

Екипажът, състоящ се от 20 индийци и един жител на Шри Ланка, не е могъл да слезе от кораба заради визови ограничавания, липса на нужните брегови пропуски и редом протичащи следствия от страна на Националния съвет за сигурност на превоза /NTSB/ и ФБР. В понеделник екипажът остана на борда , даже когато управляващите използваха дребни взривни заряди, с цел да „ отрежат “ съзнателно пространство от моста, лежащо на носа на кораба.

Преди следеното разрушение адмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Шанън Гилриът съобщи, че екипажът ще остане под палубата с подготвеност за пожарна команда. Адмирал Гилриът изясни:

„ Те са част от кораба. Необходими са, с цел да поддържат кораба в положение на съществуване на личен състав и опция за действеност. “

И добави: „ Те са най-хубавите отговорници на борда на самия транспортен съд. “

Макар че корабът евентуално ще бъде изведен още веднъж по вода тази седмица, към момента не е ясно по кое време ще може да измине пътя от 2 морски благи (3,7 км) до пристанището.

„ Тъжна обстановка “

Сред тези, които са се свързали с екипажа, е Джошуа Месик , изпълнителен шеф на Международния център на моряците в Балтимор – организация с нестопанска цел, която работи за отбрана на правата на моряците . Според Месик екипажът е останал без връзка с външния свят в продължение на няколко седмици, откакто мобилните им телефони са били иззети от ФБР в границите на следствието. Месик акцентира:

„ Те не могат да правят никакви онлайн банкови интервенции. Не могат да заплащат сметките си вкъщи. Нямат никакви свои данни или информация за контакт, с който и да било, тъй че сега са в действителност изолирани. Те просто не могат да се свържат с хората, с които би трябвало, или даже да погледнат фотосите на децата си, преди да заспят. Това е в действителност тъжна обстановка. “

Тежкото състояние на моряците притегли вниманието и на двата синдиката, които ги съставляват – Сингапурския съюз на морските офицери и Сингапурската организация на моряците. В взаимно изказване от 11 май профсъюзите обявиха, че „ моралът разбираемо е понижен “ , което се дължи на „ безпочвен боязън от персонална наказателна отговорност “ и прочувствен стрес. В изказването се приканва също по този начин за „ бързо връщане “ на телефоните на екипажите, като се отбелязва, че загубата на връзка с членовете на фамилията „ предизвиква обилни компликации на членовете на екипажа с дребни деца вкъщи “.

Дейв Хайндел , президент на Международния съюз на моряците, посочи следното:

„ Колкото и дълго да отнеме следствието, правата и благосъстоянието на екипажа не би трябвало да бъдат нарушавани. “

Той акцентира:

„ Призоваваме управляващите да имат поради, че морските лица употребяват мобилни устройства за своя лична рабпта, за заплащане на сметки и, което е по-важно, за прекачване на пари в родната им страна, с цел да устоят фамилиите си. “

По думите му:

„ Членовете на екипажа стават деморализирани без главните средства за връзка, които всички ние одобряваме за даденост. “

Андрю Мидълтън , който управлява „ Апостолството на морето “ – стратегия, която служи на корабите, преминаващи през Балтимор – разяснява пред медията, че е посетил моряците преди две седмици и ги е намерил в „ положително въодушевление “ макар непрекъснатите терзания.

„ След като разчупихме леда и накарахме всеки да каже името си и от коя част на Индия е, както и да опише дали е женен или има деца, започнахме да работим “ , описа той и добави:

„ Бяха подготвени да се подиграват малко един на различен. А ние направихме всичко допустимо да ги накараме да се смеят и майтапят, надяваме се да ги разсеем даже за няколко минути. “

Следващи стъпки

Според Месик към този момент на екипажа са дадени SIM карти и краткотрайни мобилни телефони без включени данни . Те са получили и пакети с неща от първа нужда от разнообразни публични групи и частни лица, които през последните седмици включват партиди индийски закуски и ръчно направени одеяла.

„ BBC “ се обърна към „ единното командване “, което следи държавната реакция на „ Дали “ и сриването на моста , с цел да получи изясненост по кое време моряците ще могат да изоставен кораба и вероятно да бъдат репатрирани. Synergy Marine, основаната в Сингапур компания за ръководство на „ Дали “, не отговори на няколко запитвания по въпроса от страна на “BBC ”.

От своя страна Месик съобщи, че чака да може да се качи на кораба, с цел да окаже „ прочувствена поддръжка “ , незабавно щом той бъде изведен от корабоплавателния канал. След това той има вяра, че дребни групи моряци – може би по петима едновременно – ще имат право да получат пропуск на брега, въпреки и със съществени ограничавания върху придвижването им. Например, евентуално ще се изисква да имат конвой от самото начало на престоя им на брега .

„ Опитвам се да схвана какво желае да прави екипажът. Не желая да ги повеждам на бейзболен мач, в случай че ще им е скучно “ , сподели той и добави:

„ Затова се обърнах към локалния клуб по крикет, с цел да видя дали могат да провеждат мач. “

Медик твърди:

„ Някои членове на екипажа, като капитана на кораба, показаха интерес да бъдат някъде на съзерцаване, измежду природата. Ние просто се опитваме да им помогнем да си поемат малко въздух. “

Той даде да се разбере:

„ През цялото време те са били блокирани на борда. Те имат потребност да се насладят на малко повече независимост, на която ние се любуваме всеки ден. “

Евгений Кънев: Днес се навършват 70 години от гибелта на Атанас Буров

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР