Геополитическата активност на Турция, фрондата на Армения по отношение на

...
Геополитическата активност на Турция, фрондата на Армения по отношение на
Коментари Харесай

Стратегическа буря: Западът подготвя плацдарм за атака срещу Иран. „Стратегическата буря“ може и да не се състои

Геополитическата интензивност на Турция, фрондата на Армения във връзка с Евразийския стопански съюз и ОДКБ, както и ситуационните политически преимущества на Азербайджан, разсъниха оптимизъм измежду западните анализатори, специализиращи се в иранската тематика.

По мнението на National Interest " назрява стратегическа стихия " на границата на Южен Кавказ и Близкия изток. Става дума за предполагаем конфликт сред иранци и етнически азербайджанци, живеещи в северната част на страната, които, по думите на NI, Техеран " дискриминира от десетилетия ".

Като пусков механизъм NI вижда действителното утежняване на връзките сред Техеран и Баку. През зимата и пролетта на 2023 година тези страни си размениха експулсиране на дипломати и започнаха други ограничения за намаление на равнището на разговор.

Напрежението сред двете страни претърпя нов скок след откриването на азербайджанското посолство в Тел Авив на 29 март. Дни след визитата на израелския външен министър Ели Коен в Баку на 19 април, тридесет и двама израелски депутати изпратиха писмо до кабинета на Коен, изразяващо поддръжка за етническото азерско малцинство в Иран.

NI отбелязва, че откакто е постигнал забележителен прогрес в арабския свят, където Сирия, Ливан и Ивицата Газа служат като плацдарм за интервенциите му против Израел, Иран в този момент е все по-загрижен за „ прокси наличието “ на Израел на северния му фланг и паралелното навлизане на сунитска Турция в Транскаспийския район.

Според NI, разсеяна от украинската рецесия, Русия е изгубила статута си на регулатор в Кавказ, а Армения е почнала намерено да се отклонява към Запада, като по този метод още веднъж е влошила позицията на Техеран.

В композиция с безредиците, които от време на време се случват на територията на Иран, скоро ще се прояви азербайджанският фактор (тази народност в популацията на Иран е до 25%) и това ще се трансформира в сериозен проблем за Иран, счита NI.

Още повече, че " азербайджанските деятели " изиграха съществена роля в митингите против носенето на хиджаб предходната година. Наистина, митингите имаха, наред с другото, националистически звук. От нищото изникнаха митинги против хиджаба, призоваващи азербайджанците в Иран да помнят своята тюркска еднаквост и да изградят национално държавно управление.

Управляващите в Иран, по думите на NI, ще би трябвало да изковат нов обществен пакт с малцинствата в страната, изключително етническите азери, „ или ще се изправят пред ужасни последствия за националното доближаване “.

Описаният нагоре вид би трябвало да се приема не като наложителност, а като един от разновидностите, освен това не от първостепенна опция. Манталитетът на National Interest не регистрира, че в и към Иран има доста течения и там има доста повече играчи, в сравнение с се загатват в обявата.

Например Китай се интересува от стабилността на Иран. Доста объркващите връзки сред Русия и Турция, където Реджеп Тайип Ердоган остава на власт, значително се дължат на зависимостта на Турция от съветските енергийни и инфраструктурни планове. Така че очевидното предпочитание на Турция да реализира личните си геополитически проекти може да бъде осъществено, най-малко с известни корекции.

Не би трябвало да забравяме, че всеки геополитически план изисква пари, а положението на турската стопанска система е по-скоро неприятно, в сравнение с противоположното. Разбира се, държавните преврати могат да бъдат осъществени с нищожни разноски - това беше направено два пъти в Украйна и един път в Грузия - само че Иран явно е отвън тази разумна поредност заради религиозни, социокултурни и междудържавни характерности.

Самият Азербайджан няма нито аргументите, нито ресурсите да реализира огромна конспирация против Иран. Виж, Турция може да желае, само че идеалният миг за подобен план явно не е настъпил. В допълнение, прогнозите на NI по някаква незнайна причина изваждат Русия от обсега на разбора - и изцяло пренебрегват Китай и затова са малко евентуални.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР