Гел лакът е един от най-предпочитаните сред жените, а причината

...
Гел лакът е един от най-предпочитаните сред жените, а причината
Коментари Харесай

Маникюрът с гел лакът е опасен: Тежки алергии и рак

Гел лакът е един от най-предпочитаните измежду дамите, а повода е - изсъхва бързо, устоя със седмици и не се напуква. За да изсъхне обаче гел лакът той би трябвало да се пече с UV лампа.

В началото на година откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего, откриха в изследване, че радиацията, предавана от UV лампите, втвърдяващи гел лака, води до рак и разновидности в човешките кафези.

Какво е гел лак?

Разликата сред гел лака и общоприетия лак за нокти, е във формулата и в процеса на нанасяне. Двата продукта нормално наподобяват идентични, само че до момента в който просто чакате елементарният лак за нокти да изсъхне самичък – развой, който може да отнеме повече от половин час, гел лакът се втвърдява под специфична UV или LED лампа за 60 до 90 секунди. 

Гел лакът става все по-популярен измежду дамите, а повода за това е, че е по-издръжлив на външни фактори

Но това, че гел лакът наподобява добре, не значи, че е безопасен. 

UV излагане

Независимо от употребяваната лампа, процесът на сгъстяване на гел маникюр включва неведнъж излагане на ултравиолетови А (UVA) лъчи. Това предизвиква стареене на кожата и увреждане на ДНК-то, което от своя страна може да докара до рак. 

Проучването е на Би Би Си и е на артикули, които се продават във Англия

Оказва се, че няма нещо като безрискова UVA светлина и надлежно безвредна лампа за печене на лак за нокти. 

„ Излагането на кумулативни ултравиолетови лъчи по време на сгъстяване на гел лак, усилва риска от увреждане на кожата “, сподели кожният лекар Креана Ранасинче пред Клиниката в Кливланд (Cleveland Clinic Health Essentials), която се занимава с клинични изследвания.

Фталатите се употребяват за удължение на живота на продуктите, производителите виждат грешки в проучването

„ Колкото по-малко излагате ръцете си на UV лъчи, толкоз по-добре. Проучванията сега споделят, че има канцерогенен риск “, добави тя. 

Увреждане на кожата и ноктите

В гел лака за нокти има доста химикали, които могат да основат всевъзможни проблеми за кожата и ноктите. Той съдържа акрилат и метакрилат, за които е известно, че предизвикват алергични реакции, като обрив (контактен дерматит) и по-рядко - копривна тресчица (уртикария).

Премахването на гел лака, в случай че не се направи деликатно, може краткотрайно да повреди ноктите. 
Според кожния лекар напукването и беленето са най-честите проблеми. Хората също оповестяват за разкриване на бели петна и бразди или изцяло намаляване на нокътната плочка. 

Според него частта от мозъка, участваща в обработването на информация и вземането на решения, е изключително наранена, след използването на избрани храни

„ Разрешаването на тези проблеми може да отнеме месеци, до момента в който повреденият нокът пораства “, прибавя тя.  

Гел лакът може да остави ноктите сухи и чупливи, изключително в случай че няма отмора сред маникюрите. 

Слънцезащитен крем преди маникюр 

Преди да стартира самата процедура по лакиране на ноктите е добре да се нанесе слънцезащитен крем, макар че множеството салони за хубост не оферират подобен вид услуга. 

Добре е кремът да бъде със отбрана SPF 30 или по-висок, въз основата на титанов диоксид и цинков оксид.

Продуктите на един от най-големите производители в Тайван, Индонезия и Малайзия съдържат канцерогенни съставки

Дерматолозите предизвестяват, че от ден на ден хора са потърсили здравна помощ за алергични реакции към гел лак. Правителството на Обединеното кралство по-рано този месец даже стартира следствие за сигурността за потребление на гел лакове. 

Д-р Дейдре Бъкли от Британската асоциация на кожните лекари заяви, че има данни за хора с падащи нокти, кожни обриви и даже, в по-редки случаи, затруднено дишане. 

Те могат да доведат до диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести

Основната причина за тези реакции при някои хора е алергия към метакрилатни химикали, които се намират в гел лака за нокти и се употребяват за свързване на формулата към нокътя. Притеснителни са обаче евентуалните дълготрайни резултати. 

Алергията към акрилати, употребяващи се за избелване на зъбни пломби, промяна на стави, даже в медикаменти за диабет, може да направи хората прекомерно чувствителни и да не могат да бъдат лекувани.

Когато тялото на човек стане сензитивно към акрилати, то би трябвало да заобикаля контакт с алергена. 

Д-р Бъкли описа за случаи, в които на дами им се получат мехури по ръцете, отоци, обриви по цялото тяло.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР