Френската полиция трябва да може да шпионира заподозрени чрез дистанционно

...
Френската полиция трябва да може да шпионира заподозрени чрез дистанционно
Коментари Харесай

Френската полиция получи право да шпионира телефони

Френската полиция би трябвало да може да шпионира обвинени посредством отдалечено активиране на камерата, микрофона и GPS на техните телефони и други устройства, взеха решение депутатите, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Част от по-широк законопроект за промяна на правораздаването, наредбата за шпиониране беше атакувана от левицата и правозащитниците като властническа харта за шпиониране, макар че министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети упорства, че тя ще засегне единствено " десетки случаи годишно ".
Мярката, която обгръща преносими компютри, коли и други свързани предмети, както и телефони, ще разреши геолокация на обвинени в закононарушения, които се санкционират с минимум пет години затвор.
Устройствата ще могат да се задействат отдалечено, с цел да записват тон и изображения на хора, обвинени в терористични закононарушения, както и проведена престъпност.
Разпоредбите " пораждат съществени опасения по отношение на нарушаването на главните свободи ", написа в изказване от май групата за цифрови права La Quadrature du Net.
Групата се базира на " правото на сигурност, правото на персонален живот и на персонална преписка " и " правото на свободно напредване и овакантяване ", като назова предлагането част от " нахлуване в режим на сигурност с тежка ръка ".
Депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон вмъкнаха корекция, ограничаваща потреблението на отдалечен шпионаж до " когато това е целесъобразно от естеството и сериозността на закононарушението " и " за строго пропорционална дълготрайност ".
Всяко потребление на наредбата би трябвало да бъде утвърдено от арбитър, а общата дълготрайност на наблюдението не може да надвишава шест месеца.
А сензитивните специалности, в това число лекари, публицисти, юристи, съдии и депутати, няма да бъдат законни цели.
" Далеч сме от тоталитаризма на " 1984 ", романа на Джордж Оруел за общество, подложено на тотално наблюдаване ", сподели Дюпон-Морети.
" Животът на хората ще бъде съхранен " посредством закона, добави той.
Оспорваната мярка, част от член, съдържащ няколко други разпореждания, беше гласувана от членовете на Националното заседание в границите на по-широк законопроект за промяна на правораздаването, който си проправя път през Народното събрание. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР