Храната в самолетите изминава дълъг път от славните дни, в

...
Храната в самолетите изминава дълъг път от славните дни, в
Коментари Харесай

От бели покривки и хайвер до сандвичи и пластмаса: История на безплатното меню в самолетите?

Храната в самолетите изминава дълъг път от славните дни, в които време на полет тя се сервира върху бели покривки, а стюардесите бъркат яйца във въздуха.

Днес нещата не са тъкмо такива поради куп прични с изключение на съкращаването на разноски в промишлеността. Краят на изобилното и красиво поднасяне на храна по време на полет за доста пасажери изненадващо се дължи на огромни промени в държавните разпореждания в Съединени американски щати, дизайна на самолетите, филмите по време на полет, данъчните облекчения в промишлеността, както и на нарасналата угриженост за здравето и сигурността.

Протоколите и наредбите за сигурност на самолетните компании от 11 септември насам трансформираха типовете кухненски ножове, с които екипажите могат да работят във въздуха. Самолетните кухни са по-малки, с цел да се обезпечат повече пътнически места в самолета. Авиокомпаниите не сервират някои храни, като фъстъци, с цел да предпазят хората с алергии. Храната постоянно е по-малко, по-неясна или въобще не съществува.

 Авиолиния заплаща на пасажери обезщетение за „ психическа мъка “ поради седалките им Светът 2 мин. Авиолиния заплаща на пасажери обезщетение за „ психическа мъка “ поради седалките им  „ Те очаквали бебе “: Авиокомпания продължава да бърка 101-годишна жена с дете Светът 3 мин. „ Те очаквали бебе “: Авиокомпания продължава да бърка 101-годишна жена с дете  Пак самичък в самолета: Момче се качи на неверния полет и вместо при татко си - кацна в Пуерто Рико Светът 3 мин. Пак самичък в самолета: Момче се качи на неверния полет и вместо при татко си - кацна в Пуерто Рико  Вместо при баба: Качиха непридружено 6-годишно дете на неверния полет Светът 2 мин. Вместо при баба: Качиха непридружено 6-годишно дете на неверния полет  Авиолиния заплаща на пасажери обезщетение за „ психическа мъка “ поради седалките им Светът 2 мин. Авиолиния заплаща на пасажери обезщетение за „ психическа мъка “ поради седалките им  „ Те очаквали бебе “: Авиокомпания продължава да бърка 101-годишна жена с дете Светът 3 мин. „ Те очаквали бебе “: Авиокомпания продължава да бърка 101-годишна жена с дете  Пак самичък в самолета: Момче се качи на неверния полет и вместо при татко си - кацна в Пуерто Рико Светът 3 мин. Пак самичък в самолета: Момче се качи на неверния полет и вместо при татко си - кацна в Пуерто Рико  Вместо при баба: Качиха непридружено 6-годишно дете на неверния полет Светът 2 мин. Вместо при баба: Качиха непридружено 6-годишно дете на неверния полет

„ Някога обслужването е било мотив за горделивост. Сега качеството е толкоз неприятно, че би трябвало да се чудите: Имат ли ръководителите на самолетните компании вкусови рецептори? “, споделя Хенри Хартевелдт, който се занимава с туристическа промишленост за Atmosphere Research Group.

Авиокомпаниите от дълго време търсят способи за понижаване на разноските за произвеждане на храна и редуциране на времето за подготвяне на храната за стюардесите на борда. В един от известните образци от 80-те години на предишния век Робърт Крандал, тогавашен началник на American Airlines, се хвали, че премахването на единствено една маслина от всяка салата е икономисало на самолетната компания 40 000 $ годишно.

Снимка: Getty Images/iStock

Оттогава разноските и бързината стават по-важни за самолетните компании, в сравнение с усетът на храната. Превозвачи като Singapore Airlines или Delta може и да имат партньорства с известни готвачи, носители на звезди от Мишлен, само че множеството компании дават храната си на кетъринг услуги, които могат да я подготвят часове напред.

„ Хората са подготвени да заменят храната за ниски цени. Билетът ви обезпечава място. И всичко отвън мястото се заплаща “, споделя Блейз Уагспак, професор по маркетинг на самолетните компании в университета Embry-Riddle Aeronautical в Дейтона Бийч, Флорида.  

Таксуването на пасажерите за храна на борда на самолета - даже единствено няколко $ за сандвич, кутия със закуски или паница със сирене - също е метод самолетните компании да спестят от налози. Таксите за вътрешни полети се таксуват със 7,5% федерален данък, само че този налог не се ползва за таксите за багаж и храната на борда, които стават все по-скъпи.

Хайвер и безвъзмездна дъвка

Храната в самолетите съществува от близо век, още от 1920 година, когато стюардесите раздават дъвки на пасажерите, с цел да облекчат налягането в ушите им. Според Smithsonian първите самолети са се тресяли толкоз доста по време на полет, че храната е била сервирана в хартиени чинии.

Снимка: Getty Images/iStock

В продължение на десетилетия федералното държавно управление контролира цените на самолетните билети и маршрутите, тъй че самолетните компании се пробват да се отличават с обслужване, храна и разкош, какъвто нормално си разрешават пасажерите на круиз.

До 1978 година, когато авиоиндустрията беше дерегулирана, законът изисквавсеки пасажер да получи главно ядене, два зеленчука, салата, десерт и напитка като част от цената на билета.

„ Вкусната храна способства за удоволствието. Тя се подготвя в четири по едно и също време работещи кухни, където ястията могат да се подготвят за пет минути “, популяризира Pan Am през 1958 година

През 60-те и 70-те години на 20. век самолетните компании рутинно конфигурират кухни на борда на самолетите, ситуирани в небето, и популяризират менютата си, с цел да привлекат клиенти. Говеждото месо е било бизнес тактика.

„ Авиокомпаниите се конкурираха във връзка с обслужването и удобствата. Обслужването на храната беше главен фокус на конкуренцията, тъй като опциите за развлечения бяха по-ограничени. Авиокомпаниите разполагаха с екипи от готвачи, лични кухни за кетъринг и реклама на храната “, споделя Хартевелдт.

Снимка: Getty Images/iStock

С навлизането на дерегулацията самолетните компании понижиха цените на билетите. Но с цел да компенсират изгубените доходи, те понижиха и предлагането на храна и други услуги.

Атентатите от 11 септември форсираха намаляването на безплатната храна в самолетите. Авиокомпаниите се сблъскаха с огромно понижение на търсенето и в отговор на това понижиха предлагането на храна по време на полет. Скоро след атентатите United, American Airlines, Delta и други оповестиха, че внезапно ще понижат предлагането на храна по време на полет.

Continental Airlines е последната огромна самолетна компания, която приключи безплатното хранене в икономична класа през 2010 година

В продължение на десетилетия храненето в самолетите беше обект на смешки и рецензии, само че в този момент то липсва на хората. Малцина специалисти от авиоиндустрията считат, че те ще се върнат скоро в туристическата класа.

Реалността е доста друга за пасажерите в бизнес и първа класа.

Моли Брандт, която е основен готвач на кулинарните нововъведения за Северна Америка в компанията за кетъринг, съобщи, че „ златната епоха за храната в самолетните компании е тук “.

„ Това зависи единствено от това с коя самолетна компания летите и в коя категория сте. Тя е разграничена на класове “, изясни тя.

Снимка: Getty Images/iStock

Ако сте в първа класа на американски полет, да вземем за пример, може да имате избор за обяд сред средиземноморска купа, пилешки гърди със сос моджо, ориз с черен фасул и плантаини Poblano или паста пене с растително рагу и рикота. За Delta можете да избирате сред чийзбургер, агнолоти със спанак и сирене или салата от пушени пилешки гърди с пипер на Hempler.

Няколко самолетни компании даже оферират хайвер на пасажерите от първа класа. Но в наши дни множеството пасажери не получават даже безвъзмездна дъвка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР