Исторически ден на Еверест. Два рекорда бяха поставени за изкачването

...
Исторически ден на Еверест. Два рекорда бяха поставени за изкачването
Коментари Харесай

Исторически ден на Еверест: Два световни рекорда за най-много изкачвания на най-високия връх в света

Исторически ден на Еверест. Два върха бяха сложени за изкачването на върха в неделя. Двама мъже усъвършенстваха личните си достижения за най-вече изкачвания на най-високия връх в света. 

Непалски шерп стана първи в историята, откакто изкачи най-високия връх в света за 29-и път, а английски планинар означи върха за чужденец, като направи своето 18-то нанагорнище. 54-годишният Ками Рита Шерпа и 50-годишният Кентън Кул са били на обособени експедиции, като са водили своите клиенти.

 Не е Еверест, само че е един от най-трудните в света: За първи път дами изкачиха връх Серо Торе Светът 4 мин. Не е Еверест, само че е един от най-трудните в света: За първи път дами изкачиха връх Серо Торе  След дихателни техники и ледени бани: 2-годишно момче доближи базовия лагер на Еверест (СНИМКИ) Светът 4 мин. След дихателни техники и ледени бани: 2-годишно момче доближи базовия лагер на Еверест (СНИМКИ)  На 5364 метра височина при -25°: 4-годишно дете от Чехия стигна до базовия лагер на Еверест (СНИМКИ) Светът 3 мин. На 5364 метра височина при -25°: 4-годишно дете от Чехия стигна до базовия лагер на Еверест (СНИМКИ)  Не е Еверест, само че е един от най-трудните в света: За първи път дами изкачиха връх Серо Торе Светът 4 мин. Не е Еверест, само че е един от най-трудните в света: За първи път дами изкачиха връх Серо Торе  След дихателни техники и ледени бани: 2-годишно момче доближи базовия лагер на Еверест (СНИМКИ) Светът 4 мин. След дихателни техники и ледени бани: 2-годишно момче доближи базовия лагер на Еверест (СНИМКИ)  На 5364 метра височина при -25°: 4-годишно дете от Чехия стигна до базовия лагер на Еверест (СНИМКИ) Светът 3 мин. На 5364 метра височина при -25°: 4-годишно дете от Чехия стигна до базовия лагер на Еверест (СНИМКИ)

Шерпа, който към този момент е международен рекордьор, в този момент надмина личните си достижения. Той доближи за 29-и път върха с височина 8 849 м в неделя към 07:30 ч. локално време. Като лидер в продължение на повече от две десетилетия, Шерпа покорява Еверест за първи път през 1994 година и от този момент го изкачва съвсем всяка година.

   View this post on Instagram

A post shared by Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Миналата седмица той беше разгласил в Инстаграм от базовия лагер на Еверест, че се завръща, с цел да направи 29-то нанагорнище на „ върха на света “. „ Работата на един мъж, фантазията на различен мъж/жена “, написа той.

И преди той е казвал, че изкачванията му са просто работа, само че предходната година направи два прехода, с цел да си върне короната от дългогодишния си противник и съотечественик Пасанг Дава Шерпа.

Британецът Кентън Кул също е направил изкачването си в неделя. Той също е лидер по алпинизъм и преди този момент е омаловажавал достиженията си, като през 2022 година пред организация AFP сподели, че „ толкоз доста шерпи имат доста повече изкачвания “.

Снимка: БГНЕС

Лхакпа Шерпа е дамата, която е направила най-вече изкачвания на Еверест в историята, като през 2022 година тя прави групово финансиране на своето рекордно десето нанагорнище.

Сезонът за нанагорнище на Еверест към този момент стартира и през идващите седмици се чака стотици алпинисти да създадат прехода.

Правителството на Непал е издало към 400 разрешителни за алпинизъм за пролетния сезон, който продължава от април до юни. Почти всички катерачи са съпроводени от локален лидер, което значи, че се чака към 800 души да създадат изкачването.

Миналата година до върха се изкачиха повече от 600 души. Тогава обаче беше и един от най-смъртоносните сезони за катерене – в планината бяха регистрирани 18 смъртни случая.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР