Европейският парламент одобри окончателно проекта WiFi4EU, според който общинските власти

...
Европейският парламент одобри окончателно проекта WiFi4EU, според който общинските власти
Коментари Харесай

ЕС одобри окончателно плана за публичния WiFi на стойност €120млн.




Европейският парламент утвърди дефинитивно плана WiFi4EU, съгласно който общинските управляващи в страните членки ще се състезават за част от отпуснатия бюджет от €120 млн., с който ще се финансира инсталирането на безвъзмездни WiFi зони на публични места.

Еврокомисарят за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разказа развиването по плана „ съответна стъпка за реализиране на позитивен резултат за всички жители на Европейски Съюз “.

Както беше обявено и преди, чака се общините да могат да подават оферти за своите планове преди края на годината.

Планът WiFi4EU бе разгласен от Еврокомисията още през септември 2016 година И от този момент мина през дълъг развой на утвърждение и координиране, като „ зелена светлина “ на самодейността даде и Съвета на министрите на страните членки. След окончателното сключване на проекта от Европарламента във вторник, той ще бъде оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз и ще се трансформира в закон.

След това би трябвало да бъде обновена работната стратегия 2017 за бранш „ Телекомуникации “ от Механизма за свързване на Европа и да бъде задействана онлайн платформата за кандидатстване.

„ Порталът ще бъде отворен няколко седмици преди оповестяване на състезанието и искащите ще могат да попълнят и запазят своите формуляри, като опцията „ подаване “ ще стане дейна след оповестяване на състезанието “, изясни Христина Добрева от дирекция „ ИТ “ в МТИТС на годишната среща на общините в кк Албена. Тя добави, че порталът ще работи на всички публични езици на Европейския съюз, като за общините са планувани раздели за регистрация, за кандидатстване и за избор на бенефициенти. За операторите ще са отворени секциите както за регистрация, по този начин и за акредитация за доставка на мрежово съоръжение по програмата WiFi4EU. „ Общините могат да изберат и оператор, който не е регистриран на портала, само че ако бъдат утвърдени за финансиране, операторът следва да се записва “, разясни Добрева.

Съобщението за гласуването в Европарламента пристигна единствено ден, откакто шефът на отдела за подкрепяне на така наречен „ офиси за широколентови компетентности “ (Broadband Competence Offices Support Facility) Ян Дрюге разгласи, че проектът ще окаже забележителен резултат върху свързаността в регионите без широколентов интернет.

На Световния конгрес по широколентови услуги в Берлин той разказа програмата като „ нов спомагателен механизъм, който е доста новаторски. Този механизъм ще улесни свързаността в дребните общински центрове. “
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР