Обвиненията бяха свалени във вторник срещу девет египтяни, обвинени в

...
Обвиненията бяха свалени във вторник срещу девет египтяни, обвинени в
Коментари Харесай

Гърция оттегли обвиненията срещу 9 мъже за трагедията с мигранти през 2023 г.

Обвиненията бяха свалени във вторник против девет египтяни, упрекнати в причиняването на едно от най-смъртоносните корабокрушения в Средиземно море край Гърция предходната година, предава " Ройтерс ".

Гръцкият съд съобщи, че няма пълномощия да гледа делото, защото бедствието е станало в интернационалните води.

Близо 700 мигранти от Пакистан, Сирия и Египет се качиха на рибарски траулер в Либия, който пътуваше за Италия, в югозападна Гърция, на 14 юни. Около 104 оживели бяха избавени и единствено 82 тела бяха извадени в един от най-смъртоносните произшествия с лодки в Средиземно море.

Египтяните, на възраст сред 21 и 41 години, бяха задържани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинявания в трафик на мигранти, причиняване на корабокрушение и присъединяване в незаконна организация . Те отхвърлят ​​неправомерни дейности.

" Това е огромна победа за правата на индивида в Гърция ", сподели Спирос Пантазис, един от техните юристи, пред Ройтерс.

" Девет почтени мъже се разхождат на независимост. Най-накрая, след голяма битка и болежка, справедливостта е въздадена. "

Рано във вторник мъжете бяха докарани в препълнена правосъдна зала, до момента в който родственици, очевидци и поддръжници ги следиха от разстояние.

Пред съда протестиращите в поддръжка на обвинените се сбиха за малко с полицията, която беше отделила региона.

Оцелелите след корабокрушението споделиха пред Ройтерс предходната година, че  опит на бреговата защита да изтегли лодката е предизвикал преобръщането ѝ в едни от най-дълбоките води в Средиземно море.
 Бежанци се удавиха край Тунис
Бежанци се удавиха край Тунис

Властите вземат ограничения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР