Интелигентно видеонаблюдение на публични пространства и смарт управление на обществения

...
Интелигентно видеонаблюдение на публични пространства и смарт управление на обществения
Коментари Харесай

Умните градове разчитат на облачни платформи

Интелигентно видеонаблюдение на обществени пространства и смарт ръководство на публичния превоз, основани на технологии за изкуствен интелект и разчитащи на облачни платформи и приложения, са в основата на бъдещата умна градска среда. Тези решения са част от концепцията на Telelink и Microsoft за цифрови градове, която двете компании показват дружно на фестивала Webit в София дружно със своите сътрудници от Sirma Group, InterConsult Bulgaria (ICB) и CleanTech.

Решенията на софтуерните компании обезпечават интегрирано ръководство на градовете, повишение на сигурността както на открити места, по този начин и на закрито, в това число в градския превоз, посредством и на лицевото различаване, както и автоматизирана предварителна защита от пожари и наводнения. Тези профилирани системи към този момент се внедряват действително в редица планове в България, Румъния и други страни, подпомагайки цифровата промяна на градовете, изяснява Стефан Малиновски, началник „ Интелигентни системи “ в Telelink. Системите за умна сигурност и смарт подвижност са в основата на всеки интелигентен град.

 Стефан Малиновски, началник „ Интелигентни системи “ в Telelink.

Стефан Малиновски, началник „ Интелигентни системи “ в Telelink.

В сферата на сигурността решението на Microsoft Domain Awareness (AWARE), осъществено от Microsoft взаимно с Нюйорската полиция, извлича информация от всевъзможен тип системи. По този метод автоматизирано се засичат разнообразни типове произшествия или събития, като настройката за всеки вид събитие се прави самостоятелно съгласно потребностите. Софтуерът може да разпознае да вземем за пример дали на площада внезапно се събират доста хора, дали някой не стартира да тича (напр. с цел да избяга от местопроизшествие), засича легнали (паднали) хора и други „ Решението AWARE събира информация от разнообразни системи, включително видеокамери, описи с регистрационни номера, описи с търсени лица. То може да бъде обвързано и с решението за лицево различаване, създадено от сътрудниците от Sirma, като системата се самообучава, употребявайки технология за машинно образование “, изясни Малиновски. Подобно решение е осъществено от Telelink в София за потребностите на Европредседателството, взаимно с Министерство на вътрешните работи, интегрирано е на няколко контролно-пропусквателен пункт и други

Компанията показва работа онлайн и на системата за образован превоз, осъществена по плана за град Пловдив. Системата дава непрекъсната информация за всяко от обхванатите кръстовища, за режима на работа, отчитайки дали има проблеми като тапи, катастрофи и други данни в действително време. Това разрешава на операторите в контролния център да реагират навреме. С помощта на програмен продукт на немски сътрудник режимът на всички кръстовища в даден транспортен кулоар могат да бъдат синхронизирани по този начин, че да се усъвършенства трафика в този кулоар. Telelink e построила сходни системи също в София и Плевен, а сега ги внедрява и във Варна, изясни Малиновски.

 Информационно табло за пасажерите, внедрено от Telelink по план в Стара Загора

Същевременно компанията създава и решение за информация в действително време за пасажерите в градския превоз, както и облачно основаната умна билетна система, внедрена в над 20 града в Румъния. Билетната система не употребява досегашните способи за запазване на информацията на издадените карти за градски превоз, а записва данните в облачния профил на потребителя. Пътникът се разпознава от системата посредством разнообразни способи, в това число мобилно приложение в смарт телефона, с QR код или с магнитна карта. Същевременно не се постанова на компанията, която оперира градския превоз, да прави огромни вложения, защото системата се интегрира бързо със съществуващия хардуер. Чрез билетната система операторът има достъп до огромно количество данни, да ги проучва в действително време и да взема навременни решения за смяна на направления, за пренасочване на транспортни средства и така нататък Интелигентният разбор на тези данни оказва помощ на общината да ръководи и своята билетна политика, в това число благодарение на проби, които демонстрират дали общината е взела вярното решение, изяснява Малиновски.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР