Проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България,

...
Проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България,
Коментари Харесай

Британската компания Viafik ще прави у нас онлайн платформа за билети


 Снимка: Министерство на стопанската система

Проект за основаване и внедряване на цифрова платформа в България, която ще сплотява всички транспортни средства на едно място и ще дава опция за закупуване на билети онлайн за тях, започва английската ИТ компания Viafik. Инвестицията в тази платформа ще надвиши 1 млн. лева, като страната ни е определена за базиране на целия план и неговото ръководство, само че той ще обхване няколко страни в района, стана ясно по време на среща на заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев с управлението на компанията.

„ Предвиждаме цифровата система да бъде внедрена в 5 страни – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия. Ще стартираме от автобусните транспорти “, изясни Кент Мосбек, шеф на Viafik. След направения разбори компанията е избрала целият план да бъде създаден и ръководен от нашата страна, основно поради доста високото равнище на българските ИТ експерти. Развойният отдел ще бъде във Варна, а проектите на Viafik са доникъде на тази година услугата да стартира да се предлага за българските консуматори.

Сегашният фокус на цифровата система е върху междуградските и интернационалните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да купуват билети за автобусните посоки напълно онлайн, без смяна на крайната цена. Пътниците ще могат да показват на лидера на рейса билета си цифрово - на мобилния си телефон или на друго устройство. От английската компания са провели предварителни диалози с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според плановете на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства. Броят на издадените кредитни карти е над 7,9 милиона. Същевременно над 3,9 млн. българи имат смарт телефони, което съгласно Viafak е сериозна индикация за капацитета на бизнес модела, който са създали.

Зам.-министър Манолев e изразил цялостна поддръжка на компанията за осъществяване на плана у нас. Обсъдени са и опциите за подпомагане за образуване на срещи с транспортния отрасъл и координирането на дейностите им с други институции. До момента Viafik e получила сериозна поддръжка от българската Служба по търговско-икономически въпроси в Лондон.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР