Българското сдружение „Цифрова република“, която, заедно с множество международни организации,

...
Българското сдружение „Цифрова република“, която, заедно с множество международни организации,
Коментари Харесай

Стартира кампания „Пиши на своя евродепутат – спаси интернет

Българското съдружие „ Цифрова република “, която, дружно с голям брой интернационалните организации, се разгласи изрично срещу одобряването на мандата на Европарламента за приемане на член 11 и член 13 от предлагането за нова европейска инструкция за авторското право в цифровия обединен пазар, започва акция „ Пиши на своя евродепутат – избави интернет “. Целта на самодейността е допустимо максимален брой български жители да изпратят писмо до определените от България европейски депутати и да ги осведомят, че не желаят двата противоречиви текста да бъдат одобрявани.



„ Нашата организация също цени авторското право и включва голям брой създатели и носители на авторски и сродни права. Вярваме, че всички имаме интерес от развиването на една отворена световна мрежа, в която свободното шерване е полезност. Затова призоваваме всички български жители да вземат отношение по този значим въпрос и да се свържат с европейските депутати, излъчени от България, като изразят своята позиция срещу тези противоречиви текстове от новата инструкция “, разяснява Ана Лазарова, ръководител на Управителния съвет на „ Цифрова република “.

Според организацията приемането на противоречивите точки от директивата заплашва свободата в интернет.

Чл. 11 да вземем за пример вкарва ново сродно право, станало известно с наименованието „ налог върху линковете “. То планува възбрана за онлайн търсачките, обществените мрежи и други уеб сайтове при издание на хиперлинк да прибавят към него и къс текст, поясняващ защо е линкът (т.нар. snippet), в случай че не са сключили лицензионно съглашение с източника, към който е линкът.

Вторият противоречив текст е член 13, който вкарва задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни съглашения с правоносители или да конфигурират програмен продукт, кадърен да филтрира цялото наличие, което се ъплоудва, и да блокира публикуването на наличие, което е с неуредени права.

Двата текста към този момент бяха признати от правната комисия на Европейския парламент и на 5 юли следва тяхното гласоподаване в пленарната зала на институцията. Съществуват индикации, че те ще бъдат подкрепени и там, макар че редица видни интернет специалисти, в това число и основателят на world wide web технологията Тим Бърнърс – Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс, към този момент се изрекоха остро срещу нея.

Контактите на евродепутатите са налични на страницата на Европейския парламент:

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/full-list.html
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР